Duminică, în ultima zi a Jocurilor Olimpice de la Rio, una dintre cele mai mari rivalități din ciclism își va disputa ultimul act.

Francezul Julien Absalon, dublu campion olimpic, și elvețianul Nino Schurter, campion mondial în 4 din ultimii 5 ani aflat acum în căutarea primului aur olimpic, se vor înfrunta pentru ultima dată pe circuitul de la Rio, și asta pentru că Absalon a decis să se retragă din activitate după această competiție.

Cele două legende ale mountain biking-ului au acaparat aproape întreaga atenție în această disciplină în ultimii 6 ani, din momentul în care Schurter a apărut în prim-plan și a început să îi pună probleme unui Absalon ce dominase Campionatele Mondiale între 2004 și 2007, înregistrând patru victorii consecutive. Francezul ce a evoluat în ultimii ani pentru BMC mai are în palmares un titlu mondial adjudecat în 2014, precum și 6 succese în Cupa Mondială.

De cealaltă parte, Nino Schurter (30 de ani), are până în prezent tot 5 titluri de campion mondial, însă doar 4 victorii în Cupa Mondială. De asemenea, riderul de la Scott-Odlo nu a reușit până în prezent să se impună în cursa olimpică, adunând un bronz la Beijing, în 2008, și un argint acum patru ani, la Londra.

În ultima confruntare importantă dintre cei doi titani, la Campionatele Mondiale din iulie, disputate la Nové Mesto, Schurter a dominat cursa și pornește cu un ușor avantaj psihologic în fața rivalului său, însă într-o cursă olimpică experiența poate conta, uneori, mai mult decât forma de moment, dovadă fiind chiar ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice.

În Cupa Mondială situația stă invers, Absalon conducând clasamentul cu o etapă înainte de final, în contextul în care Schurter nu a luat startul în cea mai recentă rundă pentru a se pregăti cât mai bine pentru Rio.

Traseul probei de cross-country din Brazilia conține multe elemente din traseul folosit acum patru ani la Londra, un circuit catalogat ca fiind spectaculos și ușor de transmis de către televiziuni. Cu o lungime de 5km, circuitul include o cățărare lungă, dar și o serie de ascensiuni scurte și abrupte ce vor măcina puterile celor 50 de sportivi anunțați la start.

Într-un interviu acordat site-ului nostru în luna februarie, Nino Schurter spunea: ”Am câștigat cursa test de la Rio, în octombrie, ceea ce îmi oferă și mai multă încredere. Îmi place traseul, este unul plăcut. Sunt foarte multe rampe, iar parcursul este în general unul rapid, ce oferă publicului specatacolul pe care și-l dorește. Cursa de la Rio va fi cel mai important eveniment al anului pentru mine.”

Nu trebuie uitată nici participare campionului mondial pe șosea, Peter Sagan, în cursa de duminică, însă o clasare a slovacului pe podium ar fi o uriașă surpriză, ținând cont că acesta s-a antrenat pe un MTB aproximativ o lună.

Puteți vedea cum arată traseul probei de cross-country de la Rio în clipul de mai jos.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.