O nouă ediție palpitantă a „Marii Bucle” ne așteaptă în toiul verii. Traseul Turului Franței din acest an a fost dezvăluit în toamna anului 2015, în octombrie la Paris, cu cele 21 de etape în care cicliștii vor fi puși la încercare până la ultima picătură de epuizare. Pentru ca totul să fie mai spectaculos, pe traseu a fost inclusă și cățărarea legendară, Mont-Ventoux. Contratimpiștii vor avea de asemenea mult de muncit în cele două runde contra-cronometru, destul de dure la prima vedere.

Așa cum v-am obișnuit până acum, în rândurile ce urmează vom analiza puțin traseul acestei curse prodigioase și vom încerca să ne dăm seama în ce formă se află marii favoriți, pretendenții la câștigarea „tricoului galben”, supremația în sportul cu două pedale. În primul rând, după ce am văzut cu toții ce s-a întâmplat în Criteriul Dauphine, se pare că va exista o singură bătălie adevărată pe traseu, și anume între columbianul Nairo Quintana (Movistar), respectiv britanicul cu origini kenyene, Chris Froome (Sky). Rutierul celor de la Sky va încerca să devină primul ciclist de la Miguel Indurain în 1995, care își apară titlul cucerit sezonul trecut, în „Marea Buclă”.

„Froomy” a dat un prim semnal de alarmă prin dominația sa autoritară din Dauphine. Nimeni nu a putut să-i facă față acestei mașini de ciclism, care a sprintat furibund în munți și i-a lăsat pe toți în urma sa. Britanicul a obţinut a treia victorie din carieră în Criteriul Dauphine, la Superdevoluy, după disputarea ultimei etape, a 7-a, câştigată de britanicul Stephen Cummings (Dimension Data). Potrivit configurației finale, Froome i-a devansat pe francezul Romain Bardet (AG2R), locul 2, la 12 secunde, şi pe irlandezul Dan Martin (Etixx), locul 3, la 19 secunde.

Binomul Bardet-Martin l-a dat jos de pe podium pe australianul Richie Porte (BMC), care se afla pe treapta a doua a podiumului la startul etapei şi care în final a ocupat locul 4, la 21s de învingător. Unul dintre favoriţii cursei, spaniolul Alberto Contador (Tinkoff) și-a arătat limitele,  terminând pe 5, la 35 secunde de Froome. Comportamentul lui Contador în Dauphine a fost îngrijorător. Turul Franței „bate la ușă”, iar ibericul nu a convins deloc înaintea marelui test. Le Tour va fi în continuare o enigmă pentru el sau va atinge o super-formă și le va da o lecție tuturor ? Rămâne să aflăm răspunsul începând cu 2 iulie… În vârstă de 31 de ani, Froome a triumfat deja în „Criterium Dauphine” în 2013 și 2015, ani în care a câștigat tricoul de lider și în Turul Franței.

Germanul Marcel Kittel (Etixx), alături de compatriotul său André Greipel (Lotto-Soudal) se vor ciocni în etapele destinate sprinterilor. Slovacul Peter Sagan (Tinkoff) are ca principal obiectiv câștigarea tricoului pe puncte de cel mai bun sprinter. Carismaticul rutier al echipei ruse se poate descurca în etapele vălurite, unde sunt puse în joc puncte prețioase, în cadrul sprinturilor intermediare. Sagan are capacitatea atletică de a traversa acele dealuri, comparativ cu Marcel Kittel care se descurcă numai pe plat. Deocamdată, Sagan deține doar patru astfel de tricouri, dar în cazul în care slovacul își va adjudeca pentru încă o ediție la rând „tricoul verde”, atunci acesta se va apropia la o singură lungime de neamțul Erik Zabel. Fostul rutier al lui Telekom, Milram, HTC-Highroad sau Katiușa este recordman aici cu nu mai puțin de șase tricouri verzi în palmares.

În prima rundă vom avea parte de un decor absolut fantastic, „magnifique”, cum ar spune francezii. Cicliștii vor porni de lângă mănăstirea fortificată Mont Saint-Michel din Marea Mânecii, unde se manifestă cel mai reprezentativ fenomen de flux și reflux. Această mănăstire a jucat un rol important în istoria Franței, fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de armatele engleze în timpul „Războiului de 100 de ani”. În prezent, constituie unul din locurile cele mai vizitate din Franța cu 3.200.000 de vizitatori anual. O șosea pietruită asigură, în ultima vreme, legătura permanentă cu țărmul Bretaniei. Din anul 1979, Mont Saint-Michel se află pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO. Ultima dată când Turul Franței a trecut în vizită pe aici a fost chiar la ediția centenară din 2013. „Froomy” a sosit atunci pe poziția a doua în spatele neamțului Tony Martin la proba de contratimp.

