Sprinterul belgian al celor de la Etixx, Gianni Meersman a mai obținut și astăzi o victorie în runda cu numărul cinci din Turul Spaniei, o zi absolut nebună care avea să se decidă la Lugo. Sosirea tehnică în ușoară urcare a oferit un spectacol interesant de viteză pură. Nici căzăturile nu au lipsit. Asfel că, Etixx și-a făcut bine treaba de echipă ducându-l excelent în avanposturi pe Meersman, în spatele belgianului clasându-se italianul Fabio Feline (Trek-Segafredo), respectiv ciclistul de culoare Kevin Reza (FDJ).

Etixx-QuickStep a făcut legea în cursă în ultimul kilometru, când plutonul deja era bine fisurat de acel delușor plasat pe traseu înaintea liniei de finiș. Cehul Zdenek Stybar a ieșit cu pieptul în vânt, lăsându-l pe colegul său cu aproximativ 100 de metri, înainte de declanșarea sprintului. Feline a sosit furibund imediat în coasta belgianului, dar a împins cursiera mult prea târziu pentru a-l răpune pe micuțul și agilul Meersman. Lider a rămas Darwin Atapuma, iar clasamentul general nu a suferit modificări semnificative în partea lui superioară.

Încă de la începutul zilei, în evadare s-au aventurat Tiago Machado (Katiușa) și Julien Morice (Direct Energie). Cu 74 km inainte de final, francezul nu a mai fost în stare să țină pasul cu portughezul, iar acesta a îndurat singur ploaia, în fruntea cursei. După ce s-a impus la sprintul intermediar și a terminat primul cățărarea de categoria a treia, unica de pe traseu, acesta avea să fie ajuns fără probleme de pluton, cu 14,5 km înainte de final.

Când borna a ajuns la kilometrul 2,5 Simon Clarke (Cannondale-Drapac) și Philippe Gilbert (BMC Racing Team) au atacat, însă au fost prinși cu mai mult de 1000 m înainte de linia de finiș. După ce aceștia au plecat exploziv din pluton, Steven Kruijswijk, cetățeanul care a fost foarte aproape de victorie în Giro d’Italia, a căzut și și-a fracturat clavicula, Vuelta încheindu-se într-un mod nefast pentru el. Batavul nu a fost singurul nescutit de incidente, Contador a avut, de asemenea, o problemă mecanică pe parcursul etapei, pierzându-și principalul „camarad” pe munte, pe Robert Kiserlovski, care, aparent e posibil să fi suferit și el o fractură de claviculă.

Incidentele în speță au împărțit plutonul în mai multe grupulețe și s-a ajuns la un sprint restrâns cu un buchet cam sărac de cicliști, acolo unde Gianni Meersman l-a învins pe Fabio Felline. Pe ultimii metri, italianul de la Trek a încercat disperat să treacă primul, însă belgianul s-a menținut în frunte, după ce a făcut inclusiv o manevră, la limita regulamentului, ducându-se înspre stânga și blocându-l la mantinelă ca în jocul de hochei pe oponentul său. Comisarii au considerat însă că nu există suficiente dovezi pentru a-i anula victoria lui Meersman, iar acesta a rămas norocos pe primul loc.

Trebuie să mai spunem că în fază incipientă organizatorii au anunțat că Alejandro Valverde (Movistar) este noul lider al cursei, dar, pe podium, tot Darwin Atapuma a îmbrăcat tricoul roșu. Prin urmare deducem logic că a fost aplicată regula celor trei kilometri și toți rutierii, care au rămas în spate din cauza diverselor incidente, au primit același timp cu învingătorul etapei.

Cu ce ne așteaptă ziua de mâine în meniu? Ei bine, cicliștii vor continua să străbată provincia Galicia, având în program o rundă scurtă care va măsura 163,2 km între Monforte de Lemos și Luintra – Ribeira Sacra. Pe traseu, vom avea parte de o singură ascensiune, care va fi repertoriată, la km 115,9 (Alto Alenza, categoria a doua), cu puțin înaintea ei fiind și sprintul intermediar. Cu toate acestea, în ultimii 30 km, plutonul va mai urca de două ori, ultima ascensiune nerepertoriată urmând să se încheie cu aproape trei kilometri înainte de final. Conform graficului din Turul Spaniei, penultimul kilometru va fi în coborâre, în timp ce finalul, pe un „fals plat”.

Etapa a 5-a – ierarhie finală 
1. G. Meersman (Etixx) 4h 16′ 42”
2. L. Didier (Trek) acelasi timp
3. K. Reza (FDJ) a.t.
4. L.L. Sanchez (Astana) a.t.
5. Z. Waeytens (Giant) a.t.
6. A. Valverde (Movistar) a.t.
7. R. Hardy (Cofidis) a.t.
8. J.P. Drucker (BMC) a.t.
9. K. Vanbilsen (Cofidis) a.t.
10. J. Goncalves (Caja Rural) a.t.

Sursa foto: CyclingNews

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.