7b03d

Una dintre cele mai generoase runde din Criteriul Dauphiné avea să-și afle astăzi câștigătorul! În lungime de 140km și cu nu mai puțin de șapte cățărări repertoriate pe traseu, runda desfășurată între localitățile La Revoire și Vaujany promitea un spectacol uluitor între cei doi candidați pentru supremația tricoului galben. Spanioolul Alberto Contador venea un pic supărat în cursă, ținând cont de faptul că a pierdut 9s în raport cu Chris Froome, chiar în etapa precedentă.

În fruntea cursei s-au instalat cinci fugari: Andriy Grivko (Astana), Cyril Gautier (Direct Energie), Dayer Quintana (Movistar), cehul Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), respectiv Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert). Șansele acestui grupuleț erau foarte mici pentru o eventuală victorie de etapă, având în vedere ecartul pe care aceștia îl dețineau cu 19,8km înainte de final, aproximativ. 2min. și 5s. Chiar dacă etapa a fost una muntoasă, plutonul încerca să recupereze avansul evadaților pe zonele de fals plat.

Chris Froome deocamdată stătea liniștit în grupul favoriților, la fel ca un șoim care își studiază minuțios prada. Încet, încet, ne apropiam de punctul culminant. Vaujany, ascensiunea de la final de categoria a 2-a reprezenta, să zicem, periplul acestei runde, unde am putut vedea o bătălie clară. Cu 7km rămași din cursă, plutonul începea să se subțieze serios, tocmai din cauza unei trene nebunești duse de cei de la FDJ. GPS-ul ne arăta și avansul minuscul al celor cinci aventurieri, 1min și 20s.

Trebuie să menționăm un aspect foarte important. Vaujany, locul unde avea să ajungem astăzi este sediul a mai multor echipe de MTB extrem. Relieful prin munții din împrejurimi pune la dispoziție pasionaților niște trasee fantastice, cum nu ne putem închipui. Când borna arăta kilometrul 6,4, evadații intrau pe Vaujany. Primul kilometru era ceva mai ușor, măsurând un gradient minim de 3%. Micuțul pluton, ce a mai rămas din el, a fost pur și simplu năucit de trena violentă a echipei belgiene Etixx-Quick Step, care mergea la două capete, pentru Dan Martin sau Julian Alaphilippe, un cetățean care a impresionat plăcut în acest Criteriu alături de Nacer Bouhanni, prin triumful din runda secundă, dedicat în memoria prodigiosului boxer, Muhammad Ali, care a trecut în neființă pe data de 3 iunie.

Revenind la cursa propriu-zisă, „ciorchinele de strugure” a mai fost scuturat încă o dată de ritmul criminal impus de Sky. În față, Gautier, Quintana și Huzarski formau un trio, încercând să se desprindă de ceilalți doi companioni. Până la urmă, Gautier n-a mai putut ține ritmul cu cei doi, în timp ce fratele lui Nairo, Dayer Quintana a cedat în roata lui Gasparotto, italianul de la Wanty care se află într-o formă de invidiat. Wanty-Groupe Gobert e o grupare ambițioasă cu aspirații delicate în privinta sezonului următor, dorința acestor cetățeni fiind aceea de participa în Turul Franței. Camerele erau focusate pe mișcările favoriților din spatele cursei. La o primă vedere, englezul Froomy părea că nu se simte foarte bine, în timp ce Gasparotto credea într-un triumf de poveste, care urma să-i fie spulberat de „uraganul” care se apropia din spate. Nici un evadat nu a mai rezistat pe pantele ucigătoare de pe Vaujany, cu 3,8km înainte de linia de finiș.

Daniel Martin (Etixx) a dat tonul acțiunii în grupulețul select al favoriților, urmat de Mikel Landa (Sky) și de Romain Kreuziger (Tinkoff), care a avut din nou un compartament excelent, aflat în serviciul comandantului său, Alberto Contador. Froome părea că „bate pasul pe loc”, dar din neant englezul originar din Kenya a accelerat în stilul său caracteristic, inestetic, făcând un prăpăd de zile mari. „Iureșul” a continuat prin răspunsul celorlalți din spate. „Pistolarul” strângea din dinți serios ca să rămână în roata puternicului britanic. Richie Porte (BMC) și Sergio Henao (Sky) încercau să facă și ei față acestui atac devastator. Speranța francezilor, Thibaut Pinot (FDJ) era curățat de mult, după ce echipa sa a început atât de bine acest sezon.

Cu nu mai puțin de 2,2km rămași din cursă, Contador se sufoca, pierzând metri prețioși în raport cu Froome. Fostul locotenent de nădejde al britanicului, pe vremea când rula la Sky, Richie Porte (purtătorul tricoului cu buline) era singurul care rămânea agățat ca un scai de Fromy. Ultimul kilometru a fost împărțit în 500 de metri coborâre, respectiv 500 de metri urcare. La final s-au dat și bonificații (10s), întrucât „extraterestrul” a sprintat din nou lăsându-l puțin în spate și pe Porte, și adjudecându-și etapa cu finiș pe tehnica cățărare Vaujany. Specialiștii publicației L’Equipe susțineau faptul că sosirea de astăzi nu i se potrivește lui Alberto Contador. Și am văzut cu toții foarte clar că ciclistul iberic al lui Oleg Tinkov a fost vizibil dezavantajat, pierzând 27s în raport cu Froome, potrivit configurației finale a clasamentului general.

Astfel, Chris Froome în urma unui atac năucitor a capturat tricoul galben, fiind singurul dintre favoriți care a avut curajul să spună că vine aici să câștige „le mallot jaune”. Britanicul este secondat de Richie Porte la 7s distanță, în timp ce Contador cu moralul la pământ completează ultima treaptă a podiumului, la 27s. O prestație lăudabilă a avut și Dan Martin, care stă înfipt acolo în bătaia podiumului la 37s față de Froomy. Am ajuns și la curajosul Julien Alaphilippe, care ocupă poziția a cincea, la o întârziere de 42s, în ierarhia generală.

Mâine ne așteaptă un regal ciclistic! Etapa regină cu finiș la Meribel va oferi concret câștigătorul acestei ediții din Criteriul Dauphiné. Vă reamintim faptul că la mijlocul traseului cicliștii vor înfrunta ascensiunea de categorie specială (HC-notată de francezi), Cote de la Madeleine.

Sursa foto: L’Equipe

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.