Giulio Ciccone
Giulio Ciccone

După o zi de pauză, caravana Turului Italiei și-a reluat drumul astăzi cu o etapă de munte mediu marcată de abandonul unuia dintre principalii favoriți la câștigarea tricoului roz, dar și de o nouă schimbare de lider.

Ziua a început cum nu se poate mai prost pentru liderul celor de la Sky, Mikel Landa, care a fost desprins încă de pe prima cățărare, mai precis pe Passo della Collina, o ascensiune de categoria a 3-a. Bascul a pierdut imediat 5 minute, un adevărat șoc pentru întreaga lume, mai ales că Landa reușise un contratimp peste așteptări duminică, la Chianti, și era foarte încrezător în șansele sale de a-și îmbunătăți locul 3 obținut în Corsa Rosa anul trecut. Pe următoarea cățărare de categoria a 3-a, ciclistul adus de Sky de la Astana a renunțat la chin și s-a suit în mașina de asistență a echipei britanice. Așadar, se pare că Turul Italiei nu le priește deloc celor de la Sky, aceasta fiind a treia ediție în care se aliniază la start cu ambiții mari, dar termină cursa fără principala armă (vezi Bradley Wiggins în 2013 și Richie Porte în 2015).

În schimb, pentru Giulio Ciccone (Bardiani CSF) și Bob Jungels (Etixx – Quick-Step) a fost o zi uriașă. Primul, un debutant în elita ciclismului, a câștigat etapa după o evadare solitară în ultimii 12km, în timp ce Jungels devine noul lider în Giro, grație și muncii depuse pe ultima ascensiune a zilei de colegul său, Gianluca Brambilla. Cu tricoul roz pe umeri, italianul nu s-a dat la o parte de la trenă pe urcarea spre finalul de la Sestola, sacrificându-și poziția în clasamentul general pentru a fi sigur că maglia rosa va rămâne în cadrul echipei Etixx – Quick-Step. Așa s-a și întâmplat, iar Bob Jungels conduce după 10 etape Turul Italiei cu un avans de 26s față de Andrey Amador (Movistar) și 50s în raport cu Alejandro Valverde (Movistar) și Steven Kruijswijk (LottoNl-Jumbo).

Eduard Grosu a încheiat ziua în grupetto, însă în etapa de mâine am putea să îl vedem din nou în lupta pentru victorie. Colegul său, Damiano Cunego, a reintrat în posesia tricoului acordat celui mai bun cățărator și are în acest moment un avantaj de 29 puncte în fața lui Ciccone.

Clasamentul etapei a 10-a:

 1. Giulio Ciccone (Bardiani CSF) 5:44:32
 2. Ivan Rovny (Tinkoff) +42”
 3. Darwin Atapuma (BMC) +1’20”
 4. Nathan Brown (Cannondale) +1’53”
 5. Damiano Cunego (Nippo – Vini Fantini) +2’04”
 6. Andrey Amador (Movistar) +2’10”
 7. Giovanni Visconti (Movistar) +2’11”
 8. Alejandro Valverde (Movistar) ,,
 9. Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) ,,
 10. Jakob Fuglsang (Astana) ,,

Clasamentul general:

 1. Bob Jungels (Etixx – Quick-Step) 40:19:52
 2. Andrey Amador (Movistar) +26”
 3. Alejandro Valverde (Movistar) +50”
 4. Steven Kruijswijk (LottoNl-Jumbo) ,,
 5. Vincenzo Nibali (Astana) +52”
 6. Gianluca Brambilla (Etixx – Quick-Step) +1’11”
 7. Rafal Majka (Tinkoff) +1’44”
 8. Jakob Fuglsang (Astana) +1’46”
 9. Ilnur Zakarin (Katusha) +2’08”
 10. Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) +2’26”

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.