Organizatorii s-au gândit și în cazul oamenilor de clasice care preferă pavatele, prin urmare nu le vom duce lipsa acestora la fel ca în edițiile precedente. În ciuda faptului că Turul Franței nu va începe de pe un teritoriu străin, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani cu Yorkshire sau Utrecht, rutierii vor avea oportunitatea să se aventureze în afara Franței, în trei rânduri de-a lungul acestei competiții. Spre exemplu, etapa a 9-a care va fi destinată alpiniștilor, va porni de pe teritoriul Spaniei din localitatea Vielha Val d’Aran, urmând să-și afle învingătorul în Andorra la Arcalis. În ziua următoare, rutierii se vor bucura de o pauză binemeritată și vor rămâne cantonați în Andorra, într-o țărișoară în care se vorbește numai limba catalană. După ziua de pauză, runda cu numărul 10 va avea loc între localitățile Escaldes-Engordany – Revel, așadar tot pe teritoriul Andorrei. „Țara Cantoanelor” va găzdui de asemenea etapele a 16-a și a 17-a, cu o zi de pauză intercalată, chiar în capitala Elveției la Berna.

Traseul

Etapa 1 – Sâmbătă, 2 iulie, Mont Saint Michel ~ Sainte Marie du Mont, 188km

Tour-de-France-2016-stage-1-profile-Saturday-July-2-Mont-Saint-Michel-to-Utah-Beach-Sainte-Marie-du-Mont-188km

Spre deosebire de ediția din 2015, când Rohan Dennis a stabilit un timp usturător la proba contra-cronometru pentru a îmbrăca primul tricoul galben, etapa de deschidere va fi o șansă pentru sprinteri de a da totul pentru râvnitul „Maillot Jaune”.

Etapa a 2-a – Duminică. 3 iulie, Saint Lô Cherbourg ~ Octeville, 182km

Tour-de-France-2016-stage-2-Sunday-July-3-Saint-Lô-to-Cherbourg-Octeville-182km

Etapa secundă este una tipică puncheurilor cu trei ascensiuni de categoria a IV-a și cu o cățărare de categoria a III-a, plasată chiar pe final. Aceasta ar putea fi etapa în care Peter Sagan să apară la orizont.

Etapa a 3-a – Luni, 4 iulie, Grandville ~ Angers, 222km

Tour-de-France-2016-stage-3-Monday-July-4-Grandville-to-Angers-222km-

Etapa a treia reprezintă o bună șansă pentru sprinteri, dar în astfel de zile plutonul este expus vântului și bordurilor care se pot produce în urma acestuia. De asemenea, își mai pot face apariția și căzăturile. Prin urmare, orice secundă pierdută va conta enorm în ierarhia generală. O singură ascensiune de categoria a IV-a este inserată la începutul acestei runde pentru oamenii care își doresc tricoul cu buline.

Etapa a 4-a – Marți, 5 iulie, Saumur ~ Limoges, 232km

Tour-de-France-2016-stage-4-Tuesday-July-5-Saumur-to-Limoges-232km

Această etapă se potrivește mai bine unui puncheur, sau unui grup de evadați, care s-ar putea desprinde pentru victoria finală. Dacă echipele sprinterilor vor păstra lucrurile sub control, atunci nu vom exclude o sosire în pluton compact. După trei zile de urmărire continuă, plutonul ar trebui să aibă situația sub control.

Etapa a 5-a – Miercuri, 6 iulie, Limoges ~ Le Lioran, 216km

Tour-de-France-2016-stage-5-Wednesday-July-6-Limoges-to-Le-Lioran-216km-1

Runda cu numărul 5 va aduce oamenii de clasament general în prim-plan, tocmai din cauza profilului deluros în a doua jumătate a etapei. La început vom avea o cățărare de categoria a IV-a, urmând ca mai apoi cicliștii să traverseze două ascensiuni de categoria a 3-a, înaintea celor două ascensiuni de categoria a II-a. Bătălia finală va avea loc pe Col de Font de Cere, o cățărare de categoria a III-a.

