Diego Ulissi
Diego Ulissi

Diego Ulissi a adus o victorie de etapă frumoasă pentru Lampre-Merida în runda a patra din Turul Italiei, după un atac dat cu 10 km înainte de final. Cu acest succes, Ulissi ajunge la 5 victorii de etapă în Giro.

Prima parte a traseului dintre Catanzaro şi Praia a Mare a fost una fără mari dificultăţi, dar Nippo – Vini Fantini a dus o trenă foarte puternică în pluton pentru a-şi trimite un om în evadare. Media vitezei plutonului în prima oră de cursă a fost de peste 50 de km/h. Eduard Grosu (Nippo – Vini Fantini) a atacat în încercare de a-i prinde pe cei patru rutieri care au evadat la începutul zilei: Joey Rosskopf (BMC), Matej Mohoric (Lampre-Merida), Matthias Brandle (IAM) şi Nicola Boem (Bardiani CSF), însă singurul român aflat în Giro a fost readus în pluton pe trena celor de la Etixx-QuickStep.

Italianul Boem s-a remarcat în etapa de astăzi la primul sprint intermediar şi pe prima căţărare repertoriată unde a fost primul. Prima ascensiune a etapei a fost trecută cu brio şi de sprinteri, dar lucrurile aveau să se schimbe pe cea de a doua căţărare repertoriată. Tricoul roz, Marcel Kittel (Etixx-QuickStep), a pierdut contactul cu plutonul şi a ajuns la o întârziere de 1 minut şi 40 de secunde. Deşi a revenit în pluton, Kittel avea să fie desprins din nou, acesta terminând la peste 8 minute de primul loc în cele din urmă. După ce evadarea a fost anihilată, Damiano Cunego (Nippo – Vini Fantini) şi Stefano Pirazzi (Bardiani) şi-au disputat punctele de pe căţărare, câştig de cauză având colegul lui Grosu. Astfel, Cunego va purta în etapa următoare tricoul albastru al căţărătorilor pentru a cincea oară în carieră.

Cu peste 60 de km înainte de final, plutonul a explodat. Mai întâi, Axel Domont şi Guillaume Bonnafond (AG2R) au încercat să plece într-un contratimp în doi, dar aceştia au fost prinşi de un grup de zece rutieri. Pe ultima ascensiune nerepertoriată, cu pante chiar și de 18%, mai rămăseseră Domont, Pirazzi, Alessandro De Marchi (BMC), Pieter Serry (Etixx-QuickStep), Diego Ulissi, Valerio Conti (Lampre), Tim Wellens (Lotto Soudal) şi David Lopez (Sky) în fruntea cursei, însă Ulissi a beneficiat de munca lui Valerio Conti, iar pe ultimele pante ale urcări s-a desprins de ceilalţi colegi de evadare.

Cu doar 20 de secunde avans în faţa grupului principal şi 8 km înainte de linia de sosire, Diego Ulissi nu şi-a pierdut încrederea şi s-a menţinut în faţă, italianul ajungând la final cu un avans de 5 secunde în faţa lui Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), care preia tricoul roz, respectiv Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo). Din etapa a cincea, Marcel Kittel se va mulțumit doar cu tricoul roșu, Cunego va purta tricoul de lider în ierarhia cățărătorilor, iar Bob Jungels va îmbrăca tricoul alb al liderului în clasamentul tinerilor.

Clasamentul etapei:

1. Diego Ulissi (LAM) 4h46’51”

2. Tom Dumoulin (TGA) +05”

3. Steven Kruijswijk (TLJ) ,,

4. Alejandro Valverde (MOV) +06”

5. Gianluca Brambilla (EQS) ,,

6. Vincenzo Nibali (AST) ,,

7. Ilnur Zakarin (KAT) ,,

8. Matteo Busato (WTS) ,,

9. Esteban Chaves (OGE) ,,

10. Nicholas Roche (SKY) ,,

Clasamentul general:

1. Tom Dumoulin (TGA) 14h00’09”

2. Bob Jungels (EQS) +20”

3. Diego Ulissi (LAM) ,,

4. Steven Kruijswijk (TLJ) +24”

5. Georg Preidler (TGA) ,,

6. Vincenzo Nibali (AST) +26”

7. Alejandro Valverde (MOV) +31”

8. Jakob Fuglsang (AST) +35”

9. Nicholas Roche (SKY) +37”

10 Esteban Chaves (OGE) ,,

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.