bettiniphoto_0239988_1_originali_670

Duminică, 5 iunie, iubitorii sportului cu două roți vor avea parte de o nouă întâlnire apetisantă cu ciclismul. Criteriul Dauphiné abia așteaptă să înceapă. În „preludiul” Turului Franței vom avea ocazia să-i urmărim cu maximă atenție pe principalii favoriți la câștigarea tricoului galben. Britanicul celor de la Sky, Chris Froome se întoarce să-și apere tricoul de lider în Dauphine, într-o companie mai mult decât selectă. Iar aici ne simțim nevoiți să-i precizăm pe Alberto Contador (Tinkoff), Fabio Aru (Astana), Romain Bardet (Ag2R) și Thibaut Pinot (FDJ).

Criteriul din acest an îi favorizează cu preponderență pe cățărătorii puri, având în vedere cele trei finișuri în ascensiune și un prolog individual (deluros) care dă startul cursei. Sprinterii au doar două zile la dispoziție să strălucească înainte ca plutonul să înfrunte cele trei etape montane, una după cealalta, în munți. Revenind puțin la greii acestei competiții, Froome a avut o primă jumătate de sezon săracă, în care nu a confirmat. Totuși, britanicul vine după o victorie de etapă în Turul Romandiei, acolo unde Froomy a terminat cu un ecart de peste 21 de minute în raport cu liderul clasamentului general.

În Marea Buclă extraterestrul echipei britanice va trebui să-și recapete forma de anul trecut și să fie mult mai consistent din punct de vedere fizic. La poli opuși s-a aflat „pistolarul” Alberto Contador, care la vârsta sa de 33 ani i-a impresionat plăcut pe fanii săi. Peninsularul a câștigat Turul Țăriii Bascilor pentru a patra oară în carieră, un record absolut.

În Paris-Nice, Contador a terminat pe cea de-a doua treaptă a podiumului, după o revenire de șase ani. În 2010, alpinistul spaniol se impunea sub mantia Astanei în competiția din Hexagon. În Turul Cataluniei, ciclistul lui Oleg Tinkov a încheiat tot pe un loc II. Sezonul a început pentru el cu o clasare pe ultima treaptă a podiumului în Turul Algarve, acolo unde s-a și impus în etapa cu numărul 5.

Un alt pretendent care își va scana minuțios adversarii în Dauphiné este columbianul Dayer Quintana (Movistar). De asemenea, „țânțarul” italian, Fabio Aru își va dori enorm o victorie la debutul său în cursă, după ce conaționalul său Vincenzo Nibali a triumfat maiestuos în Corsa Rosa. Ce va fi interesant de monitorizat la Aru?

Ei bine, dacă micuțul ciclist al Astanei va merge pentru câștigarea tricoului galben sau va proceda precum Nibali anul trecut, folosindu-se de etapele particulare prin care să își măsoare și să își verifice aptitudinile fizice înaintea marelui test din Le Tour. Traseul i se potrivește de minune lui Aru în Dauphiné, celei trei zile legate în munți îi vor oferi un răspuns suficient de bun italianului.

Gazdele vor fi reprezentate de cei doi tineri, viitori câștigători de Tur al Franței, Romain Bardet (Ag2R) și Tibaut Pinot (FDJ). Cel din urmă și-a îmbunătățit capacitatea la proba contra-cronometru și poate fi, de ce nu (?) …o adevărată amenințare pentru prologul de deschidere, în timp ce Bardet care s-a clasat pe locul șase în ediția precedentă și a obținut un triumf curajos pe scena de la Pra-Loup va fi un adversar demn de luat în seamă. În munții de vârstă alpină ai Franței, îl vom aștepta și pe Pierre Rolland (Cannondale).