Runda a 6-a – Joi, 7 iulie, Arpajon-sur-Cère ~ Montauban, 187km

Tour-de-France-2016-stage-6-Thursday-July-7-Arpajon-sur-Cère-to-Montauban-187km

Etapa cu numărul 6 începe de pe un platou, Arpajon-sur-Cère, mai apoi urmează o cățărare destul de abruptă, Col des Estaques, de categoria a III-a. După ce vor ajunge aproape de jumătatea traseului, rutierii vor trebui să traverseze ascensiunea de categoria a IV-a, Cote d’Aubin. Drumul va continua să urce și să coboare până ce vom ajunge la poalele unei cățărări de categoria a III-a, Cote de Saint-Antonin-Noble-Val. Finalul va fi într-o ușoară coborâre până la finalul de la Montauban. Conform graficului, nu pare a fi deloc o etapă accesibilă.

Etapa a 7-a – Vineri, 8 iulie, L’Isle-Jourdain ~ Lac de Payolle, 162km

Tour-de-France-2016-stage-7-Friday-July-8-LIsle-Jourdain-to-Lac-de-Payolle-162km

Turul Franței vine în meniu cu primul finiș de categoria I destinat oamenilor de clasament general. Col d’Asgin va fi un teatru de luptă pentru cei trei actori principali Froome, Contador și Quintana. „Țânțarul” formației spaniole Movistar s-a pregătit intens la altitudini de peste 3.000 de metri în Columbia. Am observat cu toții un alt aspect deosebit de important. Froome are un program foarte bine pus la punct, iar evoluția sa de metronom a fost evidentă în cursa pregătitoare dinaintea Marii Bucle, Criterium Dauphine.

Etapa a 8-a – Sâmbătă, 9 iulie, Pau ~ Bagnères-de-Luchon, 183km

Tour-de-France-2016-stage-8-Saturday-July-9-Pau-to-Bagnères-de-Luchon-183km

În meniul acestei zile vom avea cățărarea de categorie specială Col du Tourmalet, urmată de o ascensiune de categoria a II-a și de două cățărări de primă categorie în partea de final a rundei. Finalul va fi unul tipic pentru cei care se pricep să abordeze coborârea de la Bagneres-de-Luchon. Etapa în sine reprezintă un test de vigilență atât pentru cei care au ambiția să pătrundă în Top 10, cât mai ales pentu oamenii favoriți la câștigarea tricoului galben.

Etapa a 9-a – Duminică, 10 iulie, Val d’Aran (Spain) ~ Vielha to Arcalis (Andorra), 184km

Tour-de-France-2016-stage-9-Sunday-July-10-Val-dAran-Spain-Vielha-to-Arcalis-Andorra-184km_new

Runda cu numărul 9 este alcătuită în cea mai mare parte din suișuri și coborâșuri. Rutierii, efectiv, nu au timp de odihnă. După cum puteți vedea și dumneavoastră pe grafic va fi o zi în care drumul plat aproape că nu va exista, decât foarte puțin pe alocuri. Dacă privim restrospectiv, Chris Froome a avut parte de un accident în Andorra, iar o leziune la picior a pus capăt acelei zile din Vuelta. Sperăm ca în acest an să nu avem parte de astfel de incidente. Ar fi păcat ca un ciclist cu șanse reale la câștigarea tricoului galben să fie scos din joc tocmai din pricina unui accident. Un alt exemplu ar putea fi batavul Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), care a pierdut maglia rosa dramatic în ediția din acest an a Turului Italiei, după ce a căzut pe coborârea Colle dell’Agnello.

Etapa a 10-a – Marți, 12 iulie, Andorra ~ Revel, 198km

Tour-de-France-2016-stage-10-Tuesday-July-12-Andorra-to-Revel-198km

După o zi meritată de pauză (11 iulie), aceasta ar putea fi etapa destinată în fond evadaților, având în vedere dispunerea unei cățărări monstruoase de categoria I la început, urmată de o lungă coborâre până la finișul de la Revel, unde vom avea plasată o ascensiune de categoria a III-a, cu câțiva kilometri înainte de bătălia finală dintr-o posibilă evadare ! Cine știe ?

Etapa a 11-a – Miercuri, 13 iulie, Carcassonne ~ Montpelier, 164km

Tour-de-France-2016-stage-11-Wednesday-July-13-Carcassonne-to-Montpelier-164km

Runda va debuta cu o serie de cățărări mici, nu foarte importante, peste care sprinterii ar putea să-și ia revanșa. De asemenea, am putea vedea și un grupuleț de evadați conlucrând în frunte. S-ar putea ca unii sprinteri să resimtă oboseala în picioare după cele două zile istovitoare în Munții Andorrei. Astfel, finalul de la Montpellier va rămâne unul deschis oricărui candidat care își dorește victoria.

