Roțile de 29 inch includ modelul prezentat în acest articol în sfera bicicletelor MTB din zilele noastre, însă am ales să scriem și de putere în titlu deoarece vorbim despre o bicicletă electrică.

Bicicletele de munte le vedem peste tot, sunt alegerea multor oameni ca biciclete bună la toate, fie pentru a se da în pădurea de lângă oraș, pentru a da o fugă la munte sau pentru a face naveta. La o cursă în (aproape fiecare) week-end, MTB-ul îți oferă șansa să îți arăți spiritul competițional.  29erele au apărut ca răspuns la insuficiențele bicicletelor cu roți mai mici, iar acum MTB-urile trec și mai ușor peste obstacole, mențin mai ușor o viteză mai mare și au stabilitate mai bună. Avantajele bicicletelor cu roți mai mari le știți și probabil le-ați simțit deja, dar dacă nu, există numeroase articole și discuții pe forum pe aceasta temă.

Haibike SDURO

SDURO HardNine SL își propune însă să aducă ceva nou. O bicicleta MTB cu motor electric are toate proprietățile unui MTB clasic în ceea ce privește agilitatea pe traseele cu teren accidentat, însă aduce un alt mare plus: viteza.

În primul rând, câteva cuvinte despre Haibike nu strică pentru a fi pus în temă și o mică descriere a producătorului german. Haibike a luat naștere din grupul Winora, ce a adunat până în prezent peste 100 de ani de experiență în domeniul producerii bicicletelor. Winora a rămas ca brand pentru biciclete de oraș, trekking și cross, iar Haibike a devenit brandul pentru biciclete sportive și anume MTB-uri și biciclete de șosea. În prezent, fabricile Haibike și Winora sunt în Uniunea Europeană și în Asia, bicicletele mai scumpe realizându-se exclusiv pe continentul european.

Revenind la bicicletele electrice, Haibike propune două mari colecții: XDURO (motor Bosch) și SDURO (motor Yamaha). Primul a fost XDURO, care a luat naștere în 2009. A fost un succes din toate punctele de vedere, iar producția cu greu a făcut față cererii. XDURO a propus încă de la început un motor care să se potrivească perfect cu viitoarea utilizare a bicicletei, astfel feedback-ul primit a fost pozitiv iar Haibike a devenit unul dintre cei mai importanți producători de electrice în Uniunea Europeană și nu numai. În Romania, aceste biciclete electrice, dar și alte modele Haibike și Winora sunt disponibile la Perfectbike.ro

SDURO este un proiect mai nou al Haibike, fiind construite cu motoare Yamaha. SDURO aduce un suflu nou și un raport calitate/preț mai bun ca niciodată.

Valentino Rossi
Campionul MotoGP Valentino Rossi de la echipa Yamaha pe un Haibike cu motor Yamaha

Bicicleta electrica SDURO HardNine SL 2016

Am ales să prezentăm acest model deoarece se pretează foarte bine pe așteptările noastre, ale românilor. Are un preț foarte bun și o echipare cel puțin decentă, alături de un motor solid și fiabil.

Echiparea este compusă dintr-un cadru din aluminiu 6061, care are suportul motorului precum și al bateriei turnate dintr-o bucată. Apărătoarea SkidPlate protejează motorul Yamaha, care nu are nevoie de o perioadă de pedalare individuală pentru a începe să producă și el putere. Cu alte cuvinte, de când începi să pedalezi, motorul Yamaha începe să ofere asistență. Trebuie menționat că funcția de asistare poate fi oprită, iar HardNine SL s-ar comporta în acest caz ca o bicicleta de munte normala. Integrarea în cadru a tuturor elementelor bicicletei electrice se realizează discret, astfel încât aspectul nu are de suferit.

Motorul produce până la 250 Watt la o tensiune de 36 Volt, iar bateria are o capacitate de 400 Wh. Asta înseamnă că te poate asista și 160 km. Reglajele părții electrice, dar și alte funcții se regăsesc în computerul Yamaha al bicicletei, care este asemănător cu un ciclocomputer normal.

Restul echipării care face parte și dintr-un MTB normal cuprinde o furcă Suntour XCR Air RL-R. Așa cum reiese din nume, amortizarea se face pe aer și prezintă și funcția de blocare cu maneta pe ghidon. De asemenea, se poate ajusta și revenirea furcii după preferințe (revenire mai lentă sau mai rapidă).

Transmisia conține un angrenaj SDURO Alu, un model făcut special pentru a se plia cu bicicletele electrice. Schimbătorul spate și maneta provin din grupul Shimano Deore, seria actuală 610. Cele 10 pinioane au dinți între 11 și 36, oferind rapoarte suficiente pentru cățărăre cât și pentru coborâre. Lanțul provine de la un producător consacrat, KMC, modelul K10e fiind special destinat pentru biciclete electrice.

Frânarea este asigurată de Tektro Auriga, iar pentru că o bicicletă electrică atinge viteze mai mari, s-au pus și discuri de 180 mm. Frânele sunt hidraulice, ca la orice MTB cu un preț mai ridicat.

Roțile sunt alcătuite din butuci XLC EVO Disc, având în completare jante Rodi FW Disc și spițe Sapim Leader de culoare neagră.

Șaua provine de la Selle Royal, modelul Sirio. Majoritatea componentelor de legătură (pipă, ghidon, tijă de șa) au logoul SDURO pe ele, fiind construite din aluminiu.

Bicicleta cântărește 21,5 kg, având un preț de 9566 lei la magazinul de biciclete PerfectBike din București și fiind disponibilă în mărimile 40 cm, 45 cm, 50 cm și 55 cm. Puteți alege și culoarea cadrului între negru și albastru.

SDURO HardNine SL, în versiunea cu cadru negru
SDURO HardNine SL, în versiunea cu cadru negru

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.