Esteban Chaves

Vincenzo Nibali a strălucit în antepenultima etapă din Turul Italiei, impunându-se pe Risoul în runda care a conţinut şi Cima Coppi. Pe de altă parte, tricoul roz, Steven Kruijswijk, a avut o zi de coşmar în care a căzut pe coborâre, iar, mai apoi, i-a fost imposibil să recuperez ecartul creat între el şi ceilalţi favoriţi şi a sosit la 4’54” de Nibali.

Etapa a 19-a din Turul Italiei 2016 a fost una cu adevărat magnifică, deoarece pe traseu se afla şi Cima Coppi – Colle dell’Agnello (2744 de metri), iar un grup numeros de 28 de rutieri a evadat. Lucrurile cu adevărat importante aveau să înceapă cu puțin peste 60 de km, când Diego Ulissi (Lampre-Merida) a atacat din evadare, dar acesta a fost urmat imediat de Michele Scarponi (Astana), care l-a distanțat cu usurință mai apoi pe compatriotul său. În acest timp, în pluton, trena era preluată de Orica-GreenEdge, iar liderul lor, Esteban Chaves, își anunța intențiile încă de pe Colle dell’Agnello. Rămas fără coechipieri, Chaves, nu a ezitat, și a accelerat din grupul favoriților, iar singurii care au putut să-i facă față au fost Kruijswijk și Valverde, în timp ce Nibali dădea primele semne de slăbiciune, într-o etapă în care își disputa ultima șansa la tricoul roz. Cu toate astea, liderul Astanei și-a păstrat calmul și a revenit alături de ceilalți trei rivali. După această regrupare, Esteban Chaves face a doua mutare, iar Alejandro Valverde dă semne că nu se simte tocmai bine la peste 2000 de metri și se depărtează de trioul Kruijswijk-Chaves-Nibali.

Primul peste Cima Coppi avea să treacă Scarponi, în timp ce Valverde era la aproximativ 1 minut în urma tricoului roz. Pe coborârea foarte lungă de pe cea mai înaltă cățărare din Il Giro 2016, tricoul roz Kruijswijk a abordat greșit un viraj și a căzut, iar, mai târziu, a fost nevoit să își schimbe bicicleta, momente nefericite care l-au costat timp prețios în raport cu Chaves și Nibali. De asemenea, Ilnur Zakarin (Katusha) trecea prin momente dramatice după ce a căzut pe aceeași coborâre și și-a fractura clavicula, fiind nevoit să abandoneze cursa din postura de ocupant al loculului 5 în clasamentul general. După accidentul lui Kruijswijk, Scarponi a primit ordine de echipe și a fost nevoit să încetinească și să-l aștepte pe Nibali, pentru a se pune în slujba rechinului, iar primul în etapa era Maxim Monfort (Lotto Soudal).

Șansele lui Kruijswijk se diminuau pe măsură ce kilometri treceau, iar tricoul roz atârna greu pe umerii olandezului, după ce căzătura îl afectase psihic. Valverde și-a găsit doi aliați, Rafal Majka și Rigoberto Uran, cu care spera să-i prindă pe Chaves și Nibali, iar pe prima partea a cățărării finale, Risoul, cei trei urmăritori păreau foarte aproape de a-i ajunge pe columbian și italian. Aventura lui Monfort se încheia cu 10 kilometri rămași din Risoul, când a fost înghițit de grupul Chaves-Nibali. Imediat după acest moment, Nibali a mărit ritmul de două ori, desprinzându-se în cele din urmă de Chaves, Nieve și Ulissi. Rechinul a fost de neatins pe cele mai dure pante de pe Risoul și a trecut primul linia de sosire, pe locul secund venea Nieve, iar la câteva secunde în urmă sosea Chaves. Grupul Valverde termina ziua la peste două minute în raport cu câștigătorul de etapă, iar pentru Kruijswijk coșmarul parcă de-abia începuse după ce a încheiat ziua la aproape 5 minute și cădea pe locul 3 în ierarhia clasamentului general, după ce a purtat tricoul roz cinci zile.

Clasamentul etapei:

1. Vincenzo Nibali (Astana) 4h19’54”
2. Mikel Nieve (Sky) 0’51”
3. Esteban Chaves (Orica) 0’53”
4. Diego Ulissi (Lampre) 01’02”
5. Rafal Majka (Tinkoff) 2’14”
6. Alejandro Valverde (Movistar) ”
7. Rigoberto Uran (Cannondale) ”
8. Georg Preidler (Giant-Alpecin) 2’43”
9. Nicholas Roches (Sky) 2’51”
10. Hubert Dupont (AG2R) ”
……………………………………….
14. Bob Jungels (Etixx-QuickStep) 3’45”
16. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) 4’54”

Clasamentul general:
1. Esteban Chaves (Orica) 78h14’20”
2. Vincenzo Nibali (Astana) 0’44”
3. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) 01’05”
4. Alejandro Valverde (Movistar) 01’48”
5. Rafal Majka (Tinkoff) 03’59”
6. Bob Jungels (Etixx-QuickStep) 07’53”
7. Andrey Amador (Movistar) 09’34”
8. Rigoberto Uran (Cannondale) 12’18”
9. Kanstantsin Siutsou (Dimension Data) 13’19”
10. Domenico Pozzovivo (AG2R) 14’11”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.