Rutierul echipei BMC, belgianul Greg Van Avermaet este omul acestei zile din Turul Franței, după ce s-a impus în runda cu numărul 5, care s-a desfășurat între Limoges, respectiv Le Lioran și a măsurat o lungime de 216 km, fiind cea mai lungă etapă din „Marea Buclă” de până acum. Belgianul grupării cu licență elvețiană a capturat tricoul galben, în timp ce unul dintre marii favoriți la victoria de la general, „Pistolarul” Alberto Contador (Tinkoff) a pierdut alte 33s în raport cu marele rival, britanicul Chris Froome (Sky), dar și față de columbianul Nairo Quintana (Movistar). Proaspătul campion din Turul Italiei, Vincenzo Nibali (Astana) a ieșit din calcule pentru o poziție fruntașă în ierarhia generală.

Și că tot veni vorba despre clasamentul general din „Le Tour”, acesta a suferit modificări notabile de-a lungul acestei etape foarte lungi și obositoare. În ultimii 40-45 km, cicliștii au avut de străbătut nu mai puțin de cinci cățărări, inclusiv două ascensiuni de categoria a 2-a, toate acestea prezente în Masivul Central Francez, un munte de vârstă hercinică. Înaintea etapei s-au vehiculat diverse scenarii în privinţa favoriţilor, însă la final surpriza a venit dintr-o altă zonă a plutonului. Greg Van Avermaet a făcut parte din evadarea principală a zilei, alături de Thomas De Gendt şi Andriy Grivko, şi a dat senzaţia că s-a pregătit de la bun început pentru o zi care avea să fie una memorabilă.

Trebuie să spunem că înaintea primei cățărări serioase a zilei, evadații au beneficiat de un ecart uriaș de 15 minute, în raport cu plutonul. În momentul în care cele două forțe Sky și Movistar au pus osul la trenă, diferența a început să scadă considerabil. Pe ultima căţărare de categoria a 2-a, Van Avermaet s-a desprins de Thomas De Gendt, plecat în evadare pentru a strânge puncte în clasamentul căţărătorilor, şi a izbutit să ducă o cursă „en solitaire”, cum ar spune francezii, până la final.

Marea problemă a plutonului a fost reprezentată de faptul că acesta a făcut o cursă mai mult de așteptare și a redus ecartul la doar șase minute. Belgianul celor de la BMC pur și simplu a zburat ca pasărea cerului spre linia de finiș. Favoriții au fost foarte „cuminți” astăzi și chiar foarte liniștiți, putem spune. Eroul de casă, Romain Bardet (Ag2R) a fost singurul curajos, care a încercat să-i enerveze puțin pe principalii candidați la clasamentul general. Rutierul din Hexagon a izbutit într-un final să-l desprindă pe Alberto Contador, care a pierdut 33 de secunde prețioase în economia cursei.

Pe Pas de Peyrol, prima ascensiune de categoria a 2-a în ediţia cu numărul 103 a Turului Franţei, „rechinul” Vincenzo Nibali și-a arătat limitele, după un Tur al Italiei foarte încărcat în evenimente, pe care l-a câștigat, grație prestațiilor din ultima săptămână. Sicilianul are șanse minuscule de învingător în acest an la Paris, în timp ce purtătorul tricoului galben, Peter Sagan, a cedat de asemenea, deşi înaintea etapei staff-ul grupării ruse spera să-l păstreze revitalizat, după sosirea de la Le Lioran. La final, Van Avermaet a fost urmat la 2 minute şi 34 de de secunde de Thomas de Gendt, în timp ce foarte interesant toţi ceilalţi rutieri au avut o întârziere de la 5 minute în sus. Ciclistul de la BMC a preluat tricoul galben la general şi are deja un avans prodigios, de 5 minute şi 11 secunde faţă de următorul clasat, Julian Alaphilippe.

Mâine, vom avea parte de o etapă, care este favorabilă sprinterilor, apoi lucrurile devin şi mai serioase, cu o căţărare de categoria 1 pe Col d’Aspin.

Sursa foto: L’Equipe

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.