La prima vedere pare o alăturare ciudată. Patru artiști avangardiști și ciclismul par să nu aibă nici o legătură. 

Ne aruncăm într-un exercițiu imaginativ înapoi în timp. Mai exact, în anii ’70. Un grup de muzică electronică din Düsseldorf face furori și aduce în prim-plan o combinație ce părea de domeniul science fiction-ului: arta și tehnologia.

Cu sunete futuriste și cu mult avansate vremurilor, cei patru componenți ai formației Kraftwerk se bucurau de faimă și glorie. În eterna căutare a perfecțiunii, cei patru artiști au descoperit un nou hobby: ciclismul.

În scurt timp, acest hobby a devenit o obsesie pentru Ralf Hütter, liderul grupului. Au apărut legende cum că înaintea unui concert, el pedala ultimii 150 de kilometri de unul singur. Ulterior, aceste mituri, au fost confirmate de Florian Schneider, un alt component exponențial al celebrului grup german.

Inspirat de această nouă pasiune, Hütter a început să compună muzică cu tematică aferentă ciclismului. Alături de Kraftwerk, el a lansat în 1983 single-ul Tour de France. 

Această melodie impresiona publicul de rând prin simplitatea sunetelor, dar și prin folosirea elementelor din ciclism pentru a scoate în prim-plan armonia melodică a folosirii bicicletelor în viața cotidiană.

Din nefericire pentru Hütter, un teribil accident în vara lui 1983 i-a oprit pentru câteva luni accesul la bicicletă. Mai mult, el a fost internat câteva luni în spital. Atunci când și-a revenit din comă, el a întrebat sec și robotic Unde îmi este bicicleta?

Anii au trecut, iar obsesia pentru ciclism a reînviat pentru cei din Kraftwerk. La douăzeci de ani după lansarea piesei Tour de France, a urmat și albumul omonim, apărut în 2003.

Tour de France Soundtracks este cea mai recentă capodoperă lansată de cei de la Kraftwerk. Chiar și pentru debutul noului mileniu, acest melanj audio a rămas la fel de futurist precum Autobahn, Wir sind die Roboter sau Das Model.

Un amănunt foarte interesant și nedezbătut de nimeni este de ce Turul Franței din 2017 va porni din Düsseldorf? Să fie acesta omagiul suprem acordat de către ASO celor patru magnifici care provin din superbul oraș german sau e doar o simplă coincidență?

1 COMENTARIU

  1. Un album de referință pentru orice amator de muzica electronica si de ciclism. Înaintea unor ture lungi,obișnuiam sa ascult albumul si apoi tot drumul imi suna Kraftwerk in cap…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.