Muntele Mic

O cățărare mai puțin cunoscută, însă una ce te va impresiona cu peisajele pe care le parcurge, este șoseaua ce ajunge pe Muntele Mic, masivul din munții Retezat-Godeanu ce are o înălțimede 1802m. Drumul nu te va duce chiar până la 1802m, ci se oprește la aproape 1600m altitudine, dar drumul îngust și în mare parte cu un asfalt impecabil îți va crea senzația că te afli pe una din frumoasele ascensiuni din Italia sau Franța.

Pentru a ajunge pe Muntele Mic cu o bicicletă de șosea, trebuie să pleci la drum din Caransebeș (jud. Caraș-Severin) și să urmezi drumul județean 608A. Până la Borlova, ultima localitate de pe traseu, ai de pedalat 14km, iar la ieșirea din sat începe și urcarea, însă pe o pantă domoală vreme de vreo 11km. Apoi, urmează adevărata cățărare ce are o lungime de 14,5km și o pantă medie de 6%, dar și 18 serpentine strâns legate ce ne amintesc de Alpe d’Huez.

Păltiniș

Urcarea spre Păltiniș este deja una de tradiție în Turul Sibiului, cățărarea de 14,5km fiind în fiecare an un element important în stabilirea clasamentului general final. Aici s-au impus Victor de la Parte în 2012, Markus Eibegger în 2013 și Branislau Samoilau anul trecut.

turul-ciclist-al-sibiuluiDrumul începe să urce încă din satul Rășinari, localitate ce l-a dat lumii pe Emil Cioran și care se află chiar la ieșirea din Sibiu pe drumul județean 106A. Cățărarea este una rulabilă, întreaga urcare având o pantă medie de 5%, dar o pantă medie influențată de porțunile de coborâre și fals plat în care ai ocazia să iei o gură de aer. Stațiunea Păltiniș se află la 1435m altitudine, iar dacă ai noroc s-ar putea să găsești zăpadă chiar și la început de vară.

Cheile Bicazului

Cu greu poți spune că există un traseu mai pitoresc pentru o plimbare cu bicicleta decât Cheile Bicazului, o zonă în care forța naturii a creat o cale de acces între Moldova și Transilvania prin intermediul râului Bicaz.

cheile-bicazului

Cățărarea propriu-zisă este accesibilă oricărui ciclist, însă peisajul este cel care face această ascensiune specială. Cheile Bicazului se întind pe o distanță de 6km, dar ascensiunea este mai scurtă cu 1,5km și are o pantă medie de 4%, cele 4 serpentine din prima parte a urcării fiind cea mai dificilă, dar și frumoasă în același timp, secțiune a cățărării.

Sinaia – Cota 1400

Chiar dacă este una dintre cele mai aglomerate zone din țara noastră, Valea Prahovei trebuie bifată de orice ciclist amator pentru că este și una dintre cele mai frumoase regiuni ale României. Până la apariția Transbucegiului, urcarea din Sinaia până la cota 1400 era cea mai frecventată cățărare din această zonă de către cicliști.

Ascensiunea pornește din centrul Sinaiei, situat la 813m altitudine, și măsoară aproximativ 10km în lungime până la cota 1400, pe o pantă medie de 6%.

Pasul Prislop

Cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali leagă comuna Cârlibaba (județul Suceava) de orașul Borșa (județul Maramureș) și ajunge la peste 1400m altitudine. Din păcate, starea precară a șoselei face dificilă urcarea cu o bicicletă de șosea, însă un cu un MTB nu vei avea nici o problemă.

pasul-prislop-1

Din Borșa, cățărarea are o lungime de 13,2km și o pantă medie de 4%, însă traseul este mai frumos dinspre Cârlibaba. Pe versantul estic, ascensiunea debutează cu pante blânde ce te duc până la 1200m și abia de aici urcarea începe să își arate colții cu câteva serpentine ceva mai grele.

Pasul Vulcan

Una dintre cele mai înalte trecători din România, Pasul Vulcan se află pe granița dintre județele Hunedoara și Gorj, între localitățile Vulcan și Schela. Șoseaua ce pornește din Vulcan a fost proaspăt reabilitată până la cota 1300, restul traseului până în vârful pasului (1621m) putând fi parcurs doar cu un MTB.

pasul vulcan

 

 

9 COMMENTS

  1. Am vazut coborarea de pe Muntele Mic-urat stil de pedalare-dezordonat ,ezitant si cu frica…

  2. Ca si catarare eu as recomanda(chiar daca e in plin trafic pe DN 1)traseul Turda-Cluj Napoca-cei 30 km de urcare continua te lesina daca nu esti bine antrenat,Cat despre coborarea in sens invers-face toti banii-asfaltul e perfect si-daca nu prinzi trafic infernal-ajungi si la 100 km/h cu o cursiera bine reglata.

  3. Catararea de la Gheorgheni inspre Cheile Bicazului este si ea de luat in seama 😉 la fel ca si cea inspre Padis, cum spunea ci eva intr o alta postare

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.