Indiferent de tipul de bicicletă pe care îl deții, pedalatul este una dintre funcțiile de bază ale acesteia. Și totuși, mulți cicliști nu acordă prea multă atenție stilului de pedalat sau, mai rău, urmează tehnici anacronice de a-și îmbunătăți eficiența atunci când împing în pedale.

”Timp de mulți ani, specialiștii recomandau rutierilor să tragă la fel de tare de pedale precum împing în acestea, realizând niște cercuri imaginare cu picioarele”, spune specialistul Scott Tomkinson de la Kernow Physio. ”După o studiere mai atentă și după analize amănunțite făcute asupra modului în care pedalează cicliștii, am descoperit că această tehnică nu doar că nu crește eficiența pedalatului, ci chiar te încetinește”.

Tomkinson a lucrat cu rutieri profesioniști din World Tour și are o experiență vastă în acest domeniu, însă cum reușește să obțină puterea maximă și eficiența optimă în timpul rulajului de la clienții săi? ”Cercetările au arătat că maximul de putere este atins când pedala se află în dreptul orei 3, momentul în care brațele pedaliere sunt paralele cu solul fiind cel mai favorabil înaintării. Trăgând în sus de pedale, nu vei mai putea beneficia de puterea maximă pe care poți să o dezvolți”.

Scott Tomkinson ne oferă și câteva sfaturi prin care am putea dezvolta în acest punct al pedalatului puterea maximă: ”Trebuie să împingi piciorul înainte când ajungi cu pedala între orele 10 și 1, iar apoi trebuie să împingi spre sol. Această tehnică îți va garanta că folosești toată energia în momentul cel mai potrivit. Dacă vei trage de pedale, nu vei reuși decât să amâni furnizarea întregii puteri”.

muschi

În tot acest proces, ce poate părea unul foarte ușor la prima vedere, un rol esențial îl au mușchii glutei. ”Dacă nu ai mușchii glutei suficient de puternici, riști să te alegi cu un sindrom de bandeletă iliotibială. Efectuare unor exerciții de consolidare a masei musculare de la acest nivel ar scădea semnificativ acest risc”, spune Tomkinson.

via CyclingWeekly

1 COMMENT

  1. Interesanta tehnica, cred ca multi ciclisti o aplica in mod inconstient. Dar e bine de stiut pentru ceilalti, care isi pot imbunatati performantele.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.