Denis Vulcan (prim-plan)

Denis Vulcan, 17 ani, este un ciclist român ce a făcut cunoștiință cu acest sport în Spania, acolo unde este stabilit cu familia de mai mulți ani. Deși a început să meargă la concursuri relativ târziu în comparație cu cicliștii spanioli, care dau la pedale serios de pe la 8-9 ani, Denis a obținut rezultate remarcabile, totul culminând cu participarea din acest an la Campionatele Mondiale de Șosea de la Doha, unde a încheiat al 33-lea în proba juniorilor.

ciclism.ro: Spune-ne, pentru început, cum te-ai apucat de ciclism

Denis Vulcan: Tatăl meu făcea MTB, iar în februarie 2014 mi-a cumpărat prima bicicletă și am început să ieșim împreună. În scurt timp am văzut că îmi place mult ciclismul și mi-am testat forțele la o cursă de mountain biking. A fost destul de bine la acea cursă, am fost primul dintre cadeți.

Ulterior, am mai participat și în alte curse de MTB în care am ieșit în primii 5 cadeți. În luna iunie a aceluiași an am trecut la bicicleta de șosea. Am mers la un atelier de biciclete (BiciCosta Almoradi), iar propietarul acestuia mi-a oferit șansa de a mă alătura unei echipe de cadeți. Astfel am reușit să intru în echipa Grupo Deportivo Llopis (Alicante) în sezonul 2015, cu cadeți din al 2-lea an.

Cum arată scena ciclismului pentru juniori în Spania, cât de frecvente sunt cursele și care e nivelul lor?

Cum am început cu ciclismul în Spania, în primul an nu am observat nici o diferență. Dar anul acesta mi-am dat seama că nivelul este destul de ridicat față de alte țări. Aici vin cicliști din toată Europa, iar frecvența curselor e aproximativ de 50 de curse pe sezon.

Care au fost cele mai bune rezultate ale tale în acest an?

Am participat la aproximativ 40 de curse, iar în 30 dintre ele am fost în top 10. Dar pot sublinia ca rezultate importante locul 3 din Challenge Comunidad Valenciana, locul 4 în Vuelta Pamplona (cu o participare de 210 concurenți juniori naționali și internaționali), locul 9 în Vuelta Ribera del Duero și locul 10 în Tour de Korea.

Ținând cont că la junioril toată lumea vrea să se remarce pentru a avea un viitor la o echipă profesionistă, cât de greu e la acest nivel să determini mai mulți tineri să lucreze pentru un singur rutier?

Nu tot timpul sa lucrează pentru același ciclist din echipă pentru că depinde de circumstanțele cursei și de nivelul fiecăruia. În mod normal, în primul an se lucrează mai mult pentru colegii de al doilea an și pentru a învăța. Dar dacă ai un nivel mai înalt decât al celor din al doilea an se poate întâmpla să lucreze ei pentru tine. Totul depinde de circumstanțele cursei.

Cum a fost experiența primelor tale Campionate Mondiale?

Ca experiență pot să spun că a fost o senzație plăcută pentru că fiind junior de primul an am avut șansa să merg la o probă de acest nivel. Le mulțumesc lui Ovidiu Burghelea și Federației Române de Ciclism pentru invitație. Cu această ocazie i-am cunoscut pe Mihai Băbăiță și Andrei Nechita cu care m-am înțeles bine. La nivel de competiție, sunt mulțumit că am obținut locul 33 în cursă, respectiv locul 7 dintre cadeții de primul an, chiar dacă se putea să fie mai bine, dar sunt mulțumit per total.

Pentru 2017 ce planuri ai? Vei rămâne la Esetec Junior?

Principalul meu obiectiv este participarea la curse UCI internaționale, la Campionatele Europene și la Campionatele Mondiale pentru a putea trece la un nivel superior. Am să continui cu echipa Esetec pentru că o să fiu junior și anul viitor. În plus, aici îmi place mult atmosfera din echipă și legăturile dintre sportivi, directori, sponsor, președinte. Eu cred că importanță mai mare trebuie să dai în momentul în care îți alegi o echipă de U23.

Ce fel de ciclist ești ca profil? Ce tip de curse îți plac?

După anul acesta cred că nu am un profil bine stabilit. Am forță și masă musculară ce mă ajută să merg bine pe toate tipurile de traseu. Am clasări bune și premii în cățărare, dar și în curse mai plate mă mișc bine. Nu sunt foarte bun sprinter, dar când ajung cu forță încerc să sprintez. Îmi plac cursele foarte intense, cu o cățărare de forță ce trebuie parcursă de mai multe ori. Aici contează mai mult forța și nu tacticile, pentru că eu am doar 2 ani de când practic ciclismul și este greu să cunoști tot ce știu cei care au între 8 și 10 ani de experiență.

Ai vreun ciclist preferat? 

Cicliști mei preferați sunt Chris Froome și Peter Sagan. Doi cicliști diferiți, dar amândoi cu experiență și o forță spectaculoasă.

Care ar fi cursa pe care visezi să o câștigi în viitor?

În primul rând aș vrea să particip în Turul Franței, iar visul cel mai mare nu este să câștig o etapă din Tour, ci este să fiu între cei mai buni si să lupt pentru clasamentul general. Pentru că o victorie de etapă în Turul Franței e frumoasă, dar să fii în top 10 în clasamentul general îți oferă o satisfacție și mai mare.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.