Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali

Vincenzo Nibali s-a impus, duminică, în Turul Italiei 2016, după trei săptămâni epuizante, în care „Rechinul” a trecut prin momente foarte dificile, dar a revenit pe final, când nimeni nu mai credea că este posibil. Esteban Chaves (Orica GreenEdge) și Alejandro Valverde (Movistar) l-au încadrat pe sicilian pe podiumul final.

Ultima etapă din Giro, desfășurată între Cuneo şi Torino, a fost un de gală pentru Nibali şi Astana. Deşi în prima parte a zilei s-a rulat încet, Lars Ytting Bak (Lotto Soudal) a căzut şi s-a accidentat la umăr. Rutierii de la Astana au condus plutonul într-un ritm de croazieră până la intrarea în Torino şi acest lucru le-a permis lui Jos Van Emden şi lui Maarten Tjallingii (Lotto-Jumbo) să evadeze. Acţiunea celor doi olandezi a fost cea mai puternică, ei ajungând la un ecart maxim de puţin peste un minut.

După ce s-a intrat pe circuitul de la Torino, mai mulţi ciclişti au încercat să atace, dar plutonul, condus de Trek-Segafredo şi Lampre-Merida, nu le-a permis să îşi consolideze un ecart semnificativ, în timp ce pentru oamenii de general cursa a fost neutralizată la prima trecere peste linia de sosire. Cu toate că favoriţi au rămas puţin în urmă, Rigoberto Uran şi Esteban Chaves au fost implicaţi într-o căzătură, care nu a avut consecinţe foarte grave, dar care i-a zdruncinat puțin. Imediat după ce Van Emden a fost prins de pluton, Sonny Colbrelli (Bardiani) s-a hotărât să atace pe ultima urcare de pe circuitul din Torino, dar acesta s-a izbit violent de un spectator de pe margine, pierzând orice şansă la victoria de etapă.

Ultimul kilometru a fost foarte dificil pentru grupul sprinterilor, deoarece Sean De Bie (Lotto Soudal) a atacat, iar echipele deja obosite nu au avut forţa de a remonta distanţa imediat, Eduard Grosu (Nippo- Vini Fantini) fiind cel care a accelerat şi l-a prins pe De Bie. Deşi au fost câteva momente când ciclistul nostru părea scăpat în câştigător, sprinterii puri au dat drumul la motoare în ultimii 200m, iar Nizzolo avea să fie primul la final. Bucuria fără margini a italianului, aflat pentru prima dată în fața unui succes de etapă în Giro, a fost abolită imediat de juriu, care a hotărât declasarea lui Nizzolo, ceea ce a făcut ca Nikias Arndt (Giant-Alpecin) să devină îngingătorul ultimei runde. Neamţul a fost urmat de Matteo Trentin (Etixx-QuickStep) şi Sacha Modolo (Lampre-Merida). Eduard Grosu încheie Turul Italiei cu o prestație remarcabilă și cu un meritoriu loc 8, în condițiile în care a fost pe cont propriu în toate etapele de sprint.

Nizzolo se consolează cu a doua victorie consecutivă în clasamentul pe puncte, în timp ce Mikel Nieve salvează acest Il Giro pentru Sky, după abandonul lui Landa, prin victoria în ierarhia căţărătorilor. Bob Jungels încheie cu bine un tur extraordinar, la sfârșitul căruia se alege cu un loc 6 în clasamentul general și tricoul acordat celui mai bun tânăr.

Clasamentul etapei:
1. Nikias Arndt (Giant-Alpecin) 3h48’18”
2. Matteo Trentin (Etixx-QuickStep) ,,
3. Sacha Modolo (Lampre) ,,
4. Alexander Porsev (Katusha) ,,
5. Sean De Bie (Lotto Soudal) ,,
6. Ivan Savitskiy (Gazprom-RusVelo) ,,
7. Rick Zabel (BMC) ,,
8. Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) ,,
9. Jay McCarthy (Tinkoff) ,,
10. Alberto Bettiol (Cannondale) ,,

Clasamentul general:
1. Vincenzo Nibali (Astana) 86h32’49”
2. Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) +0’52”
3. Alejandro Valverde (Movistar) +1’17”
4. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) +1’50”
5. Rafal Majka (Tinkoff) +4’37”
6. Bob Jungels (Etixx-QuickStep) +8’31”
7. Rigoberto Uran (Cannondale) +11’47”
8. Andrey Amador (Movistar) +13’21”
9. Darwin Atapuma (BMC) +14’09”
10. Kanstantsin Siutsou (Dimension Data) +16’20”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.