Ultima mare bătălie între oamenii de clasament general avea să se decidă în penultima etapă din actuala ediție a Turului Spaniei, o rundă solicitantă în lungime de 193,2km. Plutonul a pornit din Benidorm, având principala destinație cățărarea de categorie specială Alto de Aitana, care a măsurat 21km. Un urcuș specific cățărătorilor puri de anduranță cu o pantă incipientă de 5,9%, urmând ca mai apoi gradientul să fie cuprins între 6 și 9%. Se spune că Alto de Aitana prezintă cea mai înaltă altitudine din Costa Blanca, 1.588 de metri.

Practic pe traseu trebuiau să aibă loc două mari confruntări, și anume aceea pentru locul de onoare între Froome și Quintana, respectiv bătălia pentru cea de-a treia treaptă a podiumului între Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) și Alberto Contador, rutierul formației ruse Tinkoff. Mai la început cursa nu prevestea nimic special cu o evadare uriașă instalată în frunte și cu un pluton care mergea efectiv într-un ritm de promenadă, semn că încă ne aflam în zona calmă a acestei etape. Totuși, trebuie să precizăm faptul că grupul evadaților s-a format cu mare greutate din cauza multitudinii de rutieri, care se repezeau pentru a ieși cu  o notă pozitivă din Vuelta.

Prin urmare, mai multe acțiuni au fost anihilate, iar, la finalul primului urcuș, nu am avut o evadare compusă definitiv. Omar Fraile a izbutit să ajungă primul în vârful primei ascensiuni de categoria a doua și a luat cinci puncte, spre deosebire de rivalul său din clasamentul tricoului cu buline, Kenny Elissonde, care a cedat și datorită expunerilor sale insistente nu s-a ales cu absolut nimic din această etapă.

Au urmat alte ruperi de ritm și, până la urmă, Rudy Molard (Cofidis) și Luis Leon Sanchez (Astana) și-au dat mâna, desprinzându-se în avanposturi, iar, între ei și pluton, era intercalat un alt grup format. Deși, la un moment dat, printre urmăritori s-a aflat și spaniolul Alejandro Valverde (Movistar), până la urmă s-a format un grup compact de 15 oameni în care s-au aflat Jose Joaquin Rojas (Movistar), Yuri Trofimov (Tinkoff), David Lopez (Team Sky), Darwin Atapuma (BMC), Robert Gesink (Lotto NL Jumbo), Damien Howson (Orica – BikeExchange), Fabio Felline (Trek – Segafredo), Pierre Latour (AG2R – La Mondiale), Pavel Kochetkov (Katusha), Bart De Clercq (Lotto Soudal), Ben King (Cannondale – Drapac), Mathias Frank, Clement Chevrier (IAM Cycling), Valerio Conti (Lampre – Merida), respectiv Lilian Calmejane (Direct Energie).

Același Kenny Elissonde ajungea aici în grupul urmăritor, ducând trena cu mare insistență. Micuțul rutier s-a decis să atace pentru a-și apăra tricoul distinctiv de cel mai bun alpinist, în timp ce incidentele de pe margine nu au lipsit cu spectatorii necivilizați, care nu au ținut o distanță apreciabilă față de rutieri. Francezul Clemen Chevrier s-a lovit de un spectator. În față, Molard trecea primul peste celelalte trei cățărări de categoria a doua, iar Luis Leon Sanchez se impunea la sprintul intermediar existent pe traseu.

Cu 45km îniante de linia de finiș, columbianul Esteban Chaves și-a luat inima în dinți cu un atac susținut pe penultimul urcuș, Puerto de Tudons, după o perioadă în care gruparea sa Orica a dus trena inteligent. Columbianul a plecat cu gândul de recupera locul al treilea pierdut ieri la proba de contratimp împotriva „Pistolarului”. Deocamdată, Alberto Contador rămas singur fără nici un ajutor a decis să mai aștepte puțin, dar când a văzut că acțiunea lui Chaves capătă amploare, acesta distanțându-se la peste 30s, Alberto a decis să pună osul la trena acelui grupuleț în care mai existau 20 de cicliști.

