pantofi Shimano S-Phyre RC9

Am avut șansa de a testa noul vârf de lance al gamei de pantofi pentru șosea propusă de Shimano pentru sezonul 2017.

Înainte de a ajunge pe mâna noastră, Shimano S-Phyre RC9 au fost testați îndelung de câțiva cicliști profesioniști în 2016, John Degenkolb fiind unul dintre ei, pentru a-i ajuta pe cei de la Shimano să producă o pereche de pantofi care să îndeplinească toate cerințele pe care le poate avea un ciclist de la această piesă extrem de importantă în angrenajul ciclist-bicicletă.

S-PhyreRC9

S-Phyre RC9 sunt cei mai ușori pantofi produși vreodată de Shimano, perechea testată de noi (mărimea 42.5) având o greutate puțin sub 500g. Reducerea greutății față de modelul precedent a fost realizată în principal prin eliminarea bordurii de deasupra tălpii și prin unirea directă a părții superioare cu talpa din carbon.

Este prima pereche de pantofi produsă de compania japoneză care adoptă sistemul de închidere BOA, dispărând astfel, cel puțin la modelul de top din gamă, clicheții și închiderea cu velcro.

Clapetele rotative IP1 oferă reglaje rapide și precise, foarte importante atunci când ești pe bicicletă și nu ai foarte mult timp de pierdut. Aceste clapete oferă și un sistem de eliberare rapidă atunci când vrei să te încalți sau descalți. Astfel, pentru a nu mai învârti la nesfârșit pentru slăbirea firului, printr-o simplă apăsare a clapetei în jos, firul va fi complet detensionat și vei putea introduce sau scoate piciorul foarte ușor.

O caracteristică din ce în ce mai frecventă la pantofii de top o regăsim și la S-Phyre RC9. Secțiunea interioară ce formează ”limba” pantofului este ancorată în exterior, iar secțiunea de deasupra ei este ancorată pe bolta pantofului. Mai pe scurt, această porțiune seamănă cu un burrito. Cu cât strângi mai mult sistemul de închidere BOA, cu atât partea de deasupra pantofului se mulează mai mult în jurul piciorului, ceea ce oferă mai multă stabilitate.

Deși a renunțat la o parte dintre caracteristicile de ajustabilitate ale branțurilor pentru a scădea greutatea pantofilor și pentru că cicliștii nu prea le foloseau, Shimano a păstrat totuși suporturile interschimbabile tip arc ce se pot dovedi a fi extrem de utile pentru cei cu platfus.

Și ajungem la talpă. Aceasta este produsă din carbon și este foarte rigidă, cu un coeficient de rigiditate de 12. Shimano introduce pentru prima dată posibilitatea schimbării pieselor din cauciuc din călcâi și vârf. Aproape de vârf și de călcâi sunt plasate două orificii cu rol în aerisire, iar ce iese imediat în evidență este rama de plastic de protejează partea din carbon a tălpii. Indicatoarele pentru reglarea plăcuțelor pe talpă sunt foarte detaliate și mult mai clare decât la alte modele.

O surpriză o reprezintă perechea de șosete ce însoțește pantofii. Nu este o simplă atenție din partea celor de la Shimano, ci o recomandare de a purta aceste șosete create după proprietățile pantofilor și care formează împreună cu aceștia un sistem complementar.

Deși nu sunt la fel de ușori precum pantofii Giro Empire SLX pe care îi folosesc de doi ani, pot spune că S-Phyre RC9 este primul model care mă face cu adevărat să iau în considerare trecerea în tabăra Shimano, și asta în principal datorită sistemului BOA, dar și a senzației în sine pe care ți-o oferă în timpul pedalatului.

Caracteristici principale:

  • 500g perechea (mărimea 42.5)
  • sistem de închidere BOA
  • suport pentru călcâi ce poate fi înlocuit
  • branț ajustabil
  • partea superioară confecționată dintr-o singură bucată de piele sintetică
  • sistem de integrare al șosetelor
  • preț 375€

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.