Mark Cavendish (Dimension Data) a renăscut în ediţia din acesta a Marii Bucle, după ce în anii trecuţi a avut evoluţii modeste, acum pare revitalizat la noua sa echipă. Sprinterul britanic a trecut primul linia de sosire la Montauban, în etapa a şasea, şi ne-a amintit tuturor de perioada în care Cav îşi spulbera adversarii şi câştiga şase etape în 2009. De această dată, Cavendish i-a surclasat pe Marcel Kittel (Etixx-QuickStep) şi pe Daniel Mclay (Fortuneo-Vital Concept).

După o zi agitată pentru pluton în Masivul Central, în etapa precedentă, rutierii au fost mai relaxaţi astăzi. Nici măcar evadarea nu le-a surâs cicliştior, doar doi oameni având curajul de a evada într-o etapă care părea ”deseneată” pentru sprinteri. Jan Barta (Bora-Argon) şi Yukiya Arashiro (Lampre) au încercat să pună probleme plutonului, dar fără sorţii de izbândă. Cei doi nu au putut pune un ecart mai mare de şase minute în raport cu plutonul, iar evadaţi au fost obligaţi să se mulţumească cu punctele de pe cele trei căţărări repertoriate şi cu cele de la sprintul intermediar. Astfel, Jan Barta s-a impus pe cele două căţărări de categoria a treia, iar niponul Arashiro a luat punctele de pe ascensiunea de categoria a patra, în timp ce la sprint, Barta avea să iasă din nou în prim plan. Tot la sprintul intermediar, cei mai rapizi rutieri din pluton au ieşit în faţă şi s-au luptat pentru punctele rămase, iar Bryan Coquard (Direct Energie) i-a întrecut pe Michael Matthews, Peter Sagan şi Marcel Kittel.

Cei doi fugari au fost prinşi cu 20 de kilometri înainte de final, iar echipele sprinterilor au avut timp să-şi calculeze bine paşii în vederea sprintului. Direct Energie, echipa lui Coquard a tras tare pentru a-l plasat cât mai bine pe francez, dar explozia lui Mark Cavendish i-a surprins pe rivalii britanicului şi acesta îşi trece în palmares victoria cu numărul 29 în Le Tour, trecând pe locul secund în ierarhia all-time a victoriilor de etapă, după ce l-a depăşit pe Bernard Hinault. Cu succesul de astăzi, Cavendish a pus mâna şi pe tricoul verde. Tricoul de cel mai bun căţărător rămâne pe umerii lui Thomas De Gendt (Lotto Soudal), iar liderul în ierarhia tinerilor se menţine Julian Alaphilippe (Etixx-QuickStep).

Mâine va fi zguduit din plin şi clasamentul general, plutonul având pe traseu prima căţărăre de categoria 1, Col D’Aspin, iar Greg Van Avermaet va pierde cel mai probabil tricoul galben.

Clasamentul etapei a șasea:

1. Mark Cavendish (Dimension Data) 4h43’48”
2. Marcel Kittel (Etixx-QuickStep) ”
3. Daniel Mclay (Fortuneo-Vital Concept) ”
4. Alexander Kristoff (Katusha) ”
5. Christophe Laporte (Cofidis) ”
6. Peter Sagan (Tinkoff) ”
7. Dylan Groenewegen (LottoNl-Jumbo) ”
8. Edward Theuns (Trek-Segafredo) ”
9. Bryan Coquard (Direct Energie)
10. Shane Archbolb (Bora-Argon 18)

Clasamentul general:

1. Greg Van Avermaet (BMC) 30h18’38”
2. Julian Alaphilippe (Etixx-QuickStep) +5’11”
3. Alejandro Valverde (Movistar) +5’13”
4. Joaquim Rodriguez (Katusha) +5’15”
5. Christopher Froome (Sky) +5’17”
6. Warren Barguil (Giant-Alpecin) ”
7. Nairo Quintana (Movistar) ”
8. Pierre Rolland (Canondale-Drapac) ”
9. Fabio Aru (Astana) ”
10. Daniel Martin (Etixx-QuickStep) ”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.