Greg Van Avermaet (Belgia) a rezistat aproape eroic pe brutala cățărare Vista Chinesa și, profitând de căzătura lui Vincenzo Nibali (Italia) și a lui Sergio Henao (Columbia), a reușit o victorie pe care puțini o anticipau în proba de șosea de la Jocurile Olimpice Rio 2016.

Încă de la startul de lângă Copacabana, un grup puternic de cicliști a atacat, iar printre cei nerăbdători s-a aflat fostul campion mondial Michal Kwiatkowski (Polonia), dar și Jarlinson Pantano (Columbia). Cele mai puternice echipe, Italia, Spania și Marea Britanie, au ținut sub control evadarea, iar lucrurile serioase aveau să înceapă odată cu intrarea pe a doua parte a traseului, ce le-a scos în cale cicliștilor cățărarea cu pantă medie de aproape 10%, Vista Chinesa.

Dacă pe urcare s-a realizat o selecție naturală, coborârea tehnică de pe această ascensiune a fost cea care a decis până la urmă cursa. Italienii i-au surprins pe spanioli cu o accelerare chiar pe coborâre, iar un grup foarte puternic s-a alăturat rutierilor rămași în frunte din evadarea de dimineață. Pe ultima trecere peste Vista Chinesa, Vincenzo Nibali, Sergio Henao și Rafal Majka au mărit ritmul și păreau că se îndreaptă spre o luptă în 3 pentru aur, însă reputația de bun coborâtor a italianului avea să fie încă o dată zdruncinată, la fel ca și visul victoriei olimpice și asta pentru că pe primele viraje ale coborârii, Nibali a căzut împreună cu Henao, iar Majka s-a trezit singur în fruntea cursei.

Din grupul urmăritor, Greg Van Avermaet și Jakob Fuglsang au dus o urmărire furibundă pentru a-l prinde pe polonez, lucru care s-a și întâmplat în ultimii 2 kilometri. Sprintul final a fost unul previzibil, cu Van Avermaet trecând linia de sosire fără nici o problemă în fața celorlalți doi rivali. Fuglsang a terminat al doilea, iar Majka a obținut doar bronzul, deși a avut aurul în mâini la un moment dat.

Reprezentantul României în cursă, Serghei Țvetcov, nu a reușit să încheie proba, acuzând la final dureri puternice la genunchi și picior.

Rezultatele probei de fond: 

1 Greg Van Avermaet (Belgia)

6:10:05

2 Jacob Fuglsang (Danemarca)

,,

3 Rafal Majka (Polonia)

+05”

4 Julian Alaphilippe (Franța)

+22”

5 Joaquim Rodriguez (Spania)

,,

6 Fabio Aru (Italia)

,,

7 Louis Meintjes (Africa de Sud)

,,

8 Andrey Zeits (Kazahstan)

+25”

9 Tanel Kangert (Estonia)

+01’47”

10 Rui Costa (Portugalia)

+02’29”

11 Geraint Thomas (Marea Britanie)

,,

12 Chris Froome (Marea Britanie)

+02’58”

13 Daniel Martin (Irlanda)

,,

14 Emanuel Buchmann (Germania)

,,

15 Adam Yates (Marea Britanie)

+03’03”

16 Brent Bookwalter (S.U.A)

+03’31”

17 Bauke Mollema (Olanda)

,,

18 Kristijan Durasek (Croatia)

,,

19 Sebastien Reichenbach (Elveția)

,,

20 Frank Schleck (Luxemburg)

,,

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.