După ce rutierul din Hexagon și-a petrecut aproape întreaga carieră la formația Europcar, acesta a izbutit să se integreze la echipa americană. Andrew Talansky completează garnitura lui Cannondale. Colegii lui Rolland sunt mulțumiți de progresele sale în ceea ce privește învățarea limbii engleze. Rolland a început să înțeleagă glumele și momentele haioase ale echipierilor săi, ținând cont că la venirea sa nu știa „o boabă de engleză” 🙂 În 2008, Pierre a câștigat tricoul cu buline de cel mai bun cățărător. Australianul Richie Porte va conduce noua sa formație BMC în munți, unde va fi susținut de Rohan Denis și Damiano Caruso. Americanul Tejay Van Garderen țintește Turul Elveției.

Irlandezul Daniel Martin alături de câștigătorul Turului Californiei, Julian Alaphilippe o vor conduce pe Etixx-QuickStep. Batavul Bauke Mollema și Ryder Hesjedal vor fi la cârma grupării Trek-Segafredo. Trek vine cu moralul la pământ după un Tur al Italiei destul de pătat. Descalificarea lui Nizzolo care a pus capac tuturor lucrurilor în runda de gală de la Torino a întristat complet atmosfera din autocarul echipei. Sprinterul peninsular putea deveni pentru prima dată câștigător al tricoului roșu cu cel puțin o victorie de etapă. Astfel, Giacomo Nizzolo câștigă pentru a doua oară tricoul pe puncte în Giro, dar fără să se impună în vreo etapă 🙁

Dacă tot veni vorba de sprinteri, cei doi „asasini” care au sfidat legile pure ale vitezei în Giro, Marcel Kittel (Etixx) și Andre Greipel (Loto Soudal) nu vor fi prezenți la show-ul din Dauphiné, dar încă există un grup de sprinteri de mare calibru, printre aceștia numărându-se un alt neamț, de această dată John Degenkolb (Giant-Alpecin). „Dege” caută să impresioneze prin statura sa de gigant în timpul sprinturilor. Abia revenit după accidentare încearcă să-și recapete forma pentru a prinde un loc de titular pentru echipa din TDF. Cofidis sosește la start cu unicul bibelou Nacer Bouhanni. Rutierul francez împreună cu cei doi norvegieni Edvald Boasson-Hagen și Alexander Kristoff (Katiușa) încheie lista principalilor favoriți la sprint. O bătălie la sprint care se anunță a fi una palpitantă și îndeosebi una extrem de disputată. Oricine poate câștiga tricoul verde pe puncte.

Traseu / Prologul: Le Gets-Le Gets

dauphine2016-profile-prologue

În acest an, Criteriul va începe duminică, 5 iunie, cu un contratimp montan, foarte scurt și ascuțit, în stațiunea de schi, Le Gets. Rutierii vor aborda ascensiunea Montée du Mont Chery, cu un gradient mediu de 9,7%. Unele secțiuni pot ajunge la o pantă maxmă de peste 15%, prin urmare acest drum este croit mai mult ca sigur adevăraților alpiniști. Chiar daca este scurt (4km), se așteaptă să apară lacune semnificative în ceea ce privește timpii în ierarhia generală. Și este posibil ca oricine să poată câștiga în ansamblu. S-ar putea, de asemenea, ca întrecerea să fie câștigată aici, și mai apoi va trebui ca ciclistul respectiv să-și apere avantajul pe parcursul săptămânii următoare în stilul unui Miguel Indurain, rulând defensiv.

Prima etapă – Luni, 6 iunie 2016 (Cluses ~ Saint-Vulbas, 186km)

dauphine2016-profile-1-e1464262425141

După o zi precedentă deloc ușoară, etapa a 2-a are în profil patru cățărări de categoria a patra care sunt domoale și nu vor zgudui prea tare clasamentul general. Sunt mari șanse ca plutonul să ajungă în formație compactă la final.

