Ca orice ciclist profesionist, vicecampionul național pe șosea Daniel Crista nu are prea mult timp de pauză după sezonul 2016 și a început deja pregătirile pentru anul viitor. Iată cum arată o parte din acest proces.

„Mai sunt câteva zile și începem un nou sezon și m-am gândit să vă explic cum trebuie să îți planifici un program de antrenament. Orice sezon trebuie să înceapă cu un program de tranziție sau de acomodare la efortul de anduranță, dar înainte de asta trebuie să îți stabilești orele pe care vrei să le petreci pe bike în timpul sezonului, pentru a stabili această normă, te poți întoarce în sezonul anterior ca să vezi cam câte ore ai petrecut pe bike și cum ți-a mers la concursuri. Normal ar fi ca acest număr de ore să fie mărit, de exemplu numărul meu de ore a fost de aproape 900 (antrenamentul trebuie să îl stabilim în funcție de priorități, trebuie sa fii flexibil, nu poți să vii de la muncă super obosit și să te pui să faci 100km…acest program e destinat să dea greș).

Ok, hai să începem cu baza, în această perioadă trebuie să petrecem cât mai mult timp cu cea mai bună prietenă a noastră, bicicleta, trebuie să ne gândim că vom petrece sute de ore pe șaua ei.

De ce este important sa faci antrenament de baza?

Construcția unei rezistențe aerobe este cea mai importantă fază din antrenamentul unui ciclist. Mulți cicliști nu își ating vârful de formă deoarece ei neglijează această parte critică a sezonului. Antrenamentul de bază este pregătirea organismului pentru efortul pe care îl vei depune la concursuri, este ca o „încălzire” înainte de concurs. Antrenamentul de bază trebuie făcut cu un puls undeva la 60-80% și cu o cadență de 95-105 RPM, această cadență trebuie ținută cât mai mult deoarece ea va da suplețea în pedalaj mai târziu. Deoarece poți ajunge la o stare de plictiseală, în antrenamentul tău mai poți include câteva ridicări din șa și să faci câteva sprinturi foarte scurte (1 minut) cu un puls la 90%, dar aceste intervale  nu trebuie făcute foarte des, câteva pe săptămână, nu pe antrenament.

Limitarea acestui efort mare se face deoarece poate să distrugă numărul mare de capilare care lucrează din greu pentru a te forma și a te pregăti pentru un efort în ritm de concurs.

Antrenamentul de bază, de asemenea, învață organismul să conserve glicogenul în muschi și în organele vitale și așa organismul va arde grăsimile în loc de glicogenul din mușchi. Prin acest antrenament ne mărim numărul de capilare care transportă oxigen la mușchii care lucrează din greu.

program

Acesta este unul din antrenamentele pe care sportivii mei l-au făcut în luna Noiembrie, acele intervale sunt destinate ieșirii din monotonie, dar pulsul trebuie să rămână scăzut!

De obicei macrociclul este pe 3 săptămâni cu o săptămână de antrenamente fără intervale, de relaxare 🙂

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile antrenamentului de bază,

Spor la antrenamente!”

Pentru mai multe articole de acest tip vă recomandăm site-ul lui Daniel Crista, pe care îl puteți accesa aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.