Turul Spaniei începe să își construiască renumele de cel mai spectaculos mare tur al anului de câteva sezoane încoace, pe fondul lipsei de strălucire a Turului Franței, dar și datorită plasării sale pe final de sezon, când cicliștii nu mai au prea multe de pierdut și timp de tatonări.

Favoriții

Și în 2016 Vuelta aduce la start cei mai mari cicliști de mari tururi ai vremurilor noastre, cu câteva excepții.

Chiar dacă nu se mai află în cea mai bună perioadă a carierei sale, Alberto Contador pare că pornește cu un ușor avantaj față de rivalii săi prin prisma abandonului destul de devreme din Turul Franței ce i-a oferit mai mult timp de recuperare, dar și a faptului că nu a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, fiind scutit astfel de o deplasare obositoare până în Brazilia.

Un punct slab pentru spaniol îl reprezintă, din nou, echipa ce va încerca să îl ajute. Tinkoff trimite în Spania doar doi-trei cicliști pe care Contador se poate baza cu adevărat în munți. Astfel, Robert Kiserlovski, Yuri Trofimov și Sergio Paulinho sunt cei mai buni cățărători din echipa lui Oleg Tinkov ce vor fi prezenți la startul Turului Spaniei. Daniele Bennati și Manuele Boaro vor fi oamenii de încredere ai ibericului pe plat, în timp ce Jesus Hernandez, Michael Gogl și Ivan Rovny sunt cicliști ce pot fi utili pe traseele valonate.

Pentru al doilea an consecutiv, Chris Froome va lua startul în Vuelta din postura de câștigător al Turului Franței, însă forma sa rămâne o enigmă. Liderul echipei Sky are deja la activ două clasări pe locul doi în Turul Spaniei (2011 și 2014) și își dorește să devină al treilea ciclist din istorie care face dubla Le Tour – Vuelta, performanță reușită în trecut de Jacques Anquetil în 1963 și de Bernard Hinault în 1978.

Froome nu va mai avea alături echipa de vis din Franța, dar Sky versiunea Vuelta 2016 ar putea controla la fel de bine cursa dacă liderul său se va simți bine. Leopold Konig și Peter Kennaugh revin după accidentări, Michal Kwiatkowski va lua startul în primul său mare tur al sezonului după o primă parte de an dezamăgitoare, iar Ian Boswell, Michal Golas, Christian Knees, David Lopez și Salvatore Puccio sunt ceilalți rutieri ce completează echipa de 9 a britanicilor.

Movistar vine în Vuelta cu așteptări mari, după un Tur al Franței pragmatic, în care Nairo Quintana nu a fost în condiția fizică pe care și-ar fi dorit-o. Alături de columbian, spaniolii îl vor avea la cârmă și pe Alejandro Valverde, care ia startul în cel de-al 5-lea mare tur consecutiv.

Cu un loc 3 în Giro și o clasare pe 6 în Turul Franței, Valverde ar putea deveni doar al treilea rutier din istorie care termină între primii 10 toate cele 3 mari tururi în același sezon. Ciclistul ajuns la 36 de ani are deja în acest an 70 de zile de competiție și 7 victorii, iar traseul muntos din Turul Spaniei ar putea să îl ajute să obțină a 10-a victorie de etapă în cursa de casă. În ceea ce privește ambițiile pentru clasamentul general, trebuie menționat faptul că Alejandro Valverde nu a terminat niciodată Turul Spaniei mai jos de locul 7 din 2003 încoace.

Quintana și Valverde vor fi susținuți de o echipă puternică, cu Daniel Moreno, Jose Herrada și debutantul Ruben Fernandez ca principale ajutoare în munți, iar Jonathan Castroviejo, Imanol Erviti, Jose Joaquin Rojas și Rory Sutherland vor fi oameni importanți pe plat și în etapele de munte mediu.

Cum Vuelta este un tur al surprizelor, ne putem aștepta ca o serie de rutieri din linia a doua să îi detroneze pe cei 3 mari favoriți de pe hârtie. Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) și Steven Kruijswijk (LottoNl-Jumbo) ar fi principalii candidați pentru un loc pe podium dintre cicliștii ce nu au participat în Turul Franței, dar care au impresionat în Turul Italiei, ambii purtând la un moment dat tricoul roz.

