Andre Greipel
Andre Greipel câștigă la Foligno

Andre Greipel continuă seria de victorii începută de Lotto Soudal în etapa a 5-a din Turul Italiei și aduce al treilea succes consecutiv pentru echipa belgiană în această ediție a Corsei Rosa, după ce i-a învins în sprintul final al rundei cu numărul 7 pe Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) și Sacha Modolo (Lampre-Merida).

Plutonul a plecat astăzi din Sulmona cu destinația Foligno, oraș ce a mai găzduit un final de etapă și în 2014, atunci când se impunea Nacer Bouhanni. Mare favorit la startul rundei, Marcel Kittel (Etixx – Quick-Step) a avut probleme pe cățărarea de categoria a 4-a Valico della Somma, situată cu aproximaitv 40km înainte de final, însă purtătorul tricoului pe puncte a revenit pe coborâre. Cu toate acestea, Kittel nu s-a mai putut implica în bătălia pentru victorie din cauza unei probleme mecanice apărută la intrarea în ultimii 5km.

Lotto Soudal a controlat cursa în ultimii kilometri, încercând să îl poziționeze cât mai bine pe Greipel pentru sprint, însă Orica-GreedEDGE avea să preia frâiele în ultimii 500m, Luka Mezgec ducându-l impecabil pe Caleb Ewan în fruntea plutonului. Victoria tânărului australian părea inevitabilă în momentul în care acesta a lansat sprintul, însă Ewan nu a reușit să mențină cadența decât 100m și a fost depășit de Andre Greipel, care s-a strecurat perfect printre mai mulți cicliști, dar și de obișnuiții ocupanți ai locurilor 2 și 3, Nizzolo și Modolo.

Singurul român aflat în cursă, Eduard Grosu, a obținut astăzi o nouă clasare în primii 20, trecând linia de sosire pe locul 17. Ciclistul nostru va avea șanse mai mari în a doua jumătate din Giro, odată cu abandonul unor sprinteri puri care vizează și Turul Franței, precum Marcel Kittel și Andre Greipel.

Mâine, caravana Turului Italiei va porni la drum din Foligno, într-o etapă ce ar putea oferi din nou câteva scântei în lupta pentru tricoul roz. Cu 30km înainte de finalul de la Arezzo, rutierii vor avea de urcat pe Allpe di Poti, o cățărare cu 6km de drum neasfaltat, pe care ar putea să se decidă învingătorul etapei.

T15_MadonnaDC_2_alt

Clasamentul etapei a 7-a:

 1. Andre Greipel (Lotto Soudal) 5h01’08”
 2. Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) ,,
 3. Sacha Modolo (Lampre-Merida) ,,
 4. Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE) ,,
 5. Enrico Battaglin (LottoNl-Jumbo) ,,
 6. Matteo Trentin (Etixx – Quick-Step) ,,
 7. Alexander Porsev (Katusha) ,,
 8. Alexey Tsatevich (Katusha) ,,
 9. Nicola Ruffoni (Bardiani CSF) ,,
 10. Elia Viviani (Sky) ,,

Clasamentul general:

 1. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) 29h23’23”
 2. Jakob Fuglsang (Astana) +26”
 3. Ilnur Zakarin (Katusha) +28”
 4. Bob Jungels (Etixx – Quick-Step) +35”
 5. Steven Kruijswijk (LottoNl-Jumbo) +38”
 6. Alejandro Valverde (Movistar) +41”
 7. Diego Ulissi (Lampre-Merida) ,,
 8. Vincenzo Nibali (Astana) +47”
 9. Kanstantin Siutsou (Dimension Data) +49”
 10. Rigoberto Uran (Cannondale) +51”

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.