Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) a câştigat primul final de etapă în ascensiune, din evadare, după ce a atacat înainte de Andorra Arcalis şi şi-a folosit din plin abilităţile de contratimpist. Batavul a făcut parte din evadarea iniţială, compusă din 45 de rutieri şi a rezistat perfect celor cinci căţărări de pe traseu. Singurii care au stat aproape de Dumoulin au fost Rui Costa (Lampre) şi Rafal Majka (Tinkoff), care au trecut linia de sosire umăr la umăr, la 38 de secunde de câştigătorul zilei.

Etapa a noua din Turul Franţei 2016 a debutat pe tărâm spaniol, chiar cu o căţărare de categoria 1, Port de la Bonaigua, unde 45 de rutieri au format o evadare mamut. Dezvoltarea acestei acţiunii a fost îngreunată de atacul lui Contador, care părea că se simte mult mai bine după ce a pierdut timp preţios în primele zilei. Echipele rivalilor săi nu au stat degeaba şi l-au marcat imediat pe „El Pistolero”, alături de el venind Alejandro Valverde şi Sergio Henao. La un moment dat, iniţiativa lui Contador părea una inspirată, dar spaniolul a fost readus cu usurinţă în pluton, iar de aici a început infernul pentru rutierul de la Tinkoff, acesta fiind nevoit să facă drumuri repetate între pluton şi maşina echipei, din cauza problemelor medicale. Astfel, cu 100 de kilometri înainte de final, pe cea de a doua căţărare a zilei, Contador, dublu câştigător în Turul Franţei, a ales să abandoneze. Pe prima căţărare s-a impus Thibaut Pinot (FDJ), urmat de Thomas de Gendt (Lotto Soudal) şi Rafal Majka (Tinkoff), purtătorul tricoului de cel mai bun căţărător. Pe a doua ascensiune a zilei, tot cei trei au fost în prim plan, doar că de această dată De Gendt a trecut primul, iar Pinot a venit al doilea.

La sprintul intermediar, Peter Sagan a fost cel care a luat maximum de puncte şi s-a apropiat de Mark Cavendish, liderul în ierarhia tricoului verde. Pe antepenultima căţărare a zilei, când în evadare rămăseseră 20 de rutieri, iar ecartul în raport cu plutonul era de peste 10 minute, au venit şi atacurile în faţă. Mai întâi Jerome Coppel (IAM) şi Tsgabu Grmay (Lampre) și-au încercat norocul, iar în vârful Cote de la Comella, De Gendt a forţat şi s-a desprins, dar atacul lui a fost neutralizat şi belgianul a fost lăsat în urmă. De aici mai mulţi ciclişti din grupul fruntaş au căutat atacul decisiv. Majka, Daniel Navarro (Cofidis), George Bennett (Lotto-Jumbo) au fost doar câţiva din cei care au încercat, dar fără succes, până la atacul lui Dumoulin, venit înainte de căţărarea finală, Andorra Arcalis. Într-o bătălie paralelă, Chris Froome a încercat să atace lansat de Henao, dar Quintana a fost de nedesprins şi, deşi a arătat că nu e mai slab decât Froome.

După nouă zile din Le Tour, Froome rămâne în galben cu 16 secunde avans. În clasamentul tricoului verde, Cavendish păstrează şapte puncte peste Sagan, Thibaut Pinot preia șefia clasamentului cățărătorilor, iar cel mai bun tânăr rămâne Adam Yates, locul secund din clasamentul general.

Clasamentul etapei a 9-a:
1. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) 5h16’24”
2. Rui Costa (Lampre-Merida) +0’38”
3. Rafal Majka (Tinkoff) ”
………………………………………………..
10. Adam Yates (Orica-BikeExchange) +6’35”
11. Chris Froome (Sky) ”
12. Nairo Quintana (Movistar) ”
13. Richie Porte (BMC) +6’37”
14. Dan Martin (Etixx-QuickStep)”
17. Romain Bardet (AG2R) +6’56”
18. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) ”
19. Louis Meintjes (Lampre-Merida) ”
20. Joaquim Rodriguez (Katusha) ”
21. Tejay Van Garderen (BMC) +7’13”
23. Alejandro Valverde (Movistar) +7’17”
26. Vincenzo Nibali (Astana) +7’35”
27. Fabio Aru (Astana) ”

Clasamentul general:
1. Chris Froome (Sky) 44h36’03”
2. Adam Yates (Orica-BikeExchange) +0’16”
3. Daniel Martin (Etixx-QuickStep) +0’19”
4. Nairo Quintana (Movistar) +0’23”
5. Joaquim Rodriguez (Katusha) +0’37”
6. Romain Bardet (AG2R) +0’44”
7. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) ”
8. Sergio Henao (Sky) ”
9. Louis Meintjes (Lampre-Merida) +0’55”
10. Alejandro Valverde (Movistar) +1’01”

Sursă foto: cyclingtips.com

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.