Alejandro Valverde wins stage 16 in Giro d'Italia
Alejandro Valverde

Alejandro Valverde (Movistar) s-a impus în cea de-a 16-a rundă din Turul Italiei 2016, la capătul celei mai spectaculoase etape din această ediție a Corsei Rosa.

Cu o lungime de 132km și două cățărări pe traseu, ziua se anunța una interesantă încă de la start, ținând cont că marii favoriți ”răniți” în etapele precedente în orgoliu, dar mai ales în configurația clasamentului general, de evoluția surprinzătorului purtător al tricoului roz, Steven Kruijswijk (LottoNl-Jumbo), și-au propus să îl hărțuiască pe acesta încă de la începutul etapei.

Movistar și Astana au impus un ritm ce nu a dat șansă nici unei evadări până pe primele pante de pe Passo della Mendola, ascensiune unde plutonul avea să fie făcut zob de accelerările favoriților. Kruijswijk a răspuns fără probleme atacurilor date în serie de Ilnur Zakarin (Katusha), Rigoberto Uran (Cannondale), Vincenzo Nibali (Astana) sau Valverde, principalele victime ale acestora fiind Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE), ocupantul locului doi în clasamentul general, și Rafal Majka (Tinkoff).

Pe cea de-a doua cățărare a zilei, Alejandro Valverde a făcut o mutare ce avea să se demonstreze ca fiind decisivă în cele din urmă. Spaniolul de 36 de ani a atacat din grupulul de 8 cicliști ce rămăsese în fruntea cursei încă de pe Mendola și l-a lăsat fără replică pe Nibali. Zakarin și Kruijswijk s-au alăturat rutierului de la Movistar, cei trei colaborând foarte bine până la final, cu un plus pentru rus, care a depus un efort colosal chiar și în ultimul kilometru, sacrificându-și astfel orice șansă la victoria de etapă. Valverde a controlat perfect sprintul final și a obținut primul succes din carieră în Turul Italiei, devenind doar al 10-lea ciclist activ care are victorii în toate cele trei mari tururi.

Chiar dacă sperau într-o revenire spectaculoasă a lui Nibali după ziua de pauză, suporterii italieni au asistat la încă o zi în care favoritul lor a clacat pe final, ciclistul de la Astana fiind depășit pe final și de grupul Chaves-Majka. La final, Nibali a pierdut 1min47s față de învingătorul etapei, pe lângă secundele de bonificație, și iese de pe podiumul clasamentului general, acolo unde Valverde îi ia locul.

Trebuie remarcată și media orară incredibilă obținută de spaniol în etapa de astăzi, probabil una dintre cele mai mari pentru o etapă montană: 44,27 km/h.

Clasamentul etapei a 16-a:

 1. Alejandro Valverde (Movistar) 2h58’54”
 2. Steven Kruijswijk (LottoNl-Jumbo) ,,
 3. Ilnur Zakarin (Katusha) +08”
 4. Diego Ulissi (Lampre-Merida) +37”
 5. Bob Jungels (Etixx – Quick-Step) ,,
 6. David Lopez (Sky) +38”
 7. Sergey Firsanov (Sky) ,,
 8. Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) +42”
 9. Rafal Majka (Tinkoff) +50”
 10. Domenico Pozzovivo (AG2R) +1’47”

Clasamentul general:

 1. Steven Kruijswijk (LottoNl-Jumbo) 63h40’10”
 2. Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) +3’00”
 3. Alejandro Valverde (Movistar) +3’23”
 4. Vincenzo Nibali (Astana) +4’43”
 5. Ilnur Zakarin (Katusha) +4’50”
 6. Rafal Majka (Tinkoff) +5’34”
 7. Bob Jungels (Etixx – Quick-Step) +7’57”
 8. Andrey Amador (Movistar) +8’53”
 9. Domenico Pozzovivo (AG2R) +10’05”
 10. Kanstantin Siutsou (Dimension Data) +11’03”

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.