jacques anquetil

Primul mare profesionist al ciclismului a fost Jacques Anquetil. Astăzi comemorăm 83 de la nașterea marelui rutier francez.

Născut la 8 ianuarie 1934, la Mont-Sait-Agnan, Jacques Anquetil a fost primul mare rockstar al ciclismului. Înainte de Contador, Armstrong, Pantani, Indurain, Hinault sau Merckx a fost Anquetil.

De proveniență modestă, cel ce avea să fie supranumit Maitre Jacques și Monsieur Chrono a avut primul contact cu o bicicletă la vârsta de șapte ani, în timpul celui de-al doilea război mondial.

Din fericire, micuțul Jacques a scăpat teafăr și nevătămat din cea mai sângeroasă conflagrație din istoria umanității și s-a putut concentra asupra marii sale iubiri, ciclismul.

Primul contract din longeviva sa carieră a fost semnat în 1950, pe când avea doar 16 ani. Doi ani mai târziu, el a contribuit din plin la adjudecarea medaliei bronz a Franței din cadrul probei pe echipe.

Imediat a fost sesizat de echipa profesionistă La Perle, iar statutul său de amator a luat sfârșit în 1953. Până în 1957, anul în care a câștigat pentru prima oară Le Tour, cariera sa a fost presărată cu succese sporadice, cel mai notoriu rezultat venind în 1956 atunci când și-a adjudecat argintul la Campionatele Mondiale de ciclism pe pistă.

Victoria din Paris-Nisa din 1957 l-a propulsat în postura de principal favorit pentru ediția din acel an a Turului Franței. Ciclismul avea nevoie de un nou erou după retragerea tandemului Coppi-Bartali, cel care ținea capul de afiș în competițiile internaționale.

Aproape un sfert de oră a fost ecartul dintre Anquetil și Marcel Janssens, belgianul neavând nici o replică la dominația stratosferică a francezului.

Au urmat trei ani sortiți eșecului, fără nici un mare tur trecut în palmares. Seria neșansei s-a estompat o dată cu prezența victorioasă în ediția din 1960 a Giro d’Italia.

1961-1964 a fost perioada de glorie pentru Jacques Anquetil. Șase mari tururi, dintre care patru Mari Bucle consecutive i-au consemnat locul în istorie lui Monsieur Chrono.

De altfel, francezul a fost primul om din istorie care și-a adjudecat cinci victorii în Turul Franței. Doar Merckx, Hinault, Indurain și mult renegatul de acum Lance Armstrong au mai reușit să egaleze sau să depășească această performanță istorică.

După victoria din Turul Franței, interesul lui Maitre Jacques a scăzut considerabil, iar abandonul din Marea Buclă din 1966 a consemnat și ultimul mare episod al unui mare rutier.

Retragerea oficială a fost consemnată d-abia în 1969, după aproape trei ani de inactivitate. Jacques Anquetil a mai urcat pe șaua unei biciclete doar de trei ori după retragerea sa din activitate, motivând că am pedalat destul când eram în activitate.

Un ciclist total, cu veleități all round, el a fost primul ciclist care a sesizat necesitatea unui program fizic foarte intens. Antrenamentele sale erau inovatoare pentru vremurile sale, iar acest aspect a jucat un rol important în performanțele sale.

Jacques Anquetil a fost primul mare rutier care s-a putut proclama cu adevărat profesionist. Un caracter timid, Monsieur Chrono era atras de munca agricolă, iar mulți dintre cunoscuții săi afirmau că el este cel mai fericit când e cu tractorul pe câmp.

De la doborârea recordului orei deținut de idolul său, Fausto Coppi, până la cele opt mari tururi câștigate, Jacques Anquetil și-a câștigat locul în Pantheonul ciclismului alături de nume grele precum Bartali, Coppi, Merckx, Hinault, Indurain, Pantani sau mai recenții Armstrong și Contador.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.