Majoritatea cicliștilor spun că alergatul este bun doar în cazuri de calamitate, însă există o probă în ciclism în care sportivii sunt nevoiți să alerge pe lângă bicicletă prin noroi, zapadă, iarbă sau nisip, să sară peste obstacole sau să urce pante foarte abrupte cu bicicleta pe umăr, iar toate acestea se întâmplă în ciclocros.

Aceasta este singura ramură a ciclismului în care traseul te forțează să pui piciorul jos și să mergi pe lângă bicicletă. În funcție de traseu și de condițiile meteo, s-ar putea să mergi mai mult prin noroi decât în șa într-o cursă de ciclocros. Așadar, dacă vrei să ai un sezon de ciclocros reușit, o metodă bună de pregătire este puțină alergare, spune antrenorul John Verheul, ce a colaborat cu mulți campioni ai acestei discipline.

Perioada de pregătire depinde de câțiva factori, spune Verheul, printre care se numără distanțele pe care vei fi nevoit să le parcurgi pe lângă bicicletă în cursele în care vrei să participi, cât de bun alergător ești și cât de predispus ești la accidentări în timpul alergatului.

Când să începi pregătirea: Pentru cursele mai noroioase, cum sunt majoritatea celor din Europa, în care ai foarte mult de alergat cu bicicleta pe umăr ar trebui să alergi cam tot anul, însă dacă vei participa în curse în care deplasarea pe lângă bicicletă are o pondere mult mai mică, așteaptă până se termină sezonul de șosea și mountain biking. ”Ideal ar fi să te apuci de alergat cu 4 săptămâni înaintea startului sezonului de ciclocros”, spune Verheul.

Cât de mult trebuie să alergi: Dacă ești deja un alergător decent, fă câteva sesiuni rapide de alergare doar în timpul antrenamentelor tehnice. ”Un sportiv ce participă la concursuri de ciclocros trebuie să alerge cel puțin 15-20 de minute pe săptămână dacă respectivele curse nu necesită prea multă alergare pe lângă bicicletă”.

Pentru cursele mai dificile, ce îți vor solicita mai mult acest aspect, este indicat să alergi de 3-4 ori pe săptămână, iar jumătate din aceste sesiuni trebuie să fie specifice tipului de alergat pe care îl vei întâlni în concurs. Odată ce a început sezonul, poți reduce numărul antrenamentelor la unul pe săptămână. ”Trebuie să îți acorzi și perioade de recuperare între curse”, adaugă Verheul.

Cât de repede trebuie să alergi: Pentru început, stabilește-ți un ritm normal, unul de anduranță, pentru a-ți obișnui picioarele cu acest tip de efort. Din momentul în care ai o bază și nu te mai dor picioarele a doua zi de după alergare, adaugă sesiuni de alergare pe scări, drumuri abrupte, în noroi sau nisip. Nu trebuie să sprintezi, ci doar să ai un ritm mai ridicat.

”Dacă observi în timpul curselor că te descurci mai bine pe porțiunile de alergare, înseamnă că este cazul să te concentrezi mai mult pe partea de pedalat în antrenamente”, spune Verheul.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.