Tyler Hamilton: Transfuziile sanguine și EPO încă există în pluton

0
1753
tyler hamilton

Tyler Hamilton a fost părtaș la trei victorii ale lui Lance Armstrong în Turul Franței, însă are și un palmares propriu pe care nu îl au mulți cicliști, în care regăsim o victorie în Liege-Bastogne-Liege 2003, succese de etapă în toate cele trei mari tururi, dar și un titlu olimpic returnat pe motive de dopaj.

Fostul ciclist de la US Postal, CSC, Phonak și Rock Racing a fost unul dintre primii rutierii ce a vorbit despre dopajul din cadrul echipei patronate și la propriu, dar mai ales la figurat, de Lance Armstrong.

”Mi-am luat o greutate uriașă de pe umeri în acel moment”, a declarat americanul pentru Cycling Tips. ”Prima dată când am spus tot adevărul a fost în fața Marelui Juriu, într-o cameră din Los Angeles. Am intrat acolo cu un rucsac de 100kg și am ieșit gol. A fost un moment eliberator”.

De-a lungul tumultoasei sale cariere, Hamilton a trecut prin nenumărate depresii, însă după 10 ani de antidepresive, fostul ciclist spune că lucrurile au revenit la normal în viața sa.

”Nu mai iau medicamente acum. Chiar dacă mai am perioade în care sunt mai antisocial, faptul că am spus adevărul m-a ajutat foarte mult. Înainte de acel moment îmi doream să dispar din această lume”.

În anul 2004, Hamilton a fost depistat pozitiv pentru o transfuzie sanguină, deși acesta folosise multe alte substanțe interzise până atunci. Americanul a negat la acea vreme, așa cum o făcea orice ciclist prins, că ar fi efectuat o astfel de transfuzie. O suspendare de doi ani și două divorțuri l-au adus pe Hamilton în acea perioadă într-un punct critic al vieții.

”Cicliștii sunt trecuți prin storcător. Este cel mai greu sport din lume. Te omori zi de zi în Turul Franței timp de trei săptămâni, te afli în atenția întregii lumi, ai toată această adrenalină, iar două zile mai târziu ești din nou acasă, în liniște. Două-trei săptâmâni te afli într-un ușor anonimat, iar apoi, BOOM, începi o altă cursă. Este greu. Călătorești foarte mult, ești departe de familie, de prieteni. Este un stil de viață brutal.”

Întrebat ce ar schimba în cariera sa dacă ar putea, Hamilton spune: ”Aș încerca să o fac curat, cu siguranță. Am fost curat pentru o perioadă la începutul carierei mele, am câștigat câteva curse mici fără dopaj, însă până la urmă cred că aș fi fost forțat să arunc prosopul dacă nu făceam pasul către doping”.

După confesiunile ce au dus în cele din urmă la suspendarea lui Lance Armstrong, Tyler Hamilton a început o nouă viață. Ajuns la 45 de ani, fostul ciclist călătorește în întreaga lume pentru a povesti oamenilor despre experiențele sale, organizează plimbări cu bicicleta și ține cursuri de antrenori.

În ceea ce privește ciclismul de astăzi, Hamilton este de părere că dopajul nu mai este o practică atât de răspândită în pluton, dar nici nu crede că acesta a dispărut cu totul.

„Agențiile antidoping nu vor admite că există lacune, însă eu cred că încă sunt slăbiciuni majore. Transfuziile sanguine încă există. EPO încă există. Și mai sunt alte produse noi. Mi-aș dori să aud mai multă lume vorbind despre asta, spunând ‘am câștigat această cursă curat’. Nu putem uitat atât de ușor ce s-a întâmplat în trecut. Dacă o vom face, ne vom confrunta cu aceeași problemă din nou. Acum, foarte mulți amatori sunt prinși dopați. Oamenii știu acum ce trebuie să facă pentru a se dopa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.