Froome nu a stat pe gânduri, punându-și coechipierii la treabă pentru câteva momente, în timp ce Damien Howson, colegul lui Chaves de la Orica care a participat în evadare, l-a așteptat pe columbian. Astfel, ajutat de Howson rutierul de buzunar a pus un ecart considerabil între el și grupul favoriților, de aproximativ două minute. Gluma se cam îngroșa pentru spaniolul celor de la Tinkoff, care a fost ajutat la rându-i de rusul Yuri Trofimov, un cetățean care de asemenea a făcut parte din grupul fugarilor. Când borna se pregătea să arate kilometrul 15, Chaves a rămas fără Howson, după o muncă impecabilă a colegului său care a rămas efectiv cu gura larg deschisă, fără aer.

Din grupul principal a atacat surprinzător un alt cetățean de la Orica, Simon Yates, el fiind urmat de Andrew Talansky (Cannondale – Drapac). Aceste manevre l-au determinat pe Trofimov să cedeze și, astfel, la trenă a revenit Contador. Pistolarul i-a prins pe cei doi, iar, apoi, rusul de la Tinkoff a impus din nou ritmul. Pentru ca mai apoi să vină un alt atac al britanicului de la echipa australiană, însa, de aceasta dată, nu a izbutit să-l mai destabilizeze pe Trofimov.

La Antipozi când mai rămâneau 12km înainte de linia de finiș, Luis Leon Sanchez se decidea să-l părăsească pe Rudy Molard și să plece într-o acțiune solitară spre victoria de etapă. Totuși, nimic nu era jucat! Chaves continua să ruleze bărbătește cu acel avans de două minute în fața grupului tricoului roșu. Lucrurile s-au schimbat în momentul în care cehul Leopold Konig a atacat, urmat fiind de Contador și de Brambilla. Între timp, acolo au sosit și Quintana și Froome, în timp ce Konig a rămas de unul singur, cu câțiva metri în față, așteptându-l pe britanic să iasă la vânătoare.

În frunte Sanchez continua să sufere, mersul său pe cursieră nu mai era unul debordant, naturalețea era lipisită cu desăvârșire și pedepsită de venirea din urmă a sud-americanului Darwin Atapuma, a tânărului rutier din Hexagon Pierre precum și a elvețianului Mathias Frank. Ceva mai în spate, a venit în cele din urmă atacul întârziat al lui Chris Froome, însă, doar după Nairo Quintana a reușit să se îndepărteze puțin. Britanicul a avut parte de mai multe accelerări în zadar, fără să-l distanțeze pe columbian. La trenă a trecut David Lopez, rămas în urmă din evadare. În tot acest timp, Contador rămânea neputincios în spatele primilor doi clasați din clasamentul general și nu reușea să recupereze timpii câștigați de Esteban Chaves, cel care deja îl depășise în ierarhia virtuală, în lupta pentru podium.

În avanposturi s-a conturat o bătălie fenomenală între Pierre Latour și Darwin Atapuma. Francezul a încercat la foc automat să-l desprindă pe columbian, în timp ce puțin mai în spate se afla și italianul Fabio Felline sosit de nicăieri. Acei câțiva metri de recuperat în raport cu cei doi au fost parcă irecuperabili pentru peninsular. Cu câteva sute de metri înainte de linia de finiș, Darwin Atapuma l-a atacat pe obositul Latour care a găsit resurse să revină și să-l devanseze la sprint pe columbian, puștiul francez adjudecându-și cel mai important succes din carieră la cei 22 de ani ai săi. Duo-ul Froome-Quintana a mers împreună nedezlipit aproape până spre final, asta deși rutierul de la Sky a mai încercat în câteva rânduri cu mentalitatea sa de campion să-l desprindă pe liderul cursei. Mai mult, pe ultimii metri, columbianul de la Movistar a sprintat mișelește și i-a mai furat câteva secunde sportivului originar din Kenya.

