Într-un interviu acordat pentru un ziar francez, proaspătul atlet retras, Jean-Cristophe Peraud a mărturisit faptul că ciclismul e mult mai curat în prezent, față de cum era când a început el să pedaleze pe prima scenă a sportului cu două roți. Rutierul din Hexagon și-a agățat bicicleta în cui imediat după încheierea Turului Spaniei, declarând totodată pentru cotidianul francez “Le Parisien” că a fost mai puțin afectat de dopaj în ultima parte a carierei sale. Francezul a încheiat în stilul său, afirmând: “I-am bătut pe băieții care au trișat”. 

Jurnaliștii îl interogau cu privire la spectacolul de pe șosea, dacă nu cumva i se întâmpla lui Peraud să pună sub semnul întrebării performanțele ireale uneori, obținute de acești cicliști. “Din păcate, da, probabil aceasta va rămâne pentru totdeauna prima mea tristețe. De fiecare dată se întâmpla ca două sau trei lucruri să mă șocheze pe an. La începutul carierei mele mi-a dat mult de gândit această situație, însă nu e cazul în prezent. Am fost pe bicicletă timp de 20 de ani și la un nivel foarte bun; aproape am ajuns în top, reușind să bat niște tipi însetați de victorie, întrucat capitolul acesta mă afectează din ce în ce mai puțin.”

După cum bine știți și dvs., Péraud și-a început cariera în mountain-bike, câștigând trei titluri europene și un campionat mondial în această disciplină. El a mai capturat, de asemenea, argintul la cross-country în cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008 înainte de a-și lua angajamentul participării în cursele pe șosea. La vârsta de 31 de ani a terminat al 9-lea, la debutul său în Marea Buclă (2011) și a continuat să evolueze la standarde înalte, terminând al doilea în 2014, o ediție Le Tour pe care și-a adjudecat-o Vincenzo Nibali.

“Eram curios să văd dacă pot obține rezultate, fără să trișez sau să apelez la alte mijloace, punând accentul aici numai din punct de vedere sportiv. Am vrut să știu la ce nivel mă aflu în raport cu plutonul, să văd cum e un rutier de mountain-bike în comparație cu unul de șosea. Acum mountain-bike-ul i-a cucerit pe oameni și atrage noi împătimiți, dar pe vremea mea era o disciplină subevaluată, iar noi alpiniștii drumurilor accidentate trăiam în niște condiții puțin nefaste, ca să fiu sincer. Aceasta a fost una dintre investigațiile vieții mele ca sportiv, am căutat-o treptat și am găsit-o.”

În ciuda declarațiilor sale de acum, de “băiețel cuminte”, nu înseamnă că Péraud a fost liber sau a scăpat de propriile sale probleme cu autoritățile anti-doping. În anul 1997, el a înregistrat un nivel de hematocrit de peste 50%, dar nu a fost suspendat pe motive că testul a avut mai mult scopuri de cercetare. Testele de Eritropoietină (EPO) se aflau încă în fază incipientă, iar UCI abia introdusese 50% reglementarea nivelului hematocritului în acel sezon. Péraud a afirmat mereu că e nevinovat, iar în 2014, el ar fi vrut să se retragă în urma investigațiilor și speculațiilor revelatoare din presă.

“La acea vreme noi eram căutați pentru EPO. A fost un test de sânge pentru întreg plutonul. Am fost acuzat pe nedrept. Atunci cercetările se aflau la început și prezentau niște incertitudini. Sunt pentru lupta împotriva dopajului, dar eu prefer să văd cursa trișorilor decât să-i văd pe cei nevinovați că sunt acuzați”, a conchis Peraud pentru Le Parisien.

Sursa foto: Le Parisien 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.