Runda cu numărul 7 din Turul Franţei, desfăşurată între L’Isle Jourdain şi Lac de Payolle (162,5 km), prima cu final în „Pirinei”, a fost câştigată de un ciclist britanic, Stephen Cummings (Dimension Data). Finalul de etapă a fost însă neaşteptat: o dronă a căzut peste borna care indica ultimul kilometru, iar aceasta s-a prăbuşit în faţa plutonului în care se aflau marii favoriţi! Prin urmare, belgianul Greg Van Avermaet şi-a mărit avansul în clasamentul general.

Nici un abandon nu s-a înregistrat până în etapa a 7-a, o premieră în istoria recentă a „Marii Bucle”. Aşa cum au prevăzut majoritatea specialiştilor, etapa a fost favorabilă unei evadări. Se estima că oamenii de clasament general îşi vor conserva energia pentru următoarele două etape din Pirinei, mult mai dificile. Ceea ce s-a şi întâmplat până la finalul etapei. După o primă oră în care s-a rulat destul de rapid în cursă, s-a format şi evadarea zilei, una mamut compusă din 29 de rutieri, în frunte cu tricoul galben, Greg Van Avermaet şi Vicenzo Nibali, câștigătorul din Giro. S-a mers în grup compact până cu aproximativ 40-45 de kilometri, când au început artificiile.

Stephen Cummings a fost omul care a însistat cel mai mult, dorindu-și să se desprindă și să facă o cursă „en solitaire”. Britanicul avea deja experienţa unui succes în Turul Franţei, obţinut anul trecut. Astfel, acesta a plecat singur-singurel, iar la baza căţărării pe Col d’Aspin avea deja un avans de aproximativ 30 de secunde în faţa principalilor urmăritori, Vicenzo Nibali, Greg Van Avermaet, Daniel Navarro şi Daryl Impey. Cei care aveau să şi conteze până la urmă pentru victoria finală.

Aflat la 14 minute distanţă la general şi situat pe locul 49, Nibali a părut în formă la începutul căţărării, dar tricoul galben i-a rezistat vreo 4 kilometri din cei 12 kilometri cât a însumat urcarea în sine. Grupul urmăritor nu a izbutit să se apropie însă de Cummings, care a fost mult prea puternic în această etapă. Britanicul a dat senzaţia că şi-a construit pas cu pas această victorie. Spre finalul căţărării şi Vicenzo Nibali a ceda vizibil şi a fost lăsat în urmă de duo-ul Navarro – Impey.

Stephen Cummings s-a impus la final cu un ecart de peste 1 minut în raport cu Navarro şi Impey, victoria britanicului fiind categorică. Conform unei statistici intersante a prodigiosului cotidian L’Equipe, echipa lui Cummings,  Dimension Data,  a capturat a patra victorie în primele 7 etape, după cele 3 adjudecate de Cavendish. O performanţă uluitoare pentru o echipă aflată la debut în cursa din Hexagon.

Sursa foto: L’Equipe

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.