Totul părea să meargă în favoarea lui Chris Froome (Sky) în etapa a 12-a din Turul Franței, într-o zi cu un final pe Mont Ventoux. Purtătorul tricoului galben a atacat și l-a lăsat în urmă pe principalul său rival, Nairo Quintana (Movistar), în ultimii 4km ai legendarei cățărări, însă dezastrul avea să se petreacă tocmai în momentul în care Froome părea că se îndreaptă sprea al treilea succes în Marea Buclă.

Spectatorii extrem de numeroși și poate exagerat de entuziaști au blocat șoseaua, forțând una dintre motocicletele ce filmau cursa să frâneze brusc chiar în fața grupului Froome, din care mai făceau parte Richie Porte (BMC) și Bauke Mollema (Trek-Segafredo). Toți trei au fost puși la pământ, însă cel mai ghinionist a fost chiar liderul cursei, bicicleta acestuia fiind distrusă în accident.

A urmat un haos total pe șosea și scene namaivăzute într-o cursă de ciclism, cu Froome alergând în pantofi de ciclism pe Mont Ventoux, pentru a limita pierderile până la sosirea mașinii de asistență. Britanicul a luat în cele din urmă o bicicletă Mavic, însă aceasta nu l-a ajutat prea mult, cel mai probabil din cauza incompatibilității cu pedalele care erau montate.

Mașina celor de la Sky a ajuns cu greu lângă Froome și i-a oferit acestuia bicicleta de rezervă pe care britanicul a așteptat-o atât de mult, însă deja era prea târziu. Chiar dacă a sosit cu o întârziere de peste un minut față de Adam Yates (Orica-BikeExchange), dublul câștigător din Le Tour își păstrează poziția de lider al cursei și își mărește avansul față de urmăritori, după ce comisarii au decis să îi ofere avantajul pe care îl avea pe șosea în momentul incidentului.

Acest incident a lăsat în planul doi victoria de etapă a lui Thomas De Gendt (Lotto Soudal), care preia și tricoul de cel mai bun cățărător. Belgianul a fost urmat de Serge Pauwels (Dimension Data) și Daniel Navarro (Cofidis).

Clasamentul etapei a 12-a:

 1. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 4h31’51”
 2. Serge Pauwels (Dimension Data) +02”
 3. Daniel Navarro (Cofidis) +14”
 4. Stef Clement (IAM) +40”
 5. Sylvain Chavanel (Direct Energie) ,,
 6. Bert-Jan Lindeman (LottoNl-Jumbo) +2’52”
 7. Daniel Teklehaimanot (Dimension Data) +3’13”
 8. Sep Vanmarcke (LottoNl-Jumbo) +3’26”
 9. Chris Sorensen (Fortuneo – Vital Concept) +4’23”
 10. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +5’05”

Clasamentul general:

 1. Chris Froome (Sky) 57h11’33”
 2. Adam Yates (Orica-BikeExchange) +47”
 3. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +56”
 4. Nairo Quintana (Movistar) +1’01”
 5. Romain Bardet (AG2R) +1’15”
 6. Alejandro Valverde (Movistar) +1’39”
 7. Tejay Van Garderen (BMC) +1’44”
 8. Fabio Aru (Astana) +1’54”
 9. Daniel Martin (Etixx – Quick-Step) +1’56”
 10. Joaquim Rodriguez (Katusha) +2’11”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.