Serghei Țvetcov va reprezenta România la Rio, însă selecția pentru Jocurile Olimpice a stârnit nemulțumiri în tabăra lui Eduard Grosu, care pune la îndoială criteriile de selecție ale Federației și consideră că sportivul care a adunat cele mai multe puncte UCI ar trebui să meargă în Brazilia. În plus, ciclistul de la Nippo – Vini Fantini spune că nu va mai reprezenta echipa națională a României de acum încolo.

”Îmi mențin părerea și susțin și cred în continuare că am fost nedreptățit de către FRC, iar ca urmare a acestui lucru nu voi mai îmbrăca tricoul naționalei până în momentul în care Novak și Goga nu vor pleca din Federație! Din nou doresc să-i întreb care este obiectivul României la Rio, iar dacă nu se va îndeplini care sunt consecințele? Până acum nu am primit răspuns”, a declarat Eduard Grosu.

Până la 1 iunie, Eduard Grosu adunase 55 puncte UCI în 2016, în timp ce Serghei Țvetcov avea 18 puncte UCI. În schimb, în 2015, Țvetcov a fost cel care a terminat înaintea lui Grosu în clasamentul UCI Europe Tour, cu 116,5 puncte față de 104. Cu un an înainte, în 2014, Grosu a fost de departe cel mai bun ciclist român, cu peste 200 de puncte, însă într-un sezon în care Țvetcov a concurat în Statele Unite ale Americii, un circuit cu mai puține curse decât cel european și în care fostul ciclist de la Jelly Belly a încheiat pe 6 la final de an. Înainte de 2014 comparațiile nu mai au nici o relevanță, căci Țvetcov concura pentru Republica Moldova.

”Din punctul meu de vedere, va fi parte cursă de ciclism, parte luptă de supraviețuire. E foarte multă urcare, iar favoriții la victorie sunt oamenii care au clasări de top în marile tururi. Cred că [Țvetcov] poate termina cursa, exceptând situațiile neprevăzute, cum ar fi o căzătură, care țin de hazardul cursei de o zi, și depinde foarte mult în ce formă va fi după Turul Qinghai”, ne-a spus Traian Goga, secretarul general al FRC.

În ceea ce privește criteriul de selecție folosit, am fost trimiși către paragraful următor: ”Criteriul fundamental de selecție îl reprezintă numărul de puncte obținute de fiecare sportiv de-a lungul perioadei de calificare pentru fiecare disciplină. Locurile disponibile pentru România vor fi ocupate de către cicliștii români care au obținut cele mai multe puncte de calificare la Jocurile Olimpice. În cazul în care între selecționatul cu cele mai puține puncte și următorul ciclist neselecționat există o diferență de puncte mai mică sau egală cu 10% din totalul punctelor aparținând primului dintre aceștia doi, atunci se trece la următorul criteriu de selecție”.

Conform site-ului oficial al UCI, perioada de calificare pentru națiuni este sezonul 2015, însă federațiile naționale sunt cele care selectează sportivii după criterii proprii.

În concluzie, Eduard Grosu are argumentul sportivului care a adunat cele mai multe puncte în ultimii 4 ani, dar și pe cel al faptului că sunt slabe șanse ca România să obțină un rezultat major indiferent de cine merge la Rio, iar selecția ar trebui să reprezinte o recompensă pentru ciclistul care a obținut cele mai bune rezultate. De cealaltă parte, Federația are argumentul criteriului de selecție restrâns strict la sezonul 2015, dar mai ales pe cel al traseului, care este în mod evident mai apropiat de calitățile lui Țvetcov.

4 COMMENTS

  1. E clar ca niciunul dintre cei doi sportivi nu are cum sa obtine un rezultat mare. Singura cale de a se evidentia vreunul dintre ei ar fi sa prinda evadarea…si cu cat e mai putin numeroasa, cu atat ar fi mai vizibil. Care dintre cei doi e mai bun om de evadare? Nu stiu, probabil ca amandoi sunt cam la fel… In 2014, Kvasina a condus trei sferturi cursa, solitar, atingandu-si obiectivul…publicul a ramas, ca amintire din acea cursa, in primul rand cu imaginea campionului Kwiatkowski si cu cea a lui Kvasina evadatul zilei…

  2. Cu tot respectul pentru Grosu, dar cred că Tvetcov este o alegere mai bună. Traseul se potrivește mai bine pentru el. Cred că exagerează cu afirmații precum “nu mai port echipamentul naționalei cât e X la conducere”. Sunt alte curse pentru Edi mai potrivite la care așteptăm să câștige!!

  3. Nu ar apărea discuţii dacă regulile de selecţie ar fi clare! Să ştie tot omu’ ce are de făcut, iar selecţia să se facă pe baza rezultatelor. Impresia mea e că Grosu are dreptate, el a acumulat mai multe puncte UCI. Treaba cu “traseul i se potriveşte lui x sau y” nu merge. E un concurs, nu o invitaţie la pedalat!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.