daniel crista tusnad

Daniel Crista s-a aflat în acest an la prima experiență într-o echipă continentală, iar anul viitor va face pasul către o formație din străinătate, mutare care nu poate decât să ne bucure. Pentru a afla cum a fost sezonul petrecut la Tușnad, dar și cât este de grea viața de ciclist profesionist în România am stat de vorbă cu vicecampionul național.

ciclism.ro: Cum a fost primul tău sezon pentru o echipă continentală?

Daniel Crista: Salut! Trecerea la „profesioniști” a fost exact cum mă așteptam. Știam ce probleme sau ce minusuri vor fi, dar am riscat pentru că voiam să merg la curse UCI și fiindcă era an olimpic pentru Novak, am avut destul de multe.

Care a fost cursa în care te-ai simțit cel mai bine ca formă fizică în 2016?

Pot să spun că m-am simțit bine în Turul Ungariei și Turul Serbiei, dar nu am făcut un rezultat bun din cauza accidentărilor, deci cele mai bune curse au fost Turul Sibiului și Turul Ținutului Secuiesc.

Ultima cursă oficială în care ai participat e Turul Bulgariei, în august, cum ți-ai umplut toamna?

Da, din păcate sezonul cu echipa s-a terminat mai repede ca niciodată, dar eu am plecat în Belgia pe banii mei la niște concursuri alături de echipe din World Tour, unde am rezistat eroic, fiindcă am stat în cort și odihna sau recuperarea nu a fost chiar cea mai bună. Dar mă bucur că oamenii au apreciat asta și trebuie să știe ca eu sunt altfel și îmi plac aventurile de genul.

Ce planuri ai pentru sezonul viitor?

Sezonul viitor va fi unul foarte interesant, chiar zilele trecute am fost contactat de o echipă continentală din Danemarca, Copenhagen Pro Cycling Team, cu care voi participa și la cursele de la noi din țară, cea mai importantă este Turul Sibiului și multe alte curse din Danemarca, Norvegia, Suedia sau Belgia.

Iarna aceasta vei merge în vreun stagiu de pregătire în afara țării?

Nu cred, prima întâlnire cu echipa va fi in Rhodos la începutul lunii Martie. Dacă aș avea bani, cu siguranță aș pleca într-un loc exotic ca să fac antrenament, dar până atunci mă voi chinui prin zăpadă, la noi.

Cât e de greu să supraviețuiești ca ciclist în România, te-ai gândit vreun moment să te lași?

Ahhh, e foarte greu, bani nu sunt, seriozitate nu e…nu zic de BikeXpert, ei mi-au dat tot ce îmi trebuie, Georgiadis Georgios la fel, nu am avut probleme cu nimic, dar nu aveam curse de șosea UCI.

Da, m-am gândit de multe ori să mă las, dar ce să fac? Să mă angajez la Kaufland? Am o glumă când sunt în impas: bip, bip, bip, plasă doriți?

Ținând cont că din ciclism se câștigă foarte puțin, mai desfășori și alte activități pe lângă sport?

Până acum m-am chinuit așa, nu vreau să mă angajez pentru că mi-aș bate joc de munca mea, de miile de ore pe care le-am făcut pe bicicletă…

Ce ne poți spune despre proiectul danielcrista.com

Anul acesta m-am gândit să fac programe de antrenament pentru ciclism, am zis că de ce să nu îmi valorific cunoștințele pentru a mai trage puțin de cariera de sportiv. Bine, nu e chiar așa, de la anul sunt sigur că voi fi ok pentru că echipa e super serioasă!

Cum vezi situația ciclismului românesc în acest moment față de acum 4-5 ani?

Depinde foarte mult de cine vine la conducere, pentru că fără bani nu se poate face nimic. Eu cred că dacă se face o echipă continentală cu un buget destul de mare, se va face treabă bună pentru că sunt niște baieți super talentați în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.