Andre Greipel wins stage 5 in Giro 2016
Andre Greipel

Germania ne demonstrează în continuare că e o națiune puternică, de temut în ciclismul de primă mână. După cele două victorii asigurate de Marcel Kittel (Etixx-QuickStep), în „primele” două etape din Olanda, ambele încheiate la sprint, astăzi veteranul care îmbracă echipamentul lui Lotto-Soudal, Andre Greipel se impune într-o rundă dificilă. Etapa s-a încheiat la Benevento, un orășel medieval cu importante vestigii istorice, pe care Mauro Vegni l-a introdus din nou pe harta Turului Italiei, ținând cont că în edițiile precedente aceeași localitate a mai fost propusă de-a lungul celor trei săptămâni. Dacă am fi aruncat o scurtă privire pe profilul acestui traseu, am fi observat faptul că etapa în sine e una deluroasă cu urcușuri și coborâșuri. Graficul e asemănător unui fierăstrău, o zi puțin „sâcâitoare” în care picioarele aveau să-ți fie testate la maximum.

Patru oameni și-au testat abilitățile și până la urmă au izbutit să formeze un ecart considerabil de aproape opt minute în fața plutonului. Vă anunțăm de pe acum că Edi Grosu (Nippo-Vini Fantini) nu avea cum să se implice în etapa de astăzi, atâta timp cât obiectivele formației sale italo-japoneze erau cu totul altele, și anume ca italianul Damiano Cunego să îmbrace tricoul azur de cel mai bun cățărător. Zis și făcut, fostul câștigător al competiției sale de casă în 2004 a acumulat o zestre de 14 puncte, lucru care i-a asigurat cel puțin pentru astăzi tricoul albastru. 

Cvartetul din avanposturi a fost compus din rușii Alexander Foliforov (Gazprom), respectiv Pavel Brutt (Tinkoff), precum și italianul Daniel Oss (BMC) urmat de ibericul Amets Txurruka (Orica-GreenEdge). După cum spuneam, cei patru și-au jucat bine cartea și aveau un avans liniștititor în fruntea cursei. Dintr-o neatenție copilărească, peninsularul formației elvețiene, Daniel Oss a încercat să-l depășească în coborâre pe unul dintre companionii săi din evadare. Virajul a fost luat neglijent iar roata-față i-a jucat feste italianului care s-a văzut „izbit” de un stâlp a unui gărduleț construit din sârmă ghimpată. Cu toate acestea, Oss a fost capabil să reducă diferența dintre el și camarazii săi din evadare, ajungându-i cu brio. În pluton lucrurile începeau să se precipite deoarece ne aștepta un final nervos, în plină explozie. Avansul celor patru „cetățeni” s-a tot pulverizat. Când borna arăta kilometrul cu numărul 7, balaurul îi mâncase parcă de mult, atât de neobservați s-au făcut în alaiul de cicliști care traversa sectorul presărat cu pavate urbane, deja tocite.

Demare, Colbrelli, Sacha Modolo (Lampre-Merida), Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) și Caleb Ewan (Orica-GreenEdge) încercau să câștige o poziție bună, împingându-și cursiera peste drumul deluros. Mai rămânea un singur tur, clopoțelul se auzea în ritm cu spițele bicicletelor care se învârteau nervos după o etapă neconvenabilă. A sosit momentul adevărului. Neamțul Marcel Kittel a cedat timona după ce în runda de ieri, rutierul lui Etixx a acumulat o oboseală neplăcută care nu i-a permis să concureze astăzi la sprint. Lampre a obținut primul triumf în Giro după figura frumoasă a lui Diego Ulissi. Kittel a fost fugărit serios în etapa de ieri. Succesiunea de dealuri i-a creat neplăceri germanului care a absentat în fruntea plutonului.

Pe ultimii metri, Demare, Modolo și Colbrelli stăteau excelent în avanposturi, dar în grupul fruntaș s-a produs o crevasă care i-a permis lui Andre Greipel să plece pentru totul sau nimic. Germanul i-a surprins într-un mod categoric pe „rivalii săi” care se aflau la uriașă distanță. Asta și trebuia să facă de fapt, neamțul. Chiar dacă s-a sufocat, Greipel a avut un avans prea mare pentru a mai putea fi „deranjat”. Aplombul său a fost într-adevăr impresionant. Acest triumf îi conferă statura unui soi de „semi-zeu” care și-a împins cursiera peste limitele fizice. Din nou învingătorul de conjunctură al primului monument din acet sezon (Milano-San Remo), francezul Arnaud Demare nu a putut face față „incredibilului Hulk” în varianta germană, Andre Greipel. Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF), Bob Jungels și Moreno Hofland au sosit și ei în această ordine, „la ani lumină” în raport cu neamțul echipei belgiene.

„Jos pălăria echipierilor mei. Au făcut o treabă minunată astăzi. Nu a fost deloc ușor să muncească pentru mine și să poată prindă evadarea. Celelalte formații nu s-au implicat la trenă. În timpul sprintului am încercat să mă poziționez cât mai bine pentru a nu fi blocat. Mai aveam încă vreo 300 de metri, m-am simțit puternic și am luat victoria. Sunt tare fericit pentru ce am realizat,” a afirmat germanul, efectiv stors de puteri la finalul zilei.

gettyimages_530473126_670

Odată cu venirea acestui succes, Andre a obținut a 18-a sa victorie într-un mare tur și a cincea în Corsa Rosa. Visul său a devenit realitate, după ce neamțul a spus de la început că vrea o singură victorie de etapă. Anii au trecut iar în vârstă de 33 ani, Greipel continuă să rupă bicicleta în două la figurat cu construcția sa atletică impunătoare. Cu o dezamăgire în suflet, Marcel Kittel a păstrat tricoul roșu, în timp ce Cunego a desfăcut șampania îmbrăcat în albastru pe podiumul amenajat la Benevento. Mâine avem în program o etapă de aproximativ 157km lungime. Cicliștii vor fi puși la încercare de cele două ascensiuni de categoria a doua, urmând ca finalul să fie în urcare la Roccaraso.

Deocamdată responsabilitatea în ceea ce privește purtarea tricoului roz se află pe umerii batavului Tom Dumoulin. Ce schimbări se pot produce oare mâine în ierarhia generală? …

Clasamentul rundei a 5-a 

1. GREIPEL ANDRE’ (LTS) 5h 40’ 35”
2. DEMARE ARNAUD (FDJ) 0’ 00”
3. COLBRELLI SONNY (BAR) 0’ 00”
4. JUNGELS BOB (EQS) 0’ 00”
5. HOFLAND MORENO (TLJ) 0’ 00”
6. BELLETTI MANUEL (STH) 0’ 00”
7. ZABEL RICK (BMC) 0’ 00”
8. PREIDLER GEORG (TGA) 0’ 00”
9. EWAN CALEB (OGE) 0’ 00”
10.TCATEVITCH ALEXEY (KAT) 0’ 00”

Ierarhia generală

1. DUMOULIN TOM (TGA) 19h 40’ 48”
2. JUNGELS BOB (EQS) 0’ 16”
3. ULISSI DIEGO (LAM) 0’ 20”
4. PREIDLER GEORG (TGA) 0’ 20”
5. KRUIJSWIJK STEVEN (TLJ) 0’ 24”
6. NIBALI VINCENZO (AST) 0’ 26”
7. VALVERDE ALEJANDRO (MOV) 0’ 27”
8. ZAKARIN ILNUR (KAT) 0’ 35”
9. FUGLSANG JAKOB (AST) 0’ 35”
10. ROCHE NICHOLAS (SKY) 0’ 37”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.