Pedalatul pe cel mai periculos drum din lumea a devenit o activitate populară printre turiştii ce vizitează Bolivia. 18 ciclişti au murit până acum pe acest traseu, aşa că probabil vă întrebaţi ce îi atrage atât de mult pe oameni aici.

Death Road 2

Este o plimbare cu bicicleta ce nu poate fi comparată cu alta. Nu este de mirare că acest drum este supranumit “ruta morţii”. În stânga se cască un abis de 600m, în timp ce în dreapta se înalţă un zid înalt de rocă. La renumele traseului contribuie şi suprafaţa de rulare care este  în cea mai mare parte neasfaltată.

Death Road 4

Peisajul este uluitor, asta dacă îndrăzneşti să iei ochii de la drum. Crucile de pe marginea traseului reprezintă un memento sumbru ce aminteşte turiştilor faptul că nu toată lumea a terminat traseul de 64km. Aproximativ 25000 de excursionişti parcurg acest traseu într-un an. A devenit un sport extrem precum paraşutismul sau bunjee jumping-ul, diferenţa fiind că aici nu ai nici un instructor care să te ajute.

Death Road 3

Nu există cifre oficiale privind numărul de decese, dar prima companie de turism care a oferit acest tip de activitate spune că 18 ciclişti şi-au pierdut viaţa pe serpentinele periculoase în ultimii 12 ani.

Traseul este aproape în întregime o coborâre, cu o diferenţă de nivel de 3600m, ceea ce duce la creşterea considerabilă a riscului de accident. Viteza creşte fără să îţi dai seama, iar suprafaţa denivelată şi apariţia pietrişului te forţează să stai tot timpul în alertă.

Omul de la care a pornit acest fenomen în 1998, neo-zeelandezul de 39 de ani Alistair Matthew, spune că un comportament precaut şi un instructaj bun înainte este tot ce ai nevoie pentru a depăşi aceste pericole.

“Prima coborâre pe care am făcut-o pe acest traseu a fost spectaculoasă. Am fost împreună cu un tip din Marea Britanie şi aveam nişte biciclete foarte vechi, fără suspensii şi cu frâne clasice. Am terminat plimbarea foarte fericiţi, dar cu mâinile încleştate din cauza folosirii frânelor”, spune Matthew.

Death Road 6

“Eram foarte speriat şi chiar am plâns”, spunea norvegianul Marte Solberg după ce a parcursul traseul. “Multe persoane mi-au spus că e distractiv, însă eram înspăimântat că aş putea cădea. Eram îngrijorat pentru că nu am o experienţă prea mare în mountain biking. O singură greşeală şi eşti mort.”

2 COMMENTS

  1. Frumoasa descrierea insa fotografia 5 este a drumului Guoliang iar ultima a drumului spre trecatoare Stelvio.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.