Tim Wellens-min

Belgianul Tim Wellens a obținut a doua victorie consecutivă pentru Lotto-Soudal, în timp ce batavul Tom Dumoulin se simte din ce în ce mai bine în tricoul roz, reușind să-și mărească avansul de la general. La o singură zi distanță de triumful coechipierului său Andre Greipel de la Benevento, belgianul în vârstă de 25 ani a savurat cel mai mare succes al carierei sale din plin în stațiunea de ski din Abruzzo, Roccaraso.

Wellens a fost un adevărat „șahist” în această rundă cu numărul 6, după ce a atacat cu 15km înainte de final pe ascensiunea Ponte Aremogna. Cei trei oameni din evadare au fost surprinși efectiv de această mutare inspirată la momentul potrivit. Din grupul fruntaș a mai făcut parte și coechipierul lui Wellens, Pim Ligthart pe a doua cățărare a zilei, de categorie secundă.

Numele importante din pluton și-au testat puțin nervii la nivel psihologic, ținând cont de „atacurile” timpurii ale lui Vincenzo Nibali (Astana), Domenico Pozzovivo (Ag2R La Mondiale), respectiv Ilnur Zakarin (Katiușa). Vom nota în dreptul „rechinului” un minus mai proeminent tocmai datorită vulnerabilității acelui atac. Prin această ofensivă sau încercare de surprindere, italianul și-a arătat slăbiciunea oarecum asemănătoare cu cea din Giro del Trentino. Avantajul său este că în cele trei săptămâni, Vincenzo poate să-și revină din punct de vedere fizic și psihologic. E o problemă la nivelul mentalului aici.

Dumoulin ne-a demonstrat că e puternic și i-a arătat în primă instanță lui Nibali că poate să-i servească înapoi „mingea” ca într-un meci de tenis. Trio-ul acesta din frunte a înhățat duo-ul compus din Jakob Fuglsang (Astana) și Kanstantin Siutsou (Dimension Data) înainte ca Vincenzo Nibali să treacă linia de finiș gâfâind. La 1 min. și 19s distanță a sosit danezul Jakob Fuglsang după un sprint feroce cu rusnacul Zakarin. Columbianul Esteban Chaves de la Orica continuă mersul său solo, mediocru am spune cu o clasare abia pe poziția a șaptea în spatele conaționalului său Rigoberto Uran (Cannondale), precum și Rafal Majka (Tinkoff) sau Alejandro Valverde (Movistar), spaniolul ajuns istovit la Roccaraso.

În ciuda încercărilor incomode din partea lui Fuglsang și Zakarin, Dumoulin și-a extins avansul în ierarhia generală mai ales față de campionul național Nibali care a venit în același grup cu omologul său iberic la titlul suprem, Mikel Landa (Sky), adică la 21 de secunde distanță de maglia rosa.

Nu putem ignora strategia capitală a formației belgiene care ni l-a plasat pe Wellens în avanposturi în această zi. „Mai întâi de toate, mi-am dorit să plec mai repede în evadare, dar am mai așteptat puțin să-l am alături de mine și pe Pim. Noi ne-am bucurat de bunul curs al acțiunii și am decis să plec pe cățărarea finală. Asta a fost tot.” 

„M-am simțit mult mai bine decât mă așteptam inițial, în special pe ascensiunea finală când am avut picioare bune. I-am întrebat pe echipierii mei Tobias Ludvigsson (purtătorul tricoului alb), respectiv Georg Preidler dacă nu pot să mă lanseze și la începutul cățărării am găsit momentul oportun și am dat drumul la picioare. Am acționat fără să gândesc. A fost ceva pur și simplu natural”, a afirmat Tom pentru programul Eurosport la finele acestei runde, povestind despre acțiunea sa ofensivă și despre răspunsul pe care i l-a oferit imediat lui Vincenzo. Ziua de mâine va reprezenta un adevărat montaigne-rousse pentru cicliști, din cauza faptului că se urcă și se coboară continuu.

Clasamentul de etapă

 1. WELLENS TIM (LTS) 4h 40’ 05”
2. FUGLSANG JAKOB (AST) 1’ 19”
3. ZAKARIN ILNUR (KAT) 1’ 19”
4. DUMOULIN TOM (TGA) 1’ 22”
5. SIUTSOU KANSTANTSIN (DDD) 1’ 24”
6. POZZOVIVO DOMENICO (ALM) 1’ 24”
7. CHAVES ESTEBAN (OGE) 1’ 29”
8. URAN URAN RIGOBERTO (CPT) 1’ 33”
9. MAJKA RAFAL (TNK) 1’ 33”
10. VALVERDE ALEJANDRO (MOV) 1’ 36”

Ierarhia generală

1. DUMOULIN TOM (TGA) 24h 22’ 15”
2. FUGLSANG JAKOB (AST) 0’ 26”
3. ZAKARIN ILNUR (KAT) 0’ 28”
4. JUNGELS BOB (EQS) 0’ 35”
5. KRUIJSWIJK STEVEN (TLJ) 0’ 38”
6. VALVERDE ALEJANDRO (MOV) 0’ 41”
7. ULISSI DIEGO (LAM) 0’ 41”
8. CHAVES ESTEBAN (OGE) 0’ 44”
9. NIBALI VINCENZO (AST) 0’ 47”
10. SIUTSOU KANSTANTSINDDD 0’ 49”

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.