Eroul zilei a fost în mod cert Esteban Chavez, cel care a urcat pe ultima treaptă a podiumului și i-a luat 1min.24s lui Contador. De asemenea, să nu omitem performanțele notabile semnate de Omar Fraile, care și-a asigurat, pentru un punct, tricoul alb cu buline albastre, devenind cel mai bun alpinist din Turul Spaniei 2016, și Fabio Felline, care, sosit al treilea, a adunat suficiente puncte pentru a-l depăși pe Alejandro Valverde în lupta pentru tricoul verde.

Italianul de la Trek are toate șansele să și-l păstreze după etapa de gală, întrucât niciun sprinter notabil nu-i amenința locul de onoare. În ceea ce privește celelalte clasamente, Nairo Quintana are foarte mari șanse să-și „dubleze” tricoul roșu cu cel alb, întrucât rămâne lider în ierarhia „combinatei”, iar, pe echipe victoria le revine celor de la BMC. Mâine, dragi iubitori ai sportului cu două pedale ne va aștepta etapa de gală cu finiș la Madrid, o rundă în lungime de 104,8km care va respecta protocolul de rigoare. Odadă ajunși pe circuitul din Madrid, cicliștii vor fi nevoiți să-l parcurgă nu mai puțin de opt ori.

Clasamentul etapei a 20-a:

1 Pierre-Roger Latour (AG2R)

5:19:41

2 Darwin Atapuma (BMC)

+02”

3 Fabio Felline (Trek-Segafredo)

+17”

4 Mathias Frank (IAM)

+40”

5 Robert Gesink (LottoNl-Jumbo)

+01’03”

6 Bart De Clercq (Lotto Soudal)

+01’28”

7 Rudy Molard (Cofidis)

+02’02”

8 Lilian Calmejane (Direct Energie)

+03’01”

9 Esteban Chaves (Orica-BikeExchange)

+03’17”

10 Nairo Quintana (Movistar)

+04’03”

11 Christopher Froome (Sky)

+04’05”

12 Andrew Talansky (Cannondale-Drapac)

+04’34”

13 Alberto Contador (Tinkoff)

+04’41”

14 Simon Yates (Orica-BikeExchange)

+05’04”

15 David De La Cruz (Etixx – Quick-Step)

+05’10”

16 Gianluca Brambilla (Etixx – Quick-Step)

+05’28”

17 Alejandro Valverde (Movistar)

+05’38”

18 Benjamin King (Cannondale-Drapac)

+05’49”

19 Egor Silin (Katusha)

,,

20 Pavel Kochetkov  (Katusha)

+05’58”

 

Clasamentul general:

1 Nairo Quintana (Movistar)

80:42:36

2 Christopher Froome (Sky) +01’23”
3 Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) +04’08”
4 Alberto Contador (Tinkoff) +04’21”
5 Andrew Talansky (Cannondale-Drapac) +07’43”
6 Simon Yates (Orica-BikeExchange) +08’33”
7 David De La Cruz (Etixx – Quick-Step) +11’18”
8 Daniel Moreno (Movistar) +13’04”
9 Davide Formolo (Cannondale-Drapac) +13’17”
10 George Bennett (LottoNl-Jumbo) +14’07”
11 Michele Scarponi (Astana) +15’33”
12 Alejandro Valverde (Movistar) +15’57”
13 Jean-Christophe Peraud (AG2R) +18’22”
14 Ben Hermans (BMC) +19’10”
15 Egor Silin (Katusha) +22’05”
16 Maxime Monfort (Lotto Soudal) +29’37”
17 Jan Bakelants (AG2R) +36’30”
18 Sergio Pardilla (Caja Rural) +38’13”
19 Haimar Zubeldia (Trek-Segafredo) +40’29”
20 Kenny Elissonde (FDJ) +42’01”

1 COMMENT

  1. M-am bucurat de eşecul pomanagiului Atapuma, care nu dăduse măcar o pedală la trenă înainte de a-l ataca pe Latour, cu 400m înainte de final!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.