În urma succesului articolelor despre cele mai frumoase cățărări din România, ne-am gândit să apelăm la cititorii noștri pentru a descoperi ascensiuni mai puțin cunoscute, dar care le fac viața grea zi de zi cicliștilor din respectiva zonă.
Cristian Badic ne-am trimis câteva sugestii din jurul orașului Vălenii de Munte. În prima dintre ele este vorba de o cățărare în lungime de doar 2,2km, însă care are o pantă medie de 10%, conform Strava. Urcare Muntele Verde, așa cum este denumit segmentul, are punctul de start este în Groșani, iar vârful este undeva pe DJ100N. Panta maximă indicată de Strava este de 25%, însă o problemă suplimentară este starea precară a drumului.
Un alt zid din aceeași regiune este cel către Podul Ursului, în zona Varbilău – Livadea. Spre deosebire de prima cățărare, aceasta este asfaltată. Panta medie pe cei 1000m este de 13%, iar cea maximă este un 26,27 % demn de un Angliru sau Zoncolan.
A treia ascensiune din această zonă este situată între Câmpina și Vălenii de Munte. Pietriceaua are 1,5km lungime, pantă medie de 10% și maximă de 16%. Drumul este din plăci de beton erodate.
De la Gabriel Armeanu am primit o sugestie din județul Harghita. Acesta ne-a spus: ”Țin să vă prezint și eu o cățărare pe care o fac cu plăcere, unde pot admira un peisaj de poveste, o cățărare pe care transpiri cu zâmbetul pe buze. Este vorba de drumul DJ138 care leagă Odorheiu Secuiesc de Gheorgheni. Cățărarea pleacă de la baza Barajului Zetea și străbate câteva sate frumos desenate, cu căsuțe de vacanță, verdeață și diverse cursuri de apa.”


Un articol despre adevaratele catarari dure din Romania s-ar putea face cu urcarile din cei mai abrupti munti ai nostri cand vine vorba de ciclism, Apusenii. Catararile au intre 4-10 km si au un asfalt impecabil: Salciua, Padis, Dealul Botii Est si Vest, Pasul Prislop (cel cu urcare din Rachitele), Urcare Ghetari (Scarisoara), Urcare Ponoara (Bratca) si ar mai fi. Pante de peste 15-20 la toate, medii de 7-10. Plus alte catarari cu pante “normale” dar mult mai lungi, tot din Apuseni: Saua Ursoaia, Saua Vartop, Dangau, Baisoara(aici e in lucru asfaltul), Mariesel (idem Baisoara), Belis, Pasul Ocoale (cu varianta prelungita spre Poiana Calineasa) etc etc etc. O binecuvanatare pt cei pasionati de catarari.
Strada Dobrogeanu Gherea din Brasov. Partea ce urca dinspre centrul vechi spre Racadau. Cred ca are in jur la un kilometru.
Podu Ursului are plăci de beton pe aproape toată lungimea. Doar sus când se aplatizează revine asfaltul. Dacă scoatem porțiunea aplatizată din ultimii cam 150m, obținem o medie de 14-14,5%. Porțiunile de maxim sunt la întoarcerile în ac de păr.
Una de pe la noi cu maxima de 41 % 🙂 care acum este asfaltata perfect 🙂
https://www.strava.com/segments/8790769
https://www.facebook.com/thenorthquest/photos/a.1195071993839255.1073741836.848184718527986/1196228393723615/?type=3&theater
Alta
https://www.strava.com/segments/5437371
Mai are ceva urme de asfalt dar putine 🙂
Am asteptat o luna propuneri. Prima parte a articolului a fost facuta cu ce am primit. In partea a doua vom cuprinde si catararile propuse de tine 🙂
Catararea de la Tg. Ocna la manastirea Magura e epica!
https://www.bikemap.net/en/route/3859689-catarare-manastirea-magura-tg-ocna/
Mai sunt niste in judetul Harghita:
https://www.strava.com/segments/11787524
https://www.strava.com/segments/3561348 (la barajul Zetea)
Daca vreti niste catarari aprige mergeti in zona Sultanu – Provita (intre judetele Prahova si Dambovita) sau intre Lacul Paltinu si satul Sotrile (zona Valea Doftanei). Veti avea parte de niste pante de 30%.
In Cluj Napoca-pe Strada Piezisa n am vazut in veci pe cineva urcand-lungime`1.5 km/23% panta pe indicator .
[…] urma inițiativei ciclism.ro de a aduna într-un articol câteva dintre cele mai dure cățărări din țara noastră ce nu sunt foarte cunoscute publicului larg, am primit și mai multe propuneri, așa că am decis […]
In judetul Harghita , DN 138 A ce se ramifica din DN 13 A ( Miercurea-Ciuc—–Odorheiul Secuiesc ) si ajunge in localitatea Harghita-Bai , cu o lungime de 4.9 km si construit din placi de beton , erodat si cu gropi (in luna iunie 2016) , nu cunosc declivitatea.
una scurtă și brutală e și asta: https://www.strava.com/segments/9931160