După un sezon excelent, cu clasări pe podium în Giro (locul 2) și în Vuelta (locul 3), Esteban Chaves (Orica – BikeExchange) a demonstrat că încă este în formă în Il Lombardia, la o sosire plină de suspans, unde i-a depășit la sprint pe Diego Rosa (Astana) și pe Rigoberto Uran (Cannondale – Drapac). Esteban Chaves este primul columbian care reușește să câștige una dintre cele cinci clasice monument ale sezonului.

În Turul Lombardiei au fost prezenţi şi românii Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) şi Serghei Ţvetcov (Androni Giocatolli – Sidermec), dar ambii reprezentanţi ai României au abandonat în această cursă.

Il Lombardia, ultima cursă din calendarul WorldTour a plecat din Como și s-a îndreptat către Bergamo, cu nouă cățărări repertoriate pe traseu. Patru cicliști au încercat să se remarce într-una dintre ultimele oportunități ale sezonului: Damiano Caruso (BMC), Rudy Molard (Cofidis), Mickael Cherel (AG2R) și Stefan Denifl (IAM Cycling). Evadarea s-a dezvoltat armonios în prima jumătate a cursei, iar la trecerea peste Valcava, Damiano Caruso și Rudy Molard s-au debarasat de ceilalți doi colegi de evadare, ca mai târziu italianul Caruso să rămână singur în fruntea cursei. Chiar dacă era primul în cursă, Caruso avea șanse minime, pentru că se apropia partea cea mai grea, cu o succesiune de patru cățărări.


Pe Sant’ Antonio Abbandonato (6.5 kilometri, pantă medie 8.9%), favoriții nu au mai ezitat și au ieșit la atac.Giovanni Visconti și Alejandro Valverde (Movistar), Pierre Latour (AG2R) și Darwin Atapuma (BMC) au fost cei care au trezit grupul favoriților. În urma acestor forțări din pluton au fost scuturați cicliști precum Julian Alapilippe și Dan Martin (Etixx – Quick Step), Purito Rodriguez (Katusha) sau Greg Van Avermaet (BMC).

Esteban Chaves a atacat pe primele pante de pe Selvino și a fost urmat doar de Rigoberto Uran și Romain Bardet. În spate, Astana, prin Diego Rosa, încerca să-l aducă în grupul de trei pe Fabio Aru, dar sardul nu a avut picioare, astfel, Rosa a avut liber și a plecat în urmărirea liderilor cursei, pe care avea să-i ajungă. La intrare în Bergamo, Diego Rosa a încercat să se desprindă de ceilalți trei, dar fără succes. Singura victimă de pe Bergamo Alta a fost Romain Bardet, care nu a mai ținut pasul cu ceilalți și a fost lăsat în spate. Victoria s-a decis la sprint, unde Diego Rosa a accelerat primul, dar a fost depășit de puțin în cele din urmă de Esteban Chaves.

Clasament:

1 Esteban Chaves (Orica – BikeExchange) 6h26’36”
2 Diego Rosa (Astana)
3 Rigoberto Uran (Cannondale – Drapac)
4 Romain Bardet (AG2R) +0’06”
5 Davide Villella (Cannondale – Drapac) +1’19”
6 Alejandro Valerde (Movistar) +1’24”
7 Robert Gesink (LottoNL – Jumbo)
8 Warren Barguil (Giant – Alpecin)
9 Alessandro De Marchi (BMC)
10 Pierre Latour (AG2R)

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.