bettiniphoto_0235028_1_originali_670

În prima zi din cea de-a 99-a ediție a Turului Italiei l-am avut pe batavul Tom Dumoulin în avanposturi după ce rutierul lui Giant-Alpecin a câștigat categoric proba contra-cronometru de la Apeldoorn (Olanda). Etapa a doua a fost o rundă liniștită rezervată în primul rând sprinterilor de mare anvergură. Cicliștii au pornit de dimineață din Arnhem, urmând să atingă destinația frumosului oraș Nijmegen.

Trebuie să amintim de la bun început faptul că plutonul a străbătut provincia Gelderland. Vremea a fost în totalitate de partea cicliștilor. Olanda e recunoscută pentru morile de vânt, care reprezintă un periplu pe traseu și au o istorie încărcată începând cu anul 1700. Cu toate acestea, vântul a suflat moderat fără să pună probleme majore rutierilor sau să avem parte de așa-zisele „borduri” în pluton.

Primăvara s-a instalat devreme în Olanda, drept pentru care natura strălucea prin verdele ei bogat, generos. Doar în zonele de câmp deschis vântul s-a întețit. Evadarea s-a format foarte ușor și a fost compusă din trei oameni: Omar Fraille (Dimension Data), Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini), respectiv Martin Tjallingii de la LottoNL-Jumbo. Plutonul le-a permis acestor trei „cetățeni” să se ducă în larg, depășind chiar geamandura cu un avans frumos de 9’30”. Totuși finalul se anunța unul fierbinte datorită sprintului masiv unde cei mai puternici atleți urmau să se bată ca niște lei flămânzi pentru victorie.

Și de aceea, ecartul inițial și-a pierdut treptat din bogăție ca un pom în zilele blânde de toamnă. Când borna a arătat kilometrul 53,3 avansul evadaților mai rezista cu cele 3’42”. A sosit și sprintul intermediar „furat” fără probleme de Giacomo Nizzolo de la Trek-Segafredo. Peninsularul și-a pus în desagă cele 6 puncte disponibile. În prima zi din competiția sa de casă, Giacomo avea să fie „regele absolut” al tuturor punctișoarelor existente pe traseu. De asemenea, când mai rămâneau 43,2km italianul se impunea cu poftă la al doilea sprint intermediar din cursă, e adevărat în ușoară urcare. La fel cum tricoul roșu pe puncte trebuia să aibă un purtător în acest debut de cursă, așa și tricoul albastru trebuia să-și afle omul care îl va îmbrăca.

Singura „cățărare” a zilei a fost Berg en Dal de categoria a II-a. Înainte de a străbate acest deal, plutonul a traversat granița cu Germania, un loc încărcat cu istorie. Batavii numesc acest urcuș destul de sâcâitor „muntele diavolului”. Omar Fraille și-a arătat pe deplin clasa de cățărător pur-sânge. Ne aducem aminte faptul că în Vuelta 2015 a fost pus la încercare de niște ascensiuni mult mai dificile ca abordare. Cicliștii au mers toată etapa într-un ritm solo de vacanță. Era foarte important ca oamenii de general să ruleze calm și să-și mai permită câteva zile liniștitoare în Olanda, cu toate că situația medicală a lui Fabian Cancellara nu e una deloc bună. Starea sa pare să se agraveze, cu acea gastroenterită. Elvețianul a sosit pe poziția a VIII-a în ziua de ieri la contratimp, iar astăzi a stat toată etapa în spatele plutonului, ieșind automat din Top 10 în ierarhia generală.

Coechipierul lui Edi Grosu, Giacomo Berlato  a insistat serios în evadare când a văzut de fapt că avansul scade vertiginos. Italianul s-a găsit singur în avanposturi cu 17,5km rămași din această etapă secundă din cursa spre maglia rosa. Spectatorii au pregătit o atmosferă electrizantă la Nijmegen, iar Berlato continua să-i țină în transă pe oamenii favoriți la sprint care apăsau pedala din ce în ce mai nervos, locotenenții lor desigur. Giacomo rezista fabulos cu un ecart minuscul de 20-26s. Cu 10km înainte de linia de finiș, italianul a fost capturat și am avut parte de pluton compact.

