Reputația suplimentelor vitaminice a fost zdruncinată puternic în ultima perioadă în presa internațională, mai multe cercetări demonstrând faptul că o doză mai mare din aceste ”chimicale auxiliare” poate produce mai multe daune organismului decât să îl ajute. Cu toate acestea, ar fi indicat să pătrezi un echilibru între informațiile vehiculate de diversele studii apărute pe piață, mai ales în contextul în care au fost publicate cercetări ce au arătat că persoanele foarte active au nevoie de niveluri mai ridicate ale anumitor nutrienți.

”Cu cât faci mai mult sport, cu atât vei mânca mai mult și, drept urmare, organismul tău va primi mai multe vitamine și minerale decât o persoană inactivă”, spune Leslie Bonci, coautoare a cărții Bike Your Butt Off. ”Însă alegerile pe care le faci asupra alimentelor din dieta ta reprezintă cheia succesului, și asta pentru că anumiți nutrienți și minerale de care ai mare nevoie sunt mai greu de obținut din alimente”.

Vitamina D

”Majoritatea oamenilor au un nivel al vitaminei D sub cel normal, iar acest nutrient este practic imposibil de căpătat din alimentație”, spune Bonci, și asta deoarece puține alimente sunt bogate în vitamina D. Printre sursele bune ale acestui nutrient se numără somonul, tonul, macroul, brânza, laptele fortifiat și gălbenușul de ou.

Numită și vitamina soarelui, vitamina D poate fi sintetizată și prin expunerea la lumina soarelui, dar chiar și cicliștii ce petrec multe ore pe zi în aer liber pot avea carențe ale acestui nutrient, mai ales că majoritatea folosesc crema de protecție solară în timpul antrenamentelor și curselor. Unul dintre rolurile vitaminei D în organism este acela de a favoriza mineralizarea oaselor prin facilitarea absorbției calciului și fosforului din intestin și a reabsorbției în rinichi. În plus, aceasta ia parte la modularea funcției neuromusculare, reglarea sistemului imunitar și stimulează creșterea și remodelarea osoasă.

Vitamina C

Doar 10-20% dintre adulți includ în alimentația zilnică cele 9 porții de legume și fructe recomandate de specialiști. Vitamina C este esențială pentru menținerea unui sistem imunitar puternic, pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, precum și pentru sănătatea ochilor.

”Vitamina C este foarte fragilă, iar nivelul acestui nutrient scade atunci când un fruct tăiat este expus aerului sau atunci când sucul este păstrat la lumină”, adaugă Leslie Bonci. Cele mai bune surse pentru a obține cantități cât mai mari de vitamina C sunt citricele, roșiile, căpșunile, ananasul, ardeii, varza, broccoli, pepenele galben și conopida.

Vitamina E

Vitamină antioxidantă, aceasta protejează celulele, în special pe cele de la nivelul mușchilor și pulmonilor, practic cele mai afectate în timpul pedalatului. Dacă urmezi o dietă fără grăsimi, ai putea pierde cantități importante ale acestui nutrient deoarece acesta se găsește în special în uleiul de măsline, în cel de cocos sau în cel de alune de pădure.

Studiile recente au arătat că vitamina E este greu de asimilat prin suplimente, ba chiar aceste suplimente pot fi nocive pentru organism. Așadar, în loc de suplimente, este indicat să introduci în alimentația ta una-două mâini de alune de pădure, mai ales că 28g de alune asigură mai bine de o treime din necesarul zilnic. Salatele, cerealele, nucile, ouăle și spanacul sunt și ele surse decente de vitamina E.

Magneziul

Organismul folosește acest mineral esențial pentru a menține în parametri presiunea arterială, dar îndeplinește roluri și în dezvoltarea sistemului osos, în reglarea glicemiei și chiar în funcționarea nervilor și a mușchilor. În plus, magneziul este implicat în procesarea carbohidraților și grăsimilor. De-a lungul lanțului alimentar sursele de magneziu sunt destul de variate, fiind întâlnit atât în produsele de origine animală, cât și în cele vegetale: legume, nuci, semințe, cereale, pește, carnea de pui, carnea de vită și chiar în ciocolată.

Fierul

Fierul este mineralul ce are un rol crucial în eritropoieză și în transportul oxigenului și a substanțelor nutritive către organe. O carență puternică în fier poate provoca o anemie feriprivă, care poate conduce la rândul ei către o oboseală cronică ce îți va influența în mod negativ performanțele pe bicicletă.

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații unei carențe de fier, la fel ca și persoanele foarte active, deoarece fierul poate fi pierdut prin transpirație și prin distrugerea eritrocitelor. Necesarul de fier este ușor de obținut din alimentație, mai ales dacă mănânci carne sau fructe de mare. Pentru a maximiza cantitea de fier absorbită de organism, asociază alimentele bogate în acest mineral cu cele bogate în vitamina C.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.