Mihai Babita

Tânărul ciclist Mihai Băbăiță a avut șansa de a evolua în acest sezon pentru echipa franceză Nantes Atlantique, alături de care a participat la curse importante de juniori. Printre rezultatele cele mai bune obținute în acest an de rutierul ce va împlini curând 18 ani se numără titlul de campion național pe șosea, o medalie de bronz la Balcaniada de Pistă, dar putem menționa aici și încheierea cu bine a primei sale experiențe la Campionatele Mondiale de Șosea, unde a terminat al 63-lea într-o cursă nebună.

ciclism.ro: Cum a fost primul sezon la Nantes Atlantique per ansamblu?

Mihai Băbăiță: Echipa din Franța m-a ajutat să văd cu alți ochi ciclismul. A fost un an competițional plin, în care am acumulat experiențe noi și am învățat multe.

Care au fost lucrurile care te-au impresionat în ciclismul francez, cum se lucrează acolo cu tinerii cicliști?

În Franța toți oamenii respectă ciclismul. Dacă erai îmbrăcat în echipament toți te priveau altfel, te priveau cu un respect de care în România nu prea ai parte. Tinerii sunt pregătiți de la vârste fragede de către profesioniștii acestui domeniu, iar acest lucru se vede după nivelul ridicat din competiții.

Care au fost cursele în care te-ai simțit cel mai bine de-a lungul sezonului ?

După cum am spus la începutul anului, am avut două principale obiective: Campionatele Naționale și Canpionatele Mondiale. Din fericire, datorită lui Florent, am reușit să “atac” cele două curse cu potențial maxim.

Cum a fost experiența primelor Campionate Mondiale de Șosea?

La Campionatele Mondiale am avut parte de cea mai intensă experiență de până acum. Acolo este total alt nivel, riderii sunt foarte puternici, toată lumea vrea să demonstreze ceea ce poate, stresul este la un nivel incredibil (atat înainte de cursă, cât și in timpul cursei), miza este foarte mare, iar toate aceste lucruri mi-au plăcut și m-au impresionat. Din păcate, am avut puțin ghinion cu acea ultimă căzătură de la sprint, dar așa e în sport și trebuie să accepți asta…

Anul acesta ai cochetat și cu ciclismul de pistă, te gândești să combini șoseaua cu velodromul și în anii ce urmează?

Este adevărat că am o atracție pentru velodrom și anul acesta am reușit să particip la curse importante, dar rămâne de văzut dacă voi continua și pe velodrom. Cu siguranță voi continua să mă antrenez pe velodrom cu fiecare ocazie pe care o voi avea!

Simți că ai crescut ca ciclist în acest an în care ai concurat în Franța?

Cu siguranță da! Și nu vorbesc doar de capacitatea mea fizică, ci și despre capacitatea mentală. Am învățat multe lucruri noi.

Ce planuri ai pentru 2017, vei rămâne la Nantes Atlantique?

Din păcate nu voi rămâne la Nantes deoarece în 2017 voi trece la categoria superioară, U23, iar echipa era bazată pe juniori.

O participare cu Naționala României în Turul Bihorului sau Turul Sibiului  anul viitor ar fi fezabilă?

Sigur! Visul meu este să ajung să particip în țară la competiții importante, și, de ce nu, să mă și clasez pe podium, iar o astfel de participare ar fi un adevărat pas înainte.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.