Fabio Aru nu își va apăra titlul din Turul Spaniei, deși mulți se așteptau să ia startul pentru a face uitată prestația dezamăgitoare din Le Tour. În lipsa italianului, Astana va miza pe tânărul Miguel Angel Lopez, câștigătorul Turului Elveției anul acesta, dar un debutant totuși într-un mare tur. Echipa condusă de Vinokourov îl va avea și pe Michele Scarponi ca potențială variantă de rezervă pentru clasamentul general.

Andrew Talansky (Cannondale-Drapac) este singurul pretendent la podium care s-a pregătit tot sezonul pentru Vuelta, iar americanul va avea susținerea unei echipe foarte puternice în teorie, dar care în practică a înregistrat numai contraperformanțe de-a lungul sezonului. Astfel, Jonathan Vaughters trimite în Spania o formație ticsită cu cățărători – Pierre Rolland, Joe Dombrowski, Davide Formolo, Davide Villella, Simon Clarke – dar și cu câțiva cicliști numai buni pentru o evadare – Patrick Bevin, Benjamin King, Moreno Moser.

Jean-Cristophe Peraud (AG2R), fost loc secund în Turul Franței, își va încheia cariera după Vuelta și va încerca să lase o impresie bună în ultimul său mare tur. Veteranul francez îi va preda ștafeta mai tânărului său coechipier Pierre Latour, care se află la prima competiție de 3 săptămâni din carieră. Ciclistul de 22 de ani se anunță a fi un mare talent în cursele pe etape, chiar peste Romain Bardet și Thibaut Pinot, iar o clasare între primii 10 în Turul Spaniei ar fi un început excelent pentru Latour.

Louis Meintjes (Lampre-Merida) vine în Vuelta după un Tur al Franței excelent, însă rămâne de văzut dacă sud-africanul va lupta pentru clasamentul general sau pentru o victorie de etapă, aceeași necunoscută fiind și în cazul lui Tejay Van Garderen (BMC) sau a lui Warren Barguil (Giant-Alpecin).

Traseul cu foarte multe etape de munte nu a atras la start un număr impresionant de sprinteri și cu greu putem identifica câteva nume ce s-ar putea implica în etapele de plat. Niccolo Bonifazio (Trek-Segafredo), Nikias Arndt (Giant-Alpecin), Gianni Meersman (Etixx-QuickStep) și Daniele Bennati (Tinkoff) ar fi cam cele mai sonore nume.

Traseul

Turul Spaniei începe sâmbătă, 20 august, cu un contratimp pe echipe între Balneario Laias și Parque Náutico de Castrelo de Miño, în nord-vestul Spaniei. De altfel, trei sferturi din cursă se va desfășura în nordul țării.

După contratimpul pe echipe de 27,8km, vor urma nu mai puțin de 6 etape valonate, ideale pentru un Philippe Gilbert, Alejandro Valverde, Esteban Chaves sau pentru o evadare. Prima rundă cu final în cățărare de categoria I este cea de-a 8-a, cu sosire pe Alto de La Camperona. 

Odată cu această etapă, începe o serie de 4 zile cu sosiri la altitudine, una pe o ascensiune de categoria a II-a, în etapa a 9-a, și alte două pe înfricoșătoarele Lagos de Covadonga și Pena Cabarga.

Rundele 12 și 13 vor duce plutonul în Țara Bascilor, iar traseul pare făcut pentru evadări. Cicliștii nu vor avea prea mult timp de odihnă, căci în etapele 14 și 15 sunt programate alte două finaluri în cățărare, iar abia în etapa a 16-a identificăm un profil clar pentru sprinteri. Turul Spaniei se încheie cu un bloc de două zile în munții înalți, un contratimp individual de 37km și o etapă cu un final pentru rutierii rapizi strecurată printre acestea, înaintea finalului de la Madrid.

Vuelta 2016

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.