În anii ’80, columbienii începeau să domine etapele montane din cursele din Europa, iar Lucho Herrera făcea o declaraţie cel puţin ciudată pentru europeni la acea vreme. Herrera a spus că Alpe d’Huez este o căţărare prea scurtă pentru rutierii columbieni. Cu o lungime de 13km, celebra ascensiune din Franţa ar fi avut nevoie de ceva kilometri în plus pentru a fi pe gustul columbienilor.

Mulţi au fost intrigaţi de declaraţia lui Herrera, asta până când cicliştii europeni au început să participe în Turul Columbiei sau în Clasico RCN. Atunci au văzut despre ce vorbea columbianul, a fost momentul când au descoperit Alto de Letras. Cu o lungime de 83km, 3200m diferenţă de nivel şi schimbări mari ale temperaturii, Alto de Letras este considerată de mulţi ca fiind cea mai grea căţărare din lume.

Print

Cel mai evident obstacol este lungimea căţărării. Între 80 şi 83km măsoară aceasta, în funcţie de locul de unde este măsurată. Majoritatea cicliştilor spun că primii şi ultimii 20km sunt cei mai grei, fie din cauza pantelor abrupte şi a căldurii de la început, fie din cauza oboselii, frigului şi a aerului rarefiat de pe final.

Profilul

Alto de Letras începe din orăşelul Mariquita ce se află la 468m altitudine şi ajunge în vârf la 3663m. Deşi panta medie nu este una de speriat, există şi porţiuni de 11%. Din cauza poziţiei sale geografice, această schimbare de altitudine aduce şi modificări severe ale temperaturii pe parcursul ascensiunii.

La Ecuator temperaturile sunt reglate de altitudine şi nu de anotimp. Cu cât te afli la o altitudine mai mică, cu atât este mai cald. Deci nu ar trebui să te surprindă faptul că vei începe urcarea într-o zi foarte caldă de vară şi o vei termina în una rece de iarnă.

Vegetatia din prima parte a catararii

În Mariquita, temperaturile sunt situate între 30° şi 34°C, la care se adaugă umiditatea crescută. Vegetaţia este luxuriantă în această zonă, unele porţiuni fiind acoperite în totalitate de ferigi dese. Deşi nu este tocmai o junglă, mulţi o percep astfel datorită acestei vegetaţii şi a numeroaselor specii de animale care o populează. 

Serpentine

În vârful căţărării te aşteaptă, de cele mai multe ori, ploaie, 5°-6°C într-o zi rece şi o ceaţă densă. La altitudini precum cele din vârful lui Alto de Letras, vegetaţia este minimală, ierburile îngălbenite fiind cele mai răspândite. Contrastul dintre cele două zone este unul incredibil.

Aproape de varf

Cea mai rapidă ascensiune pe Alto de Letras a fost realizată de Santiago Botero în 2007. Fostul rutier de la Phonak a încheiat urcarea în mai puţin de 3 ore, în drumul spre victoria din Turul Columbiei. Ţinând cont de asta, orice timp sub 4 ore este considerat unul foarte bun. Cicliştii amatori columbieni ce locuiesc în zonă şi sunt acomodaţi cu altitudinea obţin timpi cuprinşi între 5 şi 6 ore.

Orice metru urcat trebuie şi coborât. Coborârea de pe Alto de Letras măsoară 29km şi se termină în oraşul Manizales. Cam 40 de minute durează aceasta, dacă nu îţi asumi prea multe riscuri.  

7 COMMENTS

  1. Domnul redactor, frumos articol, dar am o intrebare: aveți bicicletă, sau “vorbiti” din auzite… să nu fie cu supărare! ? Adică ați urcat pe Urdele sau doar estimați de pe Strava, Google Earth ş.c.l.? Eu unul nu am fost și având în vedere comentariile nu știu ce să mai cred 🙂
    Dar articolul de față mi-a plăcut și dacă aveți bicicletă va doresc din inimă sa urcați pasul descris de dumneavoastră! Apropo, de ce nu faceți la articolele de genul și ceva estimări cu privire la modalitățile de ajunge acolo, cost, cazare… asa cușor aproximație, poate știți ceva și sa cunoaștem și noi!
    Va mulțumesc și apreciez efortul dumneavoastră și timpul pierdut petrecut citi din aceste rânduri!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.