62d8b

După contratimpul individual de duminică în lungime de 4km, care a fost câștigat impresionant de spaniolul Alberto Contador, Criteriul Dauphine avea să-și afle și primul câștigător la sprint. Prima etapă în linie, desfășurată între localitățile Cluses și Saint-Vulbas, nu a venit cu nimic spectaculos în meniu. Cicliștii au preferat un ritm de croazieră până în momentul decisiv când sprinterii trebuiau să iasă cu capetele în față. Organizatorii s-au gândit să insereze patru cățărări de categoria a 4-a în această rundă, dar care au fost rulabile și ușor de trecut pentru rutierii de plat.

Evadarea a fost una săracă, compusă din doar doi inși, și anume Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), respectiv Mitchell Docker, reprezentantul formației australiene Orica GreenEdge. Cu aproximativ 50km înainte de final, acest „duo” mai păstra un avans neînsemnat de 2’59”. Ne vom aținti puțin atenția asupra ciclistului Mitchell Docker, deoarece acesta a izbutit să revină ca prin minune în Dauphine, în urma unei accidentări monstruoase suferită în „Infernul Nordului” pe tranșeul Trouée d’Arenberg. Nu vrem să intrăm în detalii, deoarece incidentul a fost unul horror din toate punctele de vedere. Docker a căzut chiar în mijlocul plutonului, suportând un impact dur cu piatra cubică. Chipul său a fost distrus, umplut efectiv cu sânge.

Rutierul Oricăi a fost transportat pentru 10 zile la spitalul din Lille, acolo unde i s-a descoperit o fractură de os zigomatic și pomete. Australianul în vârstă de 29 ani, născut la Melbourne a trecut cu bine peste acest moment absolut chinuitor din viața sa. Și mai mult decât atât am avut oportunitatea de a-l vedea în evadare. În spate, plutonul rula liniștit. Christopher Froome (Sky), ocupantul ultimei trepte a podiumului și purtătorul tricoului cățărătorilor a avut parte de o zi liniștită alături de tricoul galben, principalul său adversar în ediția din acest an a Turului Franței, Alberto Contador.

Vă reamintim faptul Nairo Quintana (Movistar) a preferat să mai rămână pentru câteva zile în America de Sud, chiar în țara sa natală, la peste 3.000 de metri și să nu participe în Dauphine. Ciclistul echipei spaniole va rula în Route du Sud săptămâna viitoare. O altă chestiune pe care suntem nevoiți să o precizăm, se referă la micuța grupare Wanty, care se află la prima participare în Dauphine. Cu siguranță, ținta în 2017 va fi prezența în „Marea Buclă”. Directorul sportiv al lui Wanty a declarat conform unui comunicat L’Equipe: „Dorința mea în acest Criteriu este să aud numele fiecărui ciclist al meu la Radio Tour, în fiecare etapă”. Prin urmare, e cât se poate de clar faptul că pentru Wanty contează enorm vizibilitatea din timpul evadării; o echipă simpatică cu care s-ar putea să ne delectăm în fiecare etapă de acum încolo, trimițând ori de cât ori e nevoie un ciclst în frunte.

Și cum nimic nu e întâmplător, doar Frederik Backaert a mai rezistat în față cu aproximativ 19-20km înainte de linia de finiș. Nervozitatea începea să crească treptat, astfel încât ecartul de 1min. și 17s avea să fie spulberat. În ultimii 10km Tinkoff a trecut la trenă pentru a-și proteja liderul, Alberto Contador. Plutonul a căpătat o viteză uriașă. În ultimii 4km membrii trenulețelor (Cofidis și Katiușa) începeau să-și dea capete pentru o poziție optimă înainte de a declanșa sprintul.

Nacer Bouhanni (Cofidis) ca într-un meci de box i-a oferit o lovitură de cap norvegianului Alexander Kristoff (Katusha). Astfel, Kristoff a pierdut sprintul din start. Roata sa spate a fost agățată de Sam Bennett (Bora-Argon 18). În cele din urmă Nacer Bouhanni a punctat la Saint Vulbas, dedicându-i acest triumf emblematicului pugilist care a decedat săptămâna trecută, Muhammad Ali. În ediția precedentă din Criteriul Dauphine, Bouhanni a capturat două etape la sprint. Va izbuti o performanță asemănătoare și în acest an? …

Clasamentul primei etape:

  1. Nacer Bouhanni (Cofidis) 4h 27′ 53”
  2. Jens Debusschere (Lotto Soudal) ,,
  3. Sam Bennett (Bora-Argon 18) ,,
  4. Edvald Boasson-Hagen (Dimension Data) ,,
  5. Jonas Van Genechten (IAM) ,,
  6.  Moreno Hofland (Team Lotto-Nl Jumbo) ,,
  7. Tony Hurel (Direct Energie) ,,
  8. Sondre Holst Enger (IAM) ,,
  9. Daryl Impey (Orica GreenEdge) ,,
  10. Edward Theuns (Trek-Segafredo) ,,

Clasamentul general:

  1. Alberto Contador (Tinkoff) 4h 39′ 29′
  2. Richie Porte (BMC) +06”
  3. Christopher Froome (Sky) +13”
  4. Daniel Martin (Etixx-Quick Step) +21”
  5. Julian Alaphilippe Etixx-Quick Step) +24”
  6. Wouter Poels (Sky) +25”
  7. Romain Bardet (AG2R) +29”
  8. Adam Yates (Orica GreenEdge) + 31”
  9. Diego Rosa (Astana) + 37”
  10. Jesús Herrada (Movistar) + 39”

Sursa foto: L’Equipe

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.