Runda cu numărul 17 din Vuelta ne-a oferit o zi de neuitat. În lungime de 177 kilometri, rutierii au plecat din Castellon, o localitate care este populată în marea ei majoritate de cetățeni români. Plutonul în ritmul său liniștit avea să ajungă la Llucena pe ascensiunea Camins del Penyagolosa sau Alto Mas de la Costa, așa cum i se mai spune. Unul dintre specialiștii programului Eurosport și fost ciclist, aici fiind vorba despre Juan Antonio Flecha, a inspectat de dimineață această cățărare, amplasată pentru prima oară în istoria Turului Spaniei.

Fostul rutier iberic admitea o particularitate extrem de importantă a acestei ascensiuni, și anume că „este un urcuș mediteranean, cu o vegetație foarte ciudată. Pantele pot ajunge chiar până la 22%. Sunt 4km ucigători, absolut infernali. O altă trăsătură particulară o identificăm prin virajele existente. Urăsc acest cuvânt, viraj. De asemenea, cicliștii vor face trecerea de la asfalt pe ciment, când vor aborda Alto de Mas de la Costa. E foarte greu, efectiv nu poți să-ți controlezi respirația. Sunt curios să văd ce schimbări va suferi ierarhia generală după o astfel de zi”, conchidea Flecha.

Astfel, o mare parte dintre cicliști nu aveau cum să le treacă prin minte ce îi așteaptă în meniu. Și directorul cursei Javier Guillen, afirma următorul aspect: „Cățărarea de pe final se pliază după personalitatea Vueltei, ca fiind cea mai complicată din istorie prin propria ei abordare. Cel care va izbuti să învingă toate greutățile va fi recunoscut ca un nume important din punct de vedere al valorii istorice. Bola del Mundo alături de celelalte ascensiuni care au figurat pe harta turului în edițiile anterioare, nu se compară cu Mas de la Costa”, sintetiza Guillen potrivit paginii CyclingNews.

Încă de la început s-a format o evadare mamut alcătuită cu aproximație din 28 de oameni, printre care îi amintim pe Simon Gerrans (Orica), Jose Herrada (Movistar), Dario Cataldo (Astana), Haimar Zubeldia (Trek), Sylvain Dillier (BMC), Axel Domont, Maxime Bouet (Ag2R), Matthieu Ladagnous (FDJ), Kristian Sbaragli (Dimension Data), Mathias Frank (JAM), Kristijan Đurasek (Lampre), Pello Bilbao (Caja Rural) sau Perrig Quemeneur (Direct Energie). Cel mai bine clasat dintre fugari era veteranul celor de la Trek, Zubeldia, aflat la 32 de minute și 56 de secunde în ierarhia generală pe locul 23.

Până spre final plutonul a rulat liniștit, lăsându-i pe aventurieri să capete și un avans considerabil de peste 5 minute. La un moment dat în frunte, Mathias Frank și Dario Cataldo s-au gândit să se desprindă din acel grup numeros și să meargă spre  victoria de etapă. Lucrurile în grupul favoriților s-au amânat destul de mult, până ce s-a intrat pe prodigioasa ascensiune intrată în premieră pe harta turului. Aici, Frank l-a lăsat în urmă pe Dario Cataldo, demonstrându-i că e un cățărător de calitate superioară, urmând ca italianul să se chinuie făcând „8-uri” în spatele elvețianului. Drumul era destul de strâmt, iar plutonul întâmpina brusc o pantă de 12,5%, asta fiind doar încălzirea pentru ceea ce avea să urmeze.

În frunte, Ben Hermans a atacat de două ori, însă fără reușită pentru ambele încercări. După cum aminteam, favoriții stăteau cuminți. Movistar a dispus de o armată solidă din cinci oameni, care să-l protejeze pe liderul Nairo Quintana. Cu mai puțin de 2km, Alberto Contador rămas de unul singur a ieșit furibund în stilul său de dansator pe cursieră, având o înaintare foarte bună. Rutierul celor de la Tinkoff a mers și el în recunoașterea acestui urcuș, și așa cum se așteptau o mare parte dintre specialiști, Alberto a atacat fără doar și poate. Totuși, ibericul nu izbutea să stabilească un ecart ceva mai consistent, deoarece cățărarea a reprezentat un adevărat coșmar. Nairo Quintana îl va ajunge în cele din urmă pe Pistolar. Esteban Chaves (Orica) va recupera și el, făcând în cele din urmă joncțiunea.

Tripleta vorbitoare de limbă spaniolă conducea ostilitățile, în timp ce Chris Froome se afla în urmă, dar așa cum ne-a obișnuit britanicul, acesta a găsit suficiente resurse pentru a se lipi trio-ului Contador-Chaves-Quintana. O scurtă accelerare a columbianului Chaves a fost îndeajuns pentru a-l distanța din nou pe Froomy. Ultimele sute de metri au fost de poveste. Nimeni nu a reușit să se desprindă. Contador a apăsat și el pedala cu ultimele zvâcniri, însă tot cvartetul „scrâșnea” din dinți, sosind în grup perfect compact. Micuțul columbian Quintana a rămas cel mai cuminte și mai liniștit din acest punct de vedere, păstrându-și în continuare tricoul roșu de lider, în timp ce Mathias Frank intra în istorie cu un triumf memorabil pe Camins del Penyagolosa, un cetățean elvețian care începând cu următorul sezon va pleca la gruparea din Hexagon Ag2R.

Înaintea contratimpului individual de vineri și a ultimului finiș în cățărare de sâmbătă, mâine urmează o etapă a 18-a în lungime de de 200,6 km, între Requena și Gandia, care se încheie pe un plat favorabil sprinterilor.

Clasamentul etapei a 17-a:

1 Mathias Frank (IAM) 4:34:38
2 Leopold Konig (Sky) +06”
3 Robert Gesink (LottoNl-Jumbo) +11”
4 Pello Bilbao (Caja Rural-Seguros RGA) +14”
5 Dario Cataldo (Astana) +16”
6 José Herrada (Movistar) +29”
7 Axel Domont (AG2R) +48”
8 Bart De Clercq (Lotto Soudal) +57”
9 Kristijan Durasek (Lampre – Merida) +01’02”
10 Haimar Zubeldia (Trek-Segafredo) +01’04”

 

Clasamentul general:

1 Nairo Quintana (Movistar) 69:35:32
2 Christopher Froome (Sky) +03’37”
3 Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) +03’57”
4 Alberto Contador (Tinkoff) +04’02”
5 Simon Yates (Orica-BikeExchange) +06’03”
6 Andrew Talansky (Cannondale-Drapac) +07’34”
7 Samuel Sanchez (BMC) +08’12”
8 Davide Formolo (Cannondale-Drapac) +08’13”
9 Michele Scarponi (Astana) +08’28”
10 David De La Cruz (Etixx – Quick-Step) +08’52”

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.