În ultimii 5km nu s-a ajuns la viteza de croazieră datorită formațiilor Astana și Movistar care s-au băgat insistent la trenă pentru a-i proteja pe cei doi comandanți, Nibali și Valverde. FDJ venea cu 5 oameni în față pentru Arnaud Demare, gruparea belgiană Lotto-Soudal rămânea cu cei patru inși pentru a-l susține pe Greipel. Pentru un moment ne-am îndoit de Etixx, deoarece formația belgiană a ales să vină târziu cu cei 3 oameni, și anume când au mai rămas 1,7km până la sprint. În frunte locotenenți își dădeau coate serioase pentru câștigarea unei poziții optime. Nici urmă de Edi! E cât se poate de clar că echipa nu l-a ajutat deloc, cu un Berlato în evadare era greu de crezut că mai poate rămâne cineva. Iar rutierului nostru nu i se prea potrivesc asemenea finișuri nervoase.

Învingătorul primului monument al anului din Milano-San Remo, Arnaud Demare a fost strivit la sprint de germanul Marcel Kittel care a venit ca un taur la coridă și s-a impus cu mai bine de 3 biciclete avans de rutierul din Hexagon. Germanul a obținut cel de al nouălea triumf în sezonul regulat și este recordmanul absolut ca număr de victorii. Iată că tactica lui Etixx a funcționat perfect. Acum neamțul se află la doar un minut distanță în raport cu liderul Tom Doumoulin din clasamentul general. Germanul – un pachet de mușchi, a îmbrăcat și tricoul roșu la festivitatea de premiere la finalul rundei secunde.

„Nu a fost un sprint simplu și o etapă atât de ușoară pe cât se pare. S-a rulat nervos. Mă bucur că am câștigat. Eu nu am abilități pentru clasamentul general. De aceea mă voi concentra pe rezultate cât mai bune în acest start de cursă”, a declarat germanul, interogat de expertul Eurosport Juan Antonio Flecha, dacă cumva nu-și dorește să poarte tricoul roz și eventual să-l ducă până în Italia, când vom avea prima etapă de munte mediu la Praia a Mare. 

Clasamentul celei de a doua etape:

1. KITTEL MARCEL (EQS) 4h 38’ 31”
2. ADEMARE ARNAUD (FDJ) 4h 38’ 31”
3. MODOLO SACHA (LAM)4h 38’ 31”
4. HOFLAND MORENO (TLJ )4h 38’ 31”
5. RUFFONI NICOLA (BAR )4h 38’ 31”
6. PORSEV ALEXANDER (KAT) 4h 38’ 31”
7. EWAN CALEB (OGE) 4h 38’ 31”
8. SBARAGLI KRISTIAN (DDD)4h 38’ 31”
9. AMADOR ANDREY (MOV) 4h 38’ 31”
10. NIZZOLO GIACOMO (TFS)

Ierarhia generală:

1. DUMOULIN TOM (TGA) 4h 49’ 34”

2. ROGLIC PRIMOZ (TLJ) 4h 49’ 34”
3. KITTEL MARCEL (EQS) 4h 49’ 35”
4. AMADOR ANDREY (MOV) 4h 49’ 40”
5. LUDVIGSSON TOBIAS (TGA) 4h 49’ 42”
6. MOSER MORENO (CPT) 4h 49’ 46”
7. JUNGELS BOB (EQS) 4h 49’ 47”
8. BRANDLE MATTHIAS (IAM) 4h 49’ 48”
9. DILLIER SILVAN (BMC) 4h 49’ 50”
10.KLUGE ROGER (IAM) 4h 49’ 50”

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.