Etapa a II-a, marți, 7 iunie (Crêches-sur-Saône ~ Chalmazel-Jeansagnière, 168km)

dauphine2016-profile-2

O etapă cu un profil „zgronțuros” care propune un test rigid rutierilor prin inserarea celor două urcușuri de categoria a 2-a, Colle de la Croix Nicelle, respectiv Côte de Georges-Saint-en-Couzan. Finișul e de asemenea în urcare prin dispunerea unei ascensiuni sâcâitoare de categoria a 3-a, Chalmazel- Jeansagnière. Este genul de teren pe care ne-am putea aștepta să vedem o pauză de-a lungul zilei până pe ascensiunea finală, unde câțiva rutieri din evadare se vor amesteca în afacerea oamenilor de general pentru lupta la victoria de etapă.

Etapa a III-a, miercuri, 8 iunie (Boën-sur-Lignon ~ Tournon-sur-Rhône, 187.5km)

dauphine2016-profile-3-e1464262455726

După un început „domesticit”, rutierii vor avea parte de o rundă a 3-a nervoasă. Aceștia vor urca constant și vor întâmpina o serie de patru ascensiuni până la jumătatea drumului, urmat de o coborâre deloc ușoară la Arras-sur-Rhone. Punctul culminant al zilei este marcat de apariția cățărării de categoria a 2-a Côte de Sécheras, care măsoară o pantă maximă de aproximativ 14%. Acest lucru oferă o rampă de lansare ideală pentru un atac în coborâre, „amplasat” cu 20 km înainte de finișul din Tournon-sur-Rhône.

Etapa a IV-a, joi, 9 iunie (Tain-l’Hermitage ~ Belley, 176km)

dauphine2016-profile-4-e1464262487185

Oricare cetățean care s-ar afla în tricoul galben dintre marii favoriți, poate lua o meritată pauză în această etapă destinată în fond sprinterilor care nu vor avea un finiș foarte accesibil. Doar două cățărări sunt presărate pe traseu, Cote d’Hauterives, respectiv Cote de la Chapelle-de-la Tour, ambele fiind de categoria a 4-a și care pot fi trecute de sprinteri fără prea mari probleme, asta desigur în cazul în care cei implicați la final vor mai avea picioare bune și suficientă energie înmagazinată pentru ultimul foc.

Etapa a V-a, vineri, 10 iunie (La Ravoire ~ Vaujany, 140km)

dauphine2016-profile-5-e1464262630562

Nu cred că are rost să vă mai spunem faptul că această rundă e una dintre cele mai generoase în meniul din Criteriul Dauphiné, având nu mai puțin de șapte cățărări repertoriate. Cu adevărat cea mai importantă este Vajuani, amplasată chiar la final. Acolo marii favoriți vor da drumul la artificii. Cine va gestiona meticulos sfârșitul de săptămână se va putea bucura de „parfumul” tricoului galben.

Etapa a șasea, joi, 11 iunie (La Rochette ~ Méribel, 141km)

dauphine2016-profile-6-e1464262653642

Runda a șasea este pe departe socotită etapa regină, care poate să decidă categoric cursa cu cinci cățărări mari și late. Un grup de evadați se va forma timpuriu în frunte pentru a aborda „vârfurile gemene” Col de Champ-Laurent și Col du Grand Cucheron. Mai apoi, iconica Col de Madeleine (HC) va apărea la orizont, cea mai lungă urcare în lungime de 19,2km și cu un gradient mediu de 7,9%. Finișul e incendiar pe o ascensiune de primă categorie, Méribel. Aceasta este etapa în care se vor putea observa limitele fiecărui cățărător pur sânge, care va fi testat în regim de supraviețuire de la un capăt la celălalt.

Ultima rundă. Etapa a șaptea, 12 iunie (Le Pont-de-Claix ~ Superdévoluy, 151km)

dauphine2016-profile-7-e1464262675747

Să nu aveți impresia faptului că în etapa finală, Criteriul nu mai are nimic de oferit. Nici un ciclist nu se va putea odihni cu nu mai puțin de șase urcușuri dispuse pe traseu. Oamenii care vor să încheie pe podium, vor ține cu dinții de această șansă. Limitele vor depăși bariera psihologică, de aceea numai cei cu psihicul tare vor izbuti să obțină o poziție fruntașă de-a lungul ultimei runde.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.