Cu o zi înainte de ultimul mare test în munți la Alto de Aitana, rutierii au avut de abordat una dintre cele mai importante etape din această ediție a Turului Spaniei, și anume runda cu numărul 19 (Xabia-Calp) desfășurată pe o distanță de 37km pe coasta Mării Mediterane, o zonă turistică foarte dezvoltată, aici fiind vorba de Costa Blanca (Alicante) așa cum îi spun cetățenii spanioli.

Astăzi am avut parte de singura etapă de contratimp individual în Vuelta 2016. Chris Froome a obținut a doua victorie de etapă din acest Tur al Spaniei, britanicul impunându-se în fața ibericului de la Movistar Jonathan Castroviejo cu 44 de secunde, ba mai mult, cu evoluția sa de TGV , Froome a izbutit să recupereze peste două minute în raport cu liderul ierarhiei generale, Nairo Quintana. Columbianul a venit cu o întârziere de 2min.16s, în timp ce acum are un avans de 1min.21s înaintea etapei decisive care va avea loc sâmbătă.

Vântul puternic de față l-a deranjat vizibil pe Nairo Quintana, acesta pierzând timpi constanți față de Chris Froome, care a rulat excelent și le-a demonstrat încă o dată rivalilor că e de neîntrecut la această probă, pe care o stăpânește cu mult tact. Britanicul a obținut cât se poate de clar cei mai buni timpi și la cele două puncte intermediare existente pe traseu. Quintana a sosit cu 46s întârziere la primul, în timp ce la al doilea a înregistrat 1:33. La final gluma a căpătat proporții cu o întârziere de 2min.16s. Astfel, piticul columbian a terminat pe poziția a 11-a în cadrul etapei.

De o evoluție bună s-a bucurat și Alberto Contador, cel care a sosit pe locul opt în etapă, cu o pierdere de 1min.57 față de Froome (0:31 la primul punct intermediar, respectiv 1:12 la al doilea), și vestea excelentă pentru spaniol este că a urcat pe treapta a treia a podiumului în clasamentul general, asta după ce soarele nu a strălucit nici în grădina celuilalt sud-american, Esteban Chaves de la Orica-BikeExchange, acesta înregistrând un timp modest de 3min.13s în raport cu învingătorul.

Conform unei analize amănunțite realizate de Greg LeMond, fostul triplu câștigător al Marii Bucle, acesta a declarat într-un interviu pentru CyclingNews faptul că rutierii mai scunzi, fără talie sunt dezavantajați în cadrul unei astfel de probe. Trunchiul e mult prea scurt pentru ca masa musculară să exercite o forță omogenă asupra întregii cursiere, drept dovadă că nu doar cei doi columbieni au fost pe minus astăzi.

Proba contracronometru a produs și alte modificări în ceea ce privește vârful ierarhiei tricoului roșu. Andrew Talansky a urcat pe cinci, atențiune în locul lui Simon Yates, în timp ce Samuel Sanchez a suportat o căzătură urâtă, sosind cu echipamentul rupt și prăfuit la final. Ibericul a ieșit din Top 10, după ce a acumulat o întârziere de 6:29 față de Froome. Lovitură colosală pentru echipa cu licență elvețiană BMC. Între primii zece s-a strecurat Dani Moreno, rutierul lui Movistar ajungand până pe poziția a opta.

Vă reamintim faptul că mâine va avea loc etapa decisivă în acest Tur al Spaniei. În penultima zi din Vuelta se va pleca de la Benidorm și se va ajunge la Escuadron Ejercito del Aire, după un total de 193,2 km. Finalul va avea loc pe ascensiunea de categorie specială Alto Aitana, care masoară o lungime de 21 km și are un gradient mediu de 5,9%.

În faza sa incipientă vor fi aproximativ 2000 metri mai lejeri, după care va urma panta maximă de 13,3%, care va cântări mult în gambele cicliștilor după aproape trei săptămâni de cursă. Apoi rutierii vor parcurge o nouă porțiune mai domoală, urmând ca panta să-și păstreze acea linie constantă între 6 și 9%, pentru ca, pe final, aceasta să urce la 10%. Trebuie să mai precizăm că înaintea ascensiunii finale, pe traseu mai sunt presărate încă patru urcușuri de categoria a doua, potrivit site-ului oficial al competiției.

Clasamentul etapei a 19-a:

1 Christopher Froome (Sky)

0:46:33

2 Jonathan Castroviejo (Movistar)

+44”

3 Tobias Ludvigsson (Giant-Alpecin)

+01’24”

4 Yves Lampaert (Etixx – Quick-Step)

+01’26”

5 Victor Campenaerts (LottoNl-Jumbo)

+01’47”

6 Leopold Konig (Sky)

+01’51”

7 Andrew Talansky (Cannondale-Drapac)

+01’54”

8 Alberto Contador (Tinkoff)

+01’57”

9 Fabio Felline (Trek-Segafredo)

+01’58”

10 Luis Leon Sanchez (Astana)

+02’10”

 

Clasamentul general:

1 Nairo Quintana (Movistar)

75:18:52

2 Christopher Froome (Sky)

+01’21”

3 Alberto Contador (Tinkoff)

+03’43”

4 Esteban Chaves (Orica-BikeExchange)

+04’54”

5 Andrew Talansky (Cannondale-Drapac)

+07’12”

6 Simon Yates (Orica-BikeExchange)

+07’32”

7 Michele Scarponi (Astana)

+10’01”

8 Daniel Moreno (Movistar)

+10’07”

9 David De La Cruz (Etixx – Quick-Step)

+10’11”

10 Davide Formolo (Cannondale-Drapac)

+11’14”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.