Operacion Puerto

După zece ani de tergiversări, un judecător spaniol a hotărât astăzi ca cele 211 pungi cu sânge, descoperite în laboratorul doctorului Eufemiano Fuentes într-o amplă operațiune a poliției în 2006, să fie predate către Agenția Mondială Anti-Doping, Comitetul Olimpic Italian, Federația Spaniolă de Ciclism și UCI.

Pe lângă decizia de a pune la dispoziția autorităților pungile cu sânge ce au fost păstrate tot acest timp într-un laborator din Barcelona, instanța a decis achitarea doctorului Eufemiano Fuentes, dar și a lui Jose Ignacio Labarta, fost oficial al echipei Kelme ce primise o pedeapsă de patru luni cu suspendare.

Judecătorii ce au analizat apelul au întors hotărârea din 2013 ce dispunea distrugerea sutelor de pungi de sânge ce aparțin unui număr de 35 de sportivi, dintre care doar Jan Ullrich, Ivan Basso și Alejandro Valverde au fost suspendați. Printre numele vehiculate că ar fi folosit serviciile lui Fuentes și al căror sânge s-ar afla printre aceste probe, dar care nu au fost devoalate încă, s-ar număra Alberto Contador, Sergio Paulinho, Mario Cipollini, Marco Pantani, Francisco Mancebo și Roberto Heras, dar și foști fotbaliști de la Real Madrid și Barcelona.

În 2006, Fuentes se declara indignat de faptul că doar nume de cicliști au ieșit la suprafață după confiscarea pungilor cu sânge, în timp ce fostul rutier Jesús Manzano, le spunea celor de la France 3 că a întâlnit fotbaliști importanți din prima ligă spaniolă în timpul vizitelor sale la doctorul Fuentes.

Fost doctor al echipelor ONCE și Kelme, Eufemiano Fuentes a fost arestat pe 22 mai 2006 alături de Manolo Saiz, manager al echipei Liberty Seguros la acel moment, José Luis Merino, José Ignacio Labarta și Alberto León. În urma raziilor, poliția a descoperit în clinica sa sute de pungi cu sânge, eritropoietină, steroizi și hormoni de creștere. Infamul doctor a declarat în toți acești 10 ani că este dispus să ofere toate numele sportivilor cu care a lucrat, însă, diverse interese au îngreunat procesul și, mai ales, analiza probelor de sânge. Fuentes spunea în 2010: ”Dacă aș vorbi, echipa națională de fotbal a Spaniei ar rămâne fără Cupa Mondială (câștigată în 2010)”.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.