Chiar dacă nu a avut sezonul pe care și-l dorea, Eduard Grosu a fost, totuși, românul care a adunat cea mai bogată zestre de puncte UCI în 2016, încheind anul la cota 167, cu peste 100 de puncte mai mult decât Serghei Țvetcov.

„2016 nu a fost unul din cei mai buni ani ai mei și asta din cauza mai multor factori care m-au ținut departe de obiective.”, ne-a spus Eduard Grosu. ”Am avut un început de an bun, dar apoi acest tendon inflamat a făcut să ardă tot ceea ce construisem. De acolo, moralul meu a scăzut mult și nu mai credeam în obiective. Nu simțeam că iese nimic și asta m-a influențat foarte mult.”

Ciclistul de la Nippo – Vini Fantini a prins pentru al doilea an consecutiv echipa pentru Turul Italiei, iar în ultima etapă a Corsei Rosa a fost mai aproape ca niciodată de a bifa prima sa victorie într-un mare tur.

”Toată lumea mă întreabă dacă mai așteptam ce s-ar fi întâmplat. S-ar fi întâmplat că acel sportiv de la Lotto-Soudal ar fi câștigat etapa, iar eu îmi jucam locul 2. Nu voiam un loc 2, voiam victoria sau nimic. A fost nimic, dar am încercat. Având în vedere că în etapa 19 mi-a sărit umărul, cred că a fost un număr făcut bine, cu toate că nu am câștigat. Mulți îmi spun că mă uitam în spate și că eram cu mâinile pe manetele de frână, dar doar eu știu durerile pe care le aveam ca să țin ghidonul în mână. Dacă vă amintiți, nici măcar ridicat din șa nu am pedalat, nu pentru că nu aveam forță, ci pentru că umărul meu era blocat cu benzi și nu reușeam să-l mișc de durere.”

După Giro, Eduard Grosu a pierdut selecția pentru Jocurile Olimpice de la Rio în fața lui Serghei Țvetcov, iar acest lucru a stârnit un conflict între ciclistul din Zărnești și Federație, ce a culminat cu refuzul lui Grosu de merge la Campionatele Mondiale.

”Jocurile Olimpice au fost una din dezamăgirile acestui sezon. În urmă cu 3 săptămâni, la Conferința de la Brașov, i-am pus pe foaie lui Novak punctele și așa-zisul regulament intern, pe care oricine îl citește vede că eu trebuia să fiu prezent acolo, doar că Novak în acea conferință a spus că nu are ce răspuns să-mi dea!”.

A urmat sezonul clasicelor de toamnă, dar și o cursă în China, unde Eduard Grosu și-a regăsit picioarele și în care a obținut prima victorie a sezonului. În plus, în etapa regină din Turul Lacului Taihu, rutierul nostru a avut o evoluție remarcabilă, terminând al 11-lea pe un final în cățărare.

„Am avut lucruri care m-au motivat, eram oarecum mult mai senin și când nu îmi pun presiune singur, lucrurile îmi ies așa cum trebuie să iasă. Am învățat să iau totul mult mai calm și să mă focusez pe anumite lucruri. În China, în primele etape nu am riscat să mă implic la sprint pentru a nu mă accidenta. După etapa de munte mi-am dat seama că sunt unul din cei mai puternici din pluton și așa a venit victoria și podiumul. În echipele profesioniste trebuie să existe mereu un echilibru, iar atunci când în aceeași cursă ai doi sprinteri [Nicolas Marini a câștigat la rândul său o etapă] e greu să-i pui de acord, dar am reușit și am câștigat amândoi câte o etapă. E o victorie de moral, dar având în vedere sacrificiile și valorile fizice pe care le am, am adunat puțin pentru un sezon atât de lung.”

2017 este anul centenarului Turului Italiei, însă se pare că Eduard Grosu va rata a treia participare consecutivă în Giro.

”În 2017 nu voi participa în Turul Italiei în proporție de 90%, traseul este foarte dificil pentru un sprinter. Sunt doar 2-3 etape pentru sprinteri, iar echipa a decis că voi fi unul din lideri pentru Turul Japoniei, unde am 5 etape care sunt pentru mine.”

În perioada dintre sezoane de acum un an, ciclistul de 24 de ani spunea că a avut cifre asemănătoare cu cele ale lui Damiano Cunego pe cățărări și că se gândește la o schimbare a profilului său de rutier.

”În momentul de față trebuie să lupt cu mine, am luat multe kilograme în iarnă și trebuie să le pierd. Valorile tastelor demonstrează că dacă aș fi atât de slab cât ar trebui, aș fi unul dintre cățărătorii plutonului, dar îmi place să mănânc și asta este o problemă. Vom vedea anul acesta ce o să fiu.”

După un sezon cu puține victorii, Nippo – Vini Fantini a făcut câteva transferuri interesante, aducându-i pe Julian Arredondo, Ivan Santaromita, Alan Marangoni și Marco Canola.

”Nippo este cu siguranță mai puternică. Eu nu am probleme pentru că am demonstrat că sunt unul dintre sprinterii buni ai plutonului. Fiecare sportiv are calendarul său și în funcție de concurs va avea rolul său.”, ne-a spus Grosu.

„Programul meu va începe cu GP Costa degli Etruschi, La Méditerranéenne, Nokere si Hanzdame Classic in Belgia, iar apoi Settimana Internazionale di Coppi e Bartali.”

Eduard Grosu se află în ultimul an de contract cu Nippo – Vini Fantini, iar 2017 va fi cu siguranță decisiv pentru viitorul său.

”În momentul de față îmi doresc să fiu concentrat și să-mi îndeplinesc obiectivele. Nippo este o echipă foarte bună, mi-au oferit multă experiență și ar fi o plăcere să continui acest proiect, însă sunt de părere că mulți ani în aceeași echipă te fac să te plafonezi pentru că nu mai ai aceeași motivație. Rămâne de văzut la finalul lui 2017 ce și unde voi face.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.