Etapa a 12-a – Joi, 14 iulie, Montpellier ~ Mont Ventoux , 185km

Tour-de-France-2016-stage-12-Thursday-July-14-Montpellier-to-Mont-Ventoux-185km

Pe 14 iulie de „Ziua Națională a Franței”  cicliștii sunt puși la încercare prin mitica ascensiune Mont-Ventoux, care măsoară un gradient de 8,8%. Eroii locali Pierre Roland (Cannondale), Thibaut Pinot (FDJ) sau Romain Bardet (Ag2R) ar putea face o figură frumoasă. Prin evoluția lor de aici vor aduce o mare bucurie francezilor, dacă nu cumva Chris Froome va face ravagii pe „Muntele Chel” ca în edițiile precedente.

Etapa a 13-a – Vineri, 15 iulie, Bourg Saint Andéol ~ La Caverne du Pont d’Arc, 37km (Contratimp individual)

Tour-de-France-2016-stage-13-Friday-July-15-Bourg-Saint-Andéol-to-La-Caverne-du-Pont-dArc-37km-ITT_new

Deși acesta nu este cel mai lung contratimp individual pe care l-am văzut într-un Mare Tur, în ultimii ani, ierarhia primilor 10 clasați va suferi modificări în continuare. E foarte important modul în care reușești să-ți înmagazinezi energia pe durata acestei probe, ținând cont de platoul de la mijlocul etapei și de urcarea finală care trebuie abordată în plină forță.

Etapa a 14-a – Sâmbătă, 16 iulie, Montélimar ~ Villars-les-Dombes, 208km

Tour-de-France-2016-stage-14-Saturday-July-16-Montélimar-to-Villars-les-Dombes-208km

Runda cu numărul 14 are cele mai mari șanse să se încheie la sprint în pluton compact. Profilul zgronțuros și accidentat oferă oportunități depline fugarilor. Campionul mondial Peter Sagan are cu siguranță în vizor această etapă. Slovacul va cuceri puncte prețioase și își va consolida tricoul verde pe umeri.

Etapa a 15-a – Duminică, 17 iulie, Bourg-en-Bresse ~ Culoz, 159km

Tour-de-France-2016-stage-15-Sunday-July-17-Bourg-en-Bresse-to-Culoz-159km_new

Înapoi în munți cu o ascensiune de primă categorie (Col du Berthiand 6km, 8,1%), urmată imediat de o altă urcare de categoria a II-a (Col du Sappel 8,8km, 5,6%), respectiv de două urcușuri de categoria a III-a (Col de Pisseloup 4,9km, 5,8% și Col de la Rochette, 5,1km, 5,4%). Și pentru ca meniul să fie complet, avem cireașa de pe tort, cățărarea de categorie specială Grand Colombier în lungime de 12,8km cu pante medii de 6,8%. Lupta pentru tricoul galben presupune foarte mare atenție în această etapă. Caravana se apropie de Paris, iar orice greșeală de ordin minuscul a cicliștilor e capitală în economia timpilor din clasamentul general.

Etapa a 16-a – Luni, 18 iulie, Moirans-en-Montagne ~ Berna (Elveția), 206km

Tour-de-France-2016-stage-16-Monday-July-18-Moirans-en-Montagne-to-Bern-Switzerland-206km

O rundă în care e posibil să urmărim cum ia naștere evadarea timpuriu, de ce nu ? Ceea ce știm sigur este că mulți cicliști vor fi pur și simplu în căutarea de a bifa o altă zi cu bine, înainte de meritata odihnă.

Runda a 17-a – Miercuri, 20 iulie, Bern ~ Finhaut-Emosson (Elveția), 184km

Tour-de-France-2016-stage-17-Wednesday-July-20-Bern-to-Finhaut-Emosson-Switzerland-184km_new

Alpii Elvețieni s-au dovedit a fi primitori, chiar și în ziua de pauză de pe 19 iulie. Fiecare „cetățean” din pluton trebuie să dea totul, mai ales că „Marea Buclă” își va afla învingătorul curând, dar până atunci rutierii au la dispoziție o nouă etapă prin care pot să iasă la rampă cu ultimele forțe proaspete rămase.

Runda a 18-a – Joi, 21 iulie, Sallanches ~ Megève, 17km (al doilea contratimp individual)

Tour-de-France-2016-stage-18-Thursday-July-21-Sallanches-to-Megève-17km-ITT

Spre deosebire de primul contratimp individual, care a fost în mare parte „desenat” de organizatori pe un platou, în cazul de față le va fi testată anduranța cicliștilor. Dacă ne aducem aminte, columbianul Nairo Quintana (Movistar) a demonstrat că este un rutier de clasă pe un traseu similar în ediția din 2014 a Turului Italiei. În speță, etapa i-ar putea ține preocupați pe cei doi rivali Alberto Contador și Chris Froome. Datorită drumului care e în continuă urcare, se pot crea diferențe notabile între principalii candidați la victorie în „Marea Buclă”. Batavul Tom Dumoulin va rula într-un ritm antrenant înainte de Jocurile Olimpice de la Rio.

Etapa a 19-a – Vineri, 22 iulie, Albertville ~ Saint-Gervais-Mont Blanc, 146km

Tour-de-France-2016-stage-19-Friday-July-22-Albertville-to-Saint-Gervais-Mont-Blanc-146km_new

Etapa a 19-a, o altă zi muntoasă care pare facilă pentru un cățărător pur-sânge precum Fabio Aru (Astana). Aflat într-o ușoară umbră până acum din cauza rivalității Froome-Contador-Quintana, Aru poate oricând să scoată un as din mânecă. Probabil nu am discutat suficient pe parcursul acestei avancronici de șansele reale ale lui Fabio Aru, dar asta nu înseamnă că îi luăm din credite liderului de la gruparea kazahă. Peninsularul a fost pus la respect de triumful extraordinar al lui Vincenzo Nibali în Giro. „Rechinul” a mușcat decisiv în penultimele două etape. Prin urmare, Aru va fi dornic și ambițios să demonstreze tuturor că merită această titulatură de lider absolut al echipei.

Runda cu numărul 20 – Sâmbătă, 23 iulie, Megève ~ Morzine, 146km

Tour-de-France-2016-stage-20-Saturday-July-23-Megève-to-Morzine-146km_new

Cine s-ar fi putut gândi că în penultima etapă nu e timp de odihnă (?), ba dimpotrivă e ultima șansă pentru echipele care n-au reușit să se afirme până acum. O a patra zi în munți cu nu mai puțin de patru ascensiuni provocatoare ! Cățărarea de categorie specială, situată chiar pe final, Col de Joux Plane va turna plumb pentru ultima dată în gambele cicliștilor.

Etapa de gală cu numărul 21 – Duminică, 24 iulie, Chantilly ~ Paris Champs-Élysées, 113km

Tour-de-France-2016-stage-21-Sunday-July-24-Chantilly-to-Paris-Champs-Élysées-113km

După trei săptămâni de ploaie, vânt și frig îndurate în munți, rutierii se vor delecta cu etapa de gală în drum spre Arcul de Triumf din Paris, pe faimosul bulevard Champs-Élysées, acolo unde va avea loc festivitatea de premiere a tricoului galben. Învingătorul va respecta protocolul și va ciocni un pahar de șampanie alături de colegii săi. Spectatorii și tele/spectatorii vor admira pentru încă un an la rând frumusețea pură din „Orașul Luminilor”. Jardin des Tuileries și-au păstrat aceeași ardoare și așteaptă să fie vizitate în fiecare an. Dar până atunci, cicliștii vor avea mult de tras în adevăratul sens al cuvântului.

Cu un Christopher Froome hotărât să-și apere titlul și cu un Alberto Contador care a renunțat să meargă în Giro din acest an pentru a-și apăra tricoul roz cucerit în 2015, vom avea parte de un spectacol selenar. Să nu-l omitem pe Nairo Quintana care vrea să țintească locul de onoare, de asemenea. Lista continuă cu Richie Porte, Tejay Van Garderen, Fabio Aru, Romain Bardet, Thibaut Pinot sau Daniel Martin, oameni care sunt „gata-gata” să-i amenințe pe cei trei „coloși”. Porte se află într-o formă acceptabilă, australianul vine furibund din spate, în timp ce Tejay și-a adjudecat o etapă în „Tour de Suisse”, dar nu a izbutit să triumfe și la general. Va fi o luptă interesantă pe plan intern, în cadrul echipei cu licență elvețiană BMC.

Irlandezul Daniel Martin arată din ce în ce mai promițător. Formația belgiană Etixx nu a mai avut de multă vreme un lider atât de calculat și de muncitor. Favoriții publicului de casă Romain Bardet și Thibaut Pinot își doresc din tot sufletul să obțină o clasare cât mai bună în top ten, mai ales că Pinot a progresat vizibil la contratimp și a reușit cu ceva ambiție să-și învingă temerile pe coborâre. Un Tur incitant de trei săptămâni… Pregătirile sunt în toi, Christian Prudhomme face ultimele retușuri înainte de startul real, départ réel ! Vive le tour !

Sursa foto: L’Equipe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.