Doctorul Roger Palfreeman, care a lucrat în trecut pentru echipele Sky și BMC, susține că setea și deshidratarea pot contribui la creșterea performanțelor unui ciclist pe cățărări.

Potrivit publicației spaniole El Pais, Palfreeman a vorbit săptămâna trecută într-o conferință la Doha, Qatar, despre efectele căldurii asupra cicliștilor, iar printre teoriile vehiculate de acesta s-a numărat și aceea că deshidratarea controlată te poate ajuta să îți îmbunătățești performanțele.

”Dacă pierde două kilograme în timpul unei etape montane, Chris Froome va urca Alpe d’Huez cu 47s mai repede, ceea ce nu e puțin lucru dacă ne gândim că în 2015 a câștigat Turul Franței cu un avantaj de 72s”, a spus Palfreeman.

Froome are o greutate de 66-67kg în timpul sezonului, iar fostul său doctor susține că la 65kg triplul învingător în Turul Franței ar putea genera o putere 6.45W/kg, față de 6.25W/kg la 67kg greutate corporală. Această teorie are la bază pierderea a două kilograme printr-o deshidratare de 3%.

Palfreeman a mai spus în cadrul aceleiași conferințe că sportivii pot învăța să tolereze senzația de sete care vine odată cu deshidratarea, fără a le afecta performanțele. ”O hidratare optimă nu este o hidratare echilibrată”, afirmă acesta.

Procesul a fost denumit ”antrenarea percepției termice”, iar pentru a elimina îngrijorările pe care le-ar putea avea cicliștii, doctorul recomandă dezinformarea rutierilor în ceea ce privește nivelul lor de hidratare.

Doctorul Palfreeman indică spălarea gurii cu apă mentolată drept o soluție pentru a păcăli setea. De asemenea, acesta pomenește și despre folosirea paracetamolului sau a antidepresivului Wellbutrin.

1 COMMENT

  1. Acum toti au preluat aberatia acestui pseudo-medic. Nu incercati asta acasa. Ne mai miram de ce fosti profesionisti mor la 50 de ani. Antiinflamatoare care distrug stomacul, substante ce fac ficatul praf, samd. Nici un respect pentru sportiv si pentru sanatatea lui.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.