Alpe d’Huez

Alpe d’Huez este cu siguranță cea mai celebră cățărare din lumea ciclismului, figurând de nu mai puțin de 28 de ori în Turul Franței începând cu 1952.

alpe dhuez

Nu este cățărarea cea mai lungăsau care să se termine la cea mai mare altitudine, însă cele 21 de viraje de pe Alpe d’Huez ce poartă numele rutierilor ce au ajuns primii în vârf  fac ca această ascensiune să fie una legendară.

Din Le Bourg d’Oisans cățărarea are o lungime de 13,2km, iar pantele ajung și la 11% pe unele porțiuni.

Datele cățărării:

Lungime: 13,2km

Panta medie: 8,1%

Panta maximă: 11%

Altitudinea la care începe cățărarea: 744m

Altitudinea vârfului cățărării: 1815m

Col du Télégraphe 

Deși este considerată un frate mai mic pentru cățărările ce o înconjoară, faptul că este calea de acces către Galibier a adunat și pe umerii acestei ascensiuni multă istorie.

Telegraphe

Din Sainte-Michel-de-Maurienne, șoseaua către vârful lui Télégraphe are o lungime de 11,8km, cu o pantă medie de 7,8%. Partea frumoasă a acestei cățărări este că panta rămâne constantă pe întreaga sa lungime, lucru ce îți permite să menții același ritm pe întreaga sa lungime. După 4,8km de coborâre până în Valloire, îți vor ieși în cale primele pante din Col du Galibier.

Datele cățărării:

Lungime: 11,8km

Panta medie: 7,8%

Panta maximă: 9,8%

Altitudinea la care începe cățărarea: 710m

Altitudinea vârfului cățărării: 1566m

Col d’Izoard

Frumusețea cățărărilor din Alpi este dată și de faptul că fiecare este diferită și propune alte provocări cicliștilor.

După ce treci de pantele din zona de pădure, un peisaj arid format din roci erodate, cunoscut sub numele de Casse Déserte, apare în calea ta. Este o zonă în care s-au întâmplat evenimente importante de-a lungul anilor în Turul Franței.

col izoard

Din Guillestre, ascenisunea pe versantul sudic are o lungime de 22,9km, dar cățărarea dificilă începe 7km mai departe, în Chateau Queyras. În afara unei singure porțiuni mai lejere ce se află cu câțiva kilometri înainte de vârf, pantele cățărării oscilează între 7 și 10%.

Pe versantul nordic, cățărarea începe în Briançon și are o pantă medie mai scăzută (5,7%).

Datele cățărării de pe versantul sudic:

Lungime: 15,9km

Panta medie: 6,9%

Panta maximă: 11%

Altitudinea la care începe cățărarea: 1266m

Altitudinea vârfului cățărării: 2361m

Col de la Madeleine

Situată în departamentul Savoie, Col de la Madeleine leagă valea Maurienne de valea Tarentaise și oferă niște peisaje spectaculoase.

Din văile verzi și până la peste 2000m altitudine, ascensiunea te poartă într-o călătorie către necunoscut și îți oferă priveliști incredibile către Mont Blanc și Lauzière. 

madeleine

Col de Madeleine a apărut pentru prima dată în Turul Franței abia în 1969 și a fost introdusă pe traseu de 25 de ori de atunci, ultima dată în 2013.

Considerată una dintre cele mai dificile cățărări din Alpi, ascensiunea din La Chambre are o lungime de 19km și o pantă medie de 8%, în timp ce pe versantul nordic este mai lungă (28,3km) și o pantă medie mai blândă (5,4%).

Datele cățărării din La Chambre:

Lungime: 19km

Panta medie: 8%

Panta maximă: 11%

Altitudinea la care începe cățărarea: 471m

Altitudinea vârfului cățărării: 2000m

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.