Marele pretendent la victoria finală din „Marea Buclă”, britanicul Chris Froome (Sky) a făcut o demonstrație de forță pe coborâre, arătându-le tuturor rivalilor săi cine e „patronul Le Tour”. Rutierul de origine kenyană și-a arătat colții pentru prima dată, sâmbătă, în runda a 8-a dintre Pau, respectiv Bagneres-de-Luchon, o etapă deja clasică în competiția din Hexagon.

Ajuns în vârful ascensiunii Col de Peyrsourde alături de grupul principal al cursei, „Froomy” și-a încercat norocul pe coborâre, și ceea ce la început a părut doar o simplă tentativă s-a dovedit a fi la urma urmelor o mutare instinctuală, foarte bine procesată de dublul câștigător al Turului Franței.

Froome a pedalat într-o poziție ciudată. Fiind mult aplecat pe ghidon, acesta a exercitat o presiune suplimentară pe furca-față a bicicletei, și a ajuns la un avans maxim de 21 de secunde față de urmăritori, pentru ca la final să treacă linia de finiș cu un avans de 13 secunde în raport cu irlandezul Daniel Martin și cu ibericul Joaquin Rodriguez.

În urma obținerii acestei victorii de etapă, atențiune, doar a doua capturată de un britanic la Bagneres-de-Luchon, având în vedere succesul lui Robert Millar din 1983, Froome a preluat tricoul de lider al clasamentului general, cu un avans de 16 secunde în fața lui Adam Yates de la Orica și a lui Joaquin Rodriguez, componentul grupării ruse Katiușa.

Au urmat Dan Martin la 17 secunde, respectiv Alejandro Valverde la 19 secunde apoi un grup de rutieri sosiți la 23 de secunde din care au făcut parte Nairo Quintana (Movistar), Fabio Aru (Astana), Teejay Vangarderen (BMC), Romain Bardet (Ag2R) și Bauke Molema (Trek-Segafredo).

Se pare că „pistolarul” Alberto Contador a rămas fără gloanțe și e totodată un nume uriaș de pe listă, care ușor-ușor iese din calculele bătăliei pentru supremație. După ce a pierdut contactul cu Froome pe ultimul urcuș al zilei, spaniolul de la Tinkoff s-a văzut devansat la peste un minut și jumătate, astfel că ecartul în raport cu Froome la general ajunge la peste trei minute, atențiune, după doar o singură săptămână de cursă.

Mâine (duminică) cicliștii au în meniu o etapă prevăzută şi mai dificilă decât cea de sâmbătă, cu o căţărare de categorie specială la final.

Sursa foto: L’Equipe

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.