Mikel Nieve
Mikel Nieve

Mikel Nieve aduce o palidă consolare celor de la Sky în Turul Italiei cu o victorie de etapă în cea de-a 13-a rundă a cursei, după ce britanicii au rămas fără rutier de general în urma abandonului lui Landa.

Foarte mulți cicliști și-au propus să câștige prima etapă cu adevărat de munte din această ediție a Giro, astfel că evadarea zilei a fost de mărimea unui pluton dintr-o cursă mai mică. Printre aceștia s-a infiltrat și Damiano Cunego (Nippo – Vini Fantini), care a dus o luptă dârză cu Giovanni Visconti (Movistar) pentru punctele acordate în vârful cățărărilor de pe traseu. Cunego nu a rezistat mai mult de două ascensiuni, astfel că Visconti s-a apropiat la numai 18 puncte de tricoul albastru.

Lupta pentru victoria de etapă a fost decisă pe penultima urcare a zilei, când Mikel Nieve (Sky) s-a desprins de Joe Dombrovski (Cannondale) și Visconti, moment în care plutonul se afla la aproximativ 3 minute în spate. Nieve a administrat inteligent acest avantaj și a trecut primul linia de sosire de la Cividale del Friuli. Visconti a sosit al doilea, în timp ce Vincenzo Nibali (Astana) l-a depășit în mod surprinzător pe Alejandro Valverde (Movistar) în sprintul pentru ultimele secunde de bonificație oferite de poziția a 3-a în etapă.

Tot italianul poate fi socotit ca fiind responsabil și de timpul câștigat de principalii favoriți în raport cu Bob Jungels (Etixx – Quick-Step). Cu tricoul roz pe umeri, Jungels nu a mai putut sta alături de cei mai buni pe ultima cățărare a zilei, rămânând în urmă în momentul în care Nibali a lansat un atact furibund, însă al cărui victimă avea să fie în final doar tânărul luxemburghez. Asfel, noul lider al Turului Italiei devine Andrey Amador (Movistar), care a avut și el câteva probleme pe ultima ascensiune, dar a revenit pe coborârea ce i-a purtat pe rutieri spre finalul de etapă.

Mâine, traseul devine și mai dificil, cicliștii urmând să parcurgă 210km între Alpago și Corvara (Alta Badia) în etapa a 14-a. Șase cățărări vor avea de urcat aceștia, însă finalul va fi din nou unul în coborâre.

Clasamentul etapei a 13-a:

 1. Mikel Nieve (Sky) 4h31’49”
 2. Giovanni Visconti (Movistar) +43”
 3. Vincenzo Nibali (Astana) +1’17”
 4. Alejandro Valverde (Movistar) ,,
 5. Rafal Majka (Tinkoff) ,,
 6. Stefan Denifl (IAM) ,,
 7. Steven Kruijswijk (LottoNl – Jumbo) ,,
 8. Rigoberto Uran (Cannondale) ,,
 9. Matteo Montaguti (AG2R) ,,
 10. Domenico Pozzovivo (AG2R) ,,

Clasamentul general:

 1. Andrey Amador (Movistar) 54h05’50”
 2. Bob Jungels (Etixx – Quick-Step) +26”
 3. Vincenzo Nibali (Astana) +41”
 4. Alejandro Valverde (Movistar) +43”
 5.  Steven Kruijswijk (LottoNl-Jumbo) ,,
 6. Rafal Majka (Tinkoff) +1’37”
 7. Ilnur Zakarin (Katusha) +2’01”
 8. Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) +2’19”
 9. Rigoberto Uran (Cannondale) +2’48”
 10. Jakob Fuglsang (Astana